Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Usługa Bez limitu danych do 5 Mb/s nie działa. Walka z wiatrakami

gati96
Poziom 13, Tropiciel Przestworzy

Witam serdecznie !

Piszę ten post w sprawie usługi "Bez limitu danych do 5 Mb/s" która została NIBY włączona (doliczono koszt 10 zł do faktury) ale internet działa z prędkością taką jak z przed wykupieniem usługi.

Jestem klientem orange ale nie mogłem oczywiście załączyć tutaj konta jako klient.

Zacznę od istotnych informacji czarno na białym:
-UMOWA: Internet domowy 4G

- data podpisania umowy: 16.12.2019 ( regulamin i cennik zatem odpowiednik to "Cennik dotyczy umów i aneksów zawieranych od 18 czerwca 2019 r."

-MAM możliwości techniczne odpowiedniej prędkości internetu (dopóki nie wykorzystam transferu 250GB internet działa w zależności od godziny  w przedziale 12-40mb/s) (2 anteny ATK-20)

-NIE MAM lejka technicznego, transfer wykorzystałem pierwszy raz przez obecną pandemię i pracę w domu. Transfer skończył się 7 dni przed kolejnym okresem rozliczeniowym. Nie pobierałem żadnych dużych plików, nie obciążałem szczególnie sieci.

-Prędkość po przekroczeniu limitu danych to do 1mb/s. Speed test po RZEKOMO włączonej usłudze wyniósł 0.96mb/s DL, 1mb/s UP (speed test wykonany w warunkach prawidłowych)

-Data włącznia usługi:

09.11.2020 9:44
sposób- BRAK możliwości włączenia w mój orange (do dziś nawet nie ma możliwości wyłączenia tej usługi tam). Usługę włączyła mi Pani z czatu orange. 

PO 24h prędkość nadal poniżej 1mb/s, a pieniązki i informacja w FAKTURACH jest, że usługa internet bez limitu do 5mb/s działa- 10 zł doliczone.

Piszę po 24 na czacie o problemie, tam pani przełącza mnie do kolejnej pani która rzekomo może pomóc. i UWAGA:
Pani pisze -CYTUJE: (mam zapis rozmowy czatu, mogę udostępnić w razie potrzeby)
"Usługa nie działa po wykorzystaniu pakietu, jeśli jest wykorzystany pakiet transmisja zostaje zawsze spowolniona do 1 mb/s."

Wyśmiewam Panią i cytuje zapis z regulaminu:

"7. Bez limitu danych do 5 Mb/s:
1) usługa pozwala na korzystanie z internetu bez limitu danych z prędkością do 5 Mb/s zarówno w Strefie Internetu domowego, jak i poza Strefą,
2) mogą Państwo aktywować usługę poprzez indywidualne konto klienta na naszej stronie internetowej; usługę aktywujemy w ciągu 24 godzin,
3) usługa włącza się po wykorzystaniu pakietów dostępnych w Strefie lub poza Strefą i wyłącza automatycznie na koniec okresu rozliczeniowego"

Pani po 5 minutach odpisuje 
"Rozumiem, w takim wypadku zrobię zgłoszenie w tej sprawie, proszę o cierpliwość oraz proszę podać telefon kontaktowy."

za 1h dostałem sms- informację z nr zgłoszenia sprawy, na tąchwile- po 52h  nie mam żadnej odpowiedzi od BOK, a w przypadku sprawdzenia statusu zgłoszenia w moj orange lub na stronie, po wpisaniu mojego nr "NIE znaleziono zlecenia"..

Od soboty transfer znów odnawia się a ja nie zdążę dokończyć tej sprawy i sprawdzić dlaczego ORANGE tak nie dba o klientów. Ludzie pracujący zarówno w salonach jak i czatach orange w więszkosci nie mają zielonego pojęcia o ofercie, którą oferuje ORANGE pomijając sprawy techniczne..

Pytanie końcowe: co robić i dlaczego ta usługa jest możliwa do włączenia skoro nie działa ?

Nie piszcie ,że nie dotyczy mojej umowy bo sprawdzałem dokładnie odpowiedni cennik i regulamin.
Nie piszcie też o lejku technicznym ani o braku możliwości technicznych bo jeśli mam transfer prędkość nigdy nie zeszła poniżej 12 mb/s

12 ODPOW. 12
ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

@gati96 jak dobrze pamiętam, to ta usługa z limitem do 5 Mbit/s działa tylko w zasięgu 4G LTE. Jeżeli przełączy się na 3G UMTS, to jest ograniczenie po wykorzystaniu pakietu, czyli 1 Mbit/s.

