- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziś cybertarcza zablokowała mi dostęp do internetu oraz wykryła Loda.RAT, odblokowałem internet i skanuje właśnie komputer podrzuconym programikiem arcabit ale jak na razie nic nie znalazło podejrzanego jest się czym martwić czy fałszywy alarm? Bo w necie niewiele znalazłem na temat tego wirusa.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@siberian92Poczytałem, poniuchałem. Informacja jest taka, że to jakiś dziwny archaizm. Zdawałoby się niegroźny. Nie rekomendują usuwania tego malware'u . Lepiej (jeśli się ma) użyć punktu przywracania systemu lub wręcz (w przypadku niepokoju wewnętrznego spowodowanego obecnością tegoż w naszym sprzęcie w pliku .exe) reinstalację systemu. Jakby co, służę info 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
@Andypok dostęp zdalny, do wewnętrznej sieci, masz?.
Co do skanowania komputera, może inne urządzenie jest zaatakowane, Cyber tarczą można zarządzać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
@Andypok cybertarczy bym raczej wierzył po opisie i zapewnieniach Operatora. Lepiej 2 razy sprawdzić, ale jeśli jeszcze raz wykryją mimo negatywnego wyniku Twojego scanu, to coś jest na rzeczy https://www.enigmasoftware.com/lodarat-removal/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
Na takie robaki malwarebytes , inna sprawa że dobry antywirus też przydatny, taki co pocztę skanuje też.
@agat13 jeśli CyberTarcza blokuje net, to komputer widocznie prawie bez ochrony, ten trojan stary strasznie i dziw że zaatakował komputer.
@Andypok jakbyś potrzebował, to tu możesz się zalogować do CyberTarczy i nią zarządzać, lub pomoc uzyskać > https://www.cert.orange.pl/cybertarcza
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
malwarebytes mam i też przeskanowałem bez większych rezultatów, dlatego napisałem tutaj bo mam podejrzenia, że to jakiś fakealert na tej stronie cybertarczy cały czas mam alert i
- Liczba zaobserwowanych incydentów: 1
- Data i godzina zaobserwowania pierwszej aktywności: 2021-03-29 00:16:09
- Data i godzina zaobserwowania ostatniej aktywności: 2021-03-29 00:16:09
Czyli był jakiś jeden incydent który nie trwał nawet sekundy co to znaczy?
Co do zdalnego dostępu do wewnętrznej sieci to chodzi o dostęp do rutera? czego mam tam szukać?
Do sieci mam podłączone 3 telefony i laptop po wifi i pc po kablu, na obu komputerach zrobiłem skan zasugerowanym programem przez tarcze oraz malwarebytes, żaden nie znalazł tego wirusa a na stronie tarczy zalogować się nie mogę bo nie wiem jakie dane logowania mam użyć, niby ta tarcza płatna ale ja nic nie wykupywałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
Mam identyczne wykryte zagrożenie Loda.RAT - przywróciłem dostęp do internetu po braku wykrycia zagrożenia przez arcabit.
Natomiast nadal tarcza wykrywa zagrożenie:
- Liczba zaobserwowanych incydentów: 33
- Data i godzina zaobserwowania pierwszej aktywności: 2021-04-29 23:34:18
- Data i godzina zaobserwowania ostatniej aktywności: 2021-05-04 20:38:28
co powinienem zrobić? Malwarebytes też nie odnalazł tego wirusa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
@siberian92czas na zainwestowanie w porządnego antywirusa? Jaką ochronę masz w tej chwili na swoich komputerach w LAN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
@siberian92 kiedyś takie archaiczne czy egzotyczne wirusy wylapywalem skanerem online
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
@Andypok zainwestuj w Norton 360, będzie porządna zapora internetowa i antywirus, 2 w 1, mam tego Nortona i żadne robactwo czy ataki jakiekolwiek mi nie straszne, dodatkowo w pakiecie jest VPN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cybertarcza i Loda.RAT
Avira, Windows Security, Avast teraz arcabit dodatkowo... zdaję sobie sprawę, że nie są to profesjonalne/zaawansowane programy natomiast wcześniej nie spotkałem się z podobnym atakiem..
Zupełnie nie znam się na programach antywirusowych, stąd ciężko wybrać najbardziej optymalny pod kątem funkcjonalności i ceny zarazem.
Za wszelkie polecenia/opinie z góry dziękuję. 🙂
- « Poprzedni
- Następny »