- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
witam, mam pytanie odnośnie telefonu stacjonarnego VoIP, w abonamencie Orange Love mam wykupioną taką usługę, jednak nie wiem jak z niej skorzystać, więc takie pytanie: czy da się zainstalować jakąś aplikację na smartphone dzięki której mógłbym z niego korzystać jak z telefonu stacjonarnego?. Zależy mi głównie na rozmowy na telefon kom. i stacjonarny do USA.
dzięki za odp.
pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W końcu się udało, na telefonie z Androidem 10 ale w oprogramowaniu MIUI 12 (na xiaomi) wygląda to troszkę inaczej:
konfiguracja konta SIP:
1) Kontakty -> menu w polu wyszukaj kontakty (trzy pionowe kropki) -> Ustawienia -> Konta Telefoniczne -> Ustawienia Zaawansowane -> Ustawienia SIP
2) Dodaj konto (symbol plus na samym dole) -> przestawiamy opcję na "włącz" , następnie:
- nazwa użytkownika to numer stacjonarny z umowy wraz z krajowy kierunkowy +48 ( oraz kierunkowy miasta także), w sumie 11 cyfr.
- hasło otrzymałem smsem z BOK
- serwer: neofon.tp.pl
W ustawieniach opcjonalnych:
- nazwa do uwierzytelnienia otrzymałem smsem z BOK
- proxy połączeń wychodzących: neofon.tp.pl
3) zatwierdzamy ikonką dyskietki (zapisz) -> opcję odbieraj przychodzące przestawiamy na "włącz" i czekamy na komunikat "odbieranie połączeń"
4) i tu ważne! Użyj połączenia SIP -> tu wybieramy opcję "przy wszystkich połączeniach, gdy sieć transmisji danych jest dostępna"
ja dodatkowo jeszcze wysunąłem kartę sim, aby nie było dostępnej sieci .. i połączyło bez problemu, telefony przychodzące również odbiera bez problemu.
Pozdrawiam i dziękuję za cenne uwagi. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefon Stacjonarny VoIP - konfiguracja, jak korzystać
Tu masz wszystko na talerzu . Lepszej instrukcji nie znajdziesz, wierz mi
https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Orange-VoIP-przez-klienta-SIP-na-androidzie/td-p/262709
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72 najlepsze jest w tym to, że to nie tylko teoria. Sam to sprawdził...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 racja takie poradniki są najbardziej wiarygodne - teoria poparta praktyką 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Luke3454dodam tylko, że w tych modelach smartfonów w których nie da się skonfigurować konta SIP w apce telefonicznej, można zainstalować jednego z licznych dostępnych klientów SIP. Wszystkich nie sprawdzałem 😀 ale mogę potwierdzić że nie trzeba się wiele naszukać żeby znaleźć darmową i działającą apkę. Konfiguracja na podstawie cytowanego poradnika nie powinna być trudna.
Mogę jeszcze dodać, że w praktycznym użytkowaniu przy jednym smartfonie z włączoną obsługą połączeń przychodzących VoIP i z telefonem analogowym podłączonym do bramki VoIP FB3, wszystko działa jak należy - obydwa dzwonią, można odbierać i dzwonić jak wygodniej. Co ciekawe smartfon zaczyna dzwonić wcześniej niż analogowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Luke3454: i jak, udało się? Jeśli tak to możesz "zamknąć" temat zaznaczając rozwiązanie. Jeśli nie - napisz, spróbujemy pomóc.🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
jeszcze raz ja po długiej przerwie, czy konfiguracja VoIP musi być na teflonie z kartą Orange? czy to bez znaczenia. mój telefon obsługuje dual sim stąd pytanie. 🙂
i jeszcze jedno pytanie, skonfigurowałem konto SIP według poleconej tu instrukcji, zdaje się że wszystko ok. wyświetlił się komunikat "Odbieranie połączeń" i to wszystko? mogę już dzwonić do rodziny do USA? dopytuje się, bo myślałem że wyświetli się jakaś ikonka na pasku a tu nic 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
niestety dzwoniąc z telefonu komórkowego otrzymuję komunikat iż nie posiadam wystarczających środków na koncie, chociaż konto SIP zostało skonfigurowane prawidłowo. Nie wiem w opcjach sieci zaznaczyć "nawiązuj połączenia za pomocą wi-fi" ? czy to już zupełnie coś innego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
tak więc nic, nie działa. trudno.
- « Poprzedni
-