Jak miałem internet domowy, to ten pakiet do 5 Mbit/s nigdy nie działał mi prawidłowo.

gati96

@ketrasaArtur 
W routerze ustawione na sztywno TYLKO LTE więc ta "wymówka" odpada.
Skoro nie działa to po co ORANGE ją udostępnia skoro klient nie jest winien czemu ta usługa nie działa a pobiera nam 10 zł ?

ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

@gati96 jak zadzwonisz na infolinię i przedstawisz sytuację, to jako odpowiedź uzyskasz obciążenie nadajnika lub jeszcze inną przyczynę.

Kiedyś w mojej okolicy trwały ze trzy miesiące prace związane z rozbudową nadajnika. Internet śmigał maksymalnie do 300 kbit/s. Zgłosiłem tą sprawę. Dostałem odpowiedź, że i internet działa. Mówię, że bardzo wolno i strony nie chcą się załadoeać, odpowiedź, to nie przeszkadza, bo transmisja danych jest pobierana, więc j internet działa i nie ma podstawy do reklamacji.

gati96

No ja rozumiem, że mogą być wymówki i zganianie na obciążenie nadajnika, z tym że jaka jest logiczność i trafność wymówki skoro rzekome obciążenie miałoby być tylko na okres gdy wyczerpie transfer, bo przecież na internet gdy mam jeszcze transfer niewyczerpany narzekać nie mogę bo jest ok..,  bez sensu

Nie rozumiem po co ta usługa jest dostępna, skoro ona nie działa jak powinna i tak jaki zamysł jej jest. Inni użytkownicy też o tym piszą. Czekam aż wypowie się ktoś rozeznany z orange, (nie ktoś taki jak panie z czatuEmotikon: Szczęśliwy )

shevchenko_1987
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy

I jak zakończyła się twoja sprawa?

gati96

Dalej jest cyrk i usługą nie działa. 

-nie dostałem żadnej odpowiedzi na zgłoszenie a nr zgłoszenia nawet nie mogłem sprawdzić bo nie wyszukiwało

-wczoraj właśnie skończył mi się tranfser danych, dziś jest ostatni dzień cyklu rozliczeniowego (specjalnie wczoraj wykorzystałem resztki internetu by sprawdzić czy usługa działa)

-usługa nie działa, ta usługa jest totalnie beznadziejna i Orange wykorzystuje ją żeby tylko zgarnąć 10 zł. O obsłudze klienta nie wspomnę.

Zamierzam iść do salonu Orange i osobiscie porozmawiać z kimś stamtąd, jeśli trafię znów na jakiegoś amatora co nie wie o co biega zadzwonię prosto na infolinię. 

Jeśli to nie pomoże zmienię operatora bo może inny bardziej interesuje się sprawami klienta. (zobaccie ile kroków zrobiłem i dalej nic) 

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Nie wiem na jakiej podstawie stwierdzasz że nie masz lejka technicznego
Highlighted
gati96

Jaki Lejek techniczny?!

Ledwo wykorzystałem wczoraj pakiet podstwowy 250GB a DZIŚ mam ostatni dzień cyklu rozliczeniowego. Zostało mi wczoraj 7GB danych, wykorzystałem je spqcjalnie by sprawdzić czy usługa do 5MB/s działa.

Jedyny Lejek jaki mi założono to owszem - ale ten do 1MB/s w strefie domowej.

Lejek techniczny u osoby który zużył ledwo pakiet a jutro mu się odnawia nowy cykl. Warto dodać - ja tego pakietu nie wykorzystałem w sposób obciszajacy szczególnie sieć!

Wykorzysttawalem regularnie 6-10GB na dobę. Można to przecież łatwo sprawdzić.

Więc tłumaczenie i szukanie przyczyny po mojej stronie jest bezzasadne - czytajcie kroki które wykonałem od 1 postu.

Winy należy szukać w orange, która nie dopracowała usługi a ja wprowadziła. 

Niech chociaż jedna osoba napisze tutaj, taka u której ta usługa działa, chętnie z nią zamienię parę słów

pawel__b
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

Ja też pytałem ostatnio o ten lejek techniczny dla mojej znajomej bo też dochodzą mnie informacje że są problemy z działaniem tej usługi do 5mbps, poza tym czytałem że że tę usługę trzeba za każdym razem aktywować w nowym okresie rozliczeniowym, mógłby ktoś z Orange wypowiedzieć się bardziej szczegółowo jak to jest i dlaczego nie można tego aktywować przez stronę www czy aplikację