Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Stare gniazdo telefoniczne. Jak połączyć kable?

ROZWIĄZANE
Tina123
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
Solved!

Stare gniazdo telefoniczne. Jak połączyć kable?

Cześć.

Posiadam stare gniazdo telefoniczne. Syn wyszarpał kable z tego gniazda i nie bardzo wiem jak to podłączyć żeby działał internet.

Mam dwie skrętki. Jedna koloru pomarańczowy i biały a druga zielony i biały. Czy ktoś może mi pomóc? 

Dzięki 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy
Solution

Stare gniazdo telefoniczne. Jak połączyć kable

@Tina123 Musisz zgłosić awarię do Orange. Widać że tam jakiś "ekspert" robił. Jedna para jest na etonach przelotowo z kabla w ścianie do kabla co idzie do podłogi a pozostałe dwie pary albo byly tylko wkręcone do śrubek w gniazdku albo ze sobą. Trzeba mikrotelefon i sprawdzić skąd przychodzi sygnał. Złączek też nie masz to nic sama nie zdziałasz. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 ODPOW. 16
j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

Jedną z par trzeba podłączyć do zacisków w gnieździe. Którą i do których zacisków? Zdalnie trudno dociec, zawsze możesz metodą prób i błędów spróbować... Pokaż może jak wnętrze tego gniazda wygląda, można wtedy przynajmniej wskazać do których zacisków parę przyczepić.

Tina123

Wiadomość zawiera obraz

17172474702851938172337498095385.jpg
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Tina123  jeśli to gniazdo nożowe GT4 bez dodatkowego wyjścia na małe wtyczki RJ11, to dwie pionowe prawe śrubki ( przewazniet) były łączone z parą kabla. 

Kabel dziwny, bo taki normalny telefoniczny 2X2 pary to para biało-niebieskią i bialo-pomaranczowa.

Pokaż jak to wygląda 

Już widze- dramat..,który kabel przychodzi z zewnątrz? Jeśli ten wychodzący że ściany, to według skręcenia żył to biało zielony to jedna żyła linii, a biało pomarańczowy, druga ( co urąga jakimkolwiek normom).

Generalnie gniazdo do wymiany 

Co łączą te złączki żelowe?

Pokaż przewód od modemu do gniazda, czym jest zakończony? Modem stoi obok i był podłączony do tego gniazda?

j131

@Tina123 

No ale zaraz: tu nie są "dwie pary" tylko dwa kable i szereg między nimi połączeń. Co jest co? Gdzie ten "internet" był podłaczony? Jaka to umowa: vDSL, ADSL? Czy jest też telefon stacjonarny? Coś więcej na temat tego okablowania: skąd i dokąd idą te kable które widać na zdjęciu?

Tina123

Nie, modem jest podłączony do innego gniazda. Ale już kiedyś miałam taką sytuację. Przyjechał pan z serwisu przykręcił kabel (tylko nie popatrzyłam jaki i gdzie) i zapłaciłam 130 zł 

Tina123

Nie mam pojęcia. Ja wynajmuje to mieszkanie

j131

@Tina123napisał(-a)

Nie, modem jest podłączony do innego gniazda. Ale już kiedyś miałam taką sytuację. Przyjechał pan z serwisu przykręcił kabel (tylko nie popatrzyłam jaki i gdzie) i zapłaciłam 130 zł 

No to trzeba panu jeszcze raz zapłacić.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Tina123  skoro tak, to zwróć uwagę na przewody wychodzące że ściany ( prawdopodobnie para biało-niebieskią) połączone tymi złączkami z tym cieńszym kablem od dołu. Tam jest przerwa . Na tych zlączkach

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

@Tina123 widzę że masz tu zrównoleglone kable. Do tego gniazdka podłączony był telefon przez wtyczkę, czy nie?