Wymiana Funbox 6 na 7

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 150
  • 631
  • 3

Wymiana Funbox 6 na 7

Obecnie posiadam umowę na Orange Światłowód 1 Gb/s z Funbox 6. Teraz do tej opcji dodają Funbox 7, i tak pomyślałem, by w ramach obecnej umowy zrobić podmiankę. Tym bardziej, że opłata za modem taka sama.

W salonie pani twierdzi, że może zmienić na Funbox 10 (i oczywiście wyższa opłata za modem 😁). Z kolei konsultant online (żywy, nie Max) twierdzi, że nie ma możliwości wymianki 6 na 7, i leci przekazem, że "Funbox 6 jest urządzeniem, które najlepiej spełnia wymagania łącza z prędkością do 1 Gb/s"

Dlatego moje pytanie, czy ogólnie w Orange jest możliwość wymiany modemu "na życzenie" w trakcie zobowiązania, w tym przypadku Funbox 6 na 7 przy opcji 1 Gb/s. Czy tylko przy okazji przedłużenia umowy? Przerabiał ktoś? 🤔

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

Wymiana Funbox 6 na 7

@szewol  sprawdź jeszcze co pokaże Ci apka MO przy wyborze, lub modyfikacji oferty.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Wymiana Funbox 6 na 7

Jak będziesz przedłużać czy nową umowę podpisywać 😎

Tak moim zdaniem lepiej FB10 wypada, będę opłata, ale i tak warto @szewol  😎

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Wymiana Funbox 6 na 7

@szewol Na razie na forum jest mało opinii o tym sprzęcie i jego ograniczeniach czy bugach. Rozumiem chęć wymiany gdybyś miał opcję 2 Gb ale może na razie nie warto się spinać?

• 150
  • 631
  • 3

Wymiana Funbox 6 na 7

@IreneuszCD Zapewne FB10 lepszy. Ale jakoś nie mam sumienia dopłacać 20 zł miesięcznie za sam modem w opcji 1Gb/s. Aż taki szatan nie jest mi potrzebny. Niedawno FB10 dodawali już do 2 Gb/s, ale teraz głównie do 8 Gb/s. Z kolei FB7 dedykują do opcji 1 Gb/s i 2 Gb/s.

Mam FB6, który już ma swoje lata, więc zakładam, że FB7 nieco nowszy. Zgadzam się z @Samotnick, że na razie mało opinii od użytkowników na temat nowego modemu. Na redakcyjny test tego urządzenia też się nie natknąłem. Dopiero kilka dni temu na kanale YT Orange Polska pojawił się materiał o FB7 .

Jednak, jeśli teraz FB7 dodają do opcji 1 Gb/s, bylem ciekawy czy w ramach obecnej umowy można dokonać podmianki na ten nowszy modem. I jak się okazuje na FB10 mogę, na FB7 jest problem. Ale jakiegoś parcia nie mam 🙂

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

Wymiana Funbox 6 na 7

@szewol  sprawdź jeszcze co pokaże Ci apka MO przy wyborze, lub modyfikacji oferty.

• 150
  • 631
  • 3

Wymiana Funbox 6 na 7

@Glut Na razie nie modyfikuję oferty, bo mi zniżka dla nowych klientów zniknie 😂 Ale sprawdziłem w Mój Orange. Co ciekawa modyfikacja w opcjach 1Gb/s - FB6, a w opcjach 2 Gb/s już FB7

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Wymiana Funbox 6 na 7

Mnie w opcjach przedłużenia pokazuje się FB3 aż do opcji 1G, tylko dla 2G proponują FB7. FB6 mi nie proponują, pewnie dlatego że mam FB3 i on zupełnie wystarczy do łącza 1G (oczywiście jeśli się ma osobne WiFi). Na czacie w ogóle nie chcą ze mną rozmawiać o modyfikacjach, w zasadzie skłonni są działać tylko jako dodatkowe międzymordzie do portalu/apki. Poczekamy, zobaczymy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

Wymiana Funbox 6 na 7

@szewol  szablon wymian prawdopodobnie nie pokazuje takiej możliwości. FB7 ma port 2Gb/sek ale do 1-ki wystarczy Ci moim zdaniem to co jest...nie ma się co spinać. Oczywiście na upartego może i załatwisz, bo ja tam myślę, że za jakiś czas umożliwia taką roszadę, ale jak FB6 działa, to lepsze jest wrogiem dobrego 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Wymiana Funbox 6 na 7

A szablon wymian wiadomo, rzecz święta. Oczywiście do kolejnej zmiany szablonu wymian.

• 150
  • 631
  • 3

Wymiana Funbox 6 na 7

Trochę pobawiłem się modyfikacją / przedłużeniem oferty z poziomu Mój Orange 🙂

Faktycznie mając 1 Gb/s system zapamiętuje Funbox 6, jednak dopiero po dodaniu wybranej oferty do koszyka można samemu dokonać zmiany modemu na Funbox 7.