Witam. Korzystam z Neostrady do 10Mb/s. Od około trzech tygodni parametry linii są znacznie gorsze i modem traci synchronizację co jakiś krótki okres czasu (najdłuzsza ciągła sesja na jaką mogę sobie pozwolić to 1h i to rzadko). Modem wcześniej synchronizował na modulacji ADSL2+, teraz G.DMT.
Problem zgłaszałem trzy razy, za kazdym razem "naprawiony". Kable w domu wymienione, nowy modem, z resztą sprawdzane na dwóch innych.
Co ciekawe internet czasami działa bardzo dobrze, czasami błędy CRC rosną o kilkaset na sekundę, co sprawia, ze modem nie moze zsynchronizować na nawet 5 sekund. SNR Margin spada z 14db do około 4 i zrywa połączenie.
Jedyny ruch ze strony Orange to limitowanie transferu do 4096/320kbps, teraz gdy ten internet juz działa to i tak nieprzyjemnie się z niego korzysta.
Co w tej sytuacji robić?
Masz długa linie więc ciężko zlokalizować problem. Pewnie coś z kablem stało się po drodze. Możesz próbować wystosować prośbę o przełączenie do bliższej centrali.
Może to rozwiąże problemy, jak ominie popsuty odcinek, a prędkość też potencjalnie z racji mniejszej odległości wzrośnie. Też jest ważne gdzie mieszkasz, by taka centralka byla w okolicy.
Do centrali mam maksymalnie 3 km, a z danych Orange powinno to wyglądać tak:
3.0km = 41.4dB = 8Mbit.
Ale dobrze, skoro tak, to będę zgłaszał tę sprawę dopóki nie zostanie coś z tym zrobione. Dziwne, ze przez 10 lat działało to bez zarzutów.
Zgłaszaj aż do skutku jak zrywa synchronizacje to muszą naprawić a jak nie to pisz reklamacje i żądaj upustu co miesiąc na abonament lub rozwiązania umowy bez naliczenia kary.Ja miałem podobną sytuację i po roku naprawili w sumie było ok 20 zgłoszeń.
W końcu za czwartym razem przyjechał jakiś kompetentny technik i powiedział, ze jest uszkodzenie, są duze szumy i sprawa nie zostanie "rozwiązana".
Poproś o reset DLM po zakończeniu naprawy i jak technik zgodzi niech weźmie łącze pod obserwacje.
Technik zadzwonił, ze szuka słupka. Na razie wszystko jest tak samo, synchronizację zrywa co 10 minut lub mniej...
Niech szuka jak nie naprawi a wystawi zrealizowane to zgłaszać jeszcze raz albo pisać reklamacje.
No to kolejny tydzień bez normalnego internetu ![]()
Być może właśnie wzięli pod obserwacje albo zostawili na po weekendzie majowym.A poprawiło się coś ?