- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zbyt mała prędkość światłowodu 600Mb/s?
Hej.
Dziś stałem się posiadaczem światłowodu 600/100. Wszystko pięknie ładnie hula tylko zastanawia mnie czy nie za niską mam prędkość. Prędkość uploadu jest ok. 3 różne speedtesty pokazują różnie wyniki. Któremu wierzyć?
Podrzucam zdjęcia wyników ze strony speedtest.pl, test ze strony Orange i speedtest by Ookla . Również podrzucam prędkość pobierania z przeglądarki pliku testowego 10GB. Na przeglądarce prędkość oscyluje w granicach 47-54.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obecnie pod kątem prawnym można opierać się na certyfikowanym pomiarze na speedteście pro.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@miwu333 masz w umowie zagwarantowane 600/100, czy do tych prędkości, bo ja mam w umowie prędkość gwarantowaną i tą akurat mi Operator zapewnia, wieczorem mam nawet szybciej, inna sprawa testy, tak jak Piotrek napisał, są moim zdaniem mało wiarygodne, certyfikowany test trzeba zrobić, wtedy cokolwiek wiadomo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszystko zgodnie z umową.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Według umowy zazwyczaj powinno być 90% mocy światłowodu. Zrobiłem sobie ten test certyfikowany i tam wyszło wszystko dobrze, wyniki ponad 600. Dziwi mnie tylko, że np pobierając coś na steam czy innym tego typu kliencie rozpędza się maksymalnie do 50MB/s. Tak już jest, że te programy nie wykorzystują pełnej mocy internetu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@miwu333chodzi o to, że przepływność podawana jest w b - bitach. Natomiast zapis w B - Bajtach. Przelicza się to tak jak napisał @Piotrekk85. Wszystko jest ok.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro 50*8 to 400Mb/s to nie powinienem mieć mimo wszystko szybszego pobierania? Czy może coś źle rozumiem z tych obliczeń? 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tutaj znajdziesz "oficjalny" dokument Orange który rozgranicza odpowiedzialność Orange jako "dostawcy internetu" -> https://orange.binaries.pl/bw//20155/0/39337/e25c3d31-2f5d-4242-a352-02e9d66784c5.pdf
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdyby serwer z którego pobierasz dane obsługiwał takie prędkości to powinieneś.
- « Poprzedni
- Następny »