Stałość prefixu IPv6 w Orange – jak to działa?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

Cześć, dziś w nocy (konkretnie o 2) na chwilę nie było internetu. Okazało się, że sesje obie sesje PPPoE (v4 i v6) się zrestartowały, a nie minęło 10 dni od nawiązania obecnej sesji; Prefix IPv6 się zmienił. Rano się budzę i patrzę, że ponownie sesje się zrestartowały (o 3:00) oraz się PONOWNIE prefix IPv6 zmienił. Orange prowadziło jakieś prace konserwacyjne, czy co?

mily____0-1752143274505.png

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@mily___  sesja trwa 240 godzin, ale zauważyłem, że czasem jest skrócona do 210. Reszta to przypadku nieplanowane, czyli prace planowe i inne sytuacje niecodzienne 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 ODPOW. 17

• 85
  • 326
  • 0

Stałość prefixu IPv6

Teraz patrzę i sesja v6 się zrestartowała 5 minut przed sesją v4

mily____0-1752143472710.png

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Stałość prefixu IPv6

@mily___napisał(-a)

Orange prowadziło jakieś prace konserwacyjne, czy co?

Można tak założyć jeśli to taka jednorazowa (w sensie niecodziennie nawet jeśli było to dwa razy czy więcej w trakcie nocy). 

Uptime urządzenia masz większy niż czas od przydzielenia nowego IP? - chodzi mi o to żeby wykluczyć zanik zasilania na Twoim urządzeniu. 

• 85
  • 326
  • 0

Stałość prefixu IPv6

Uptime na routerze mam ponad 170 dni więc zaniku zasilania nie było.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@mily___  sesja trwa 240 godzin, ale zauważyłem, że czasem jest skrócona do 210. Reszta to przypadku nieplanowane, czyli prace planowe i inne sytuacje niecodzienne 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Stałość prefixu IPv6

@mily___ I to jest mega słabe, że niby masz stały adres v6 a w rzeczywistości przychodzi reset i prefix się zmienia. Prefix powinno dać się wykupić na własność i powinien być przenoszony pomiędzy operatorami.

• 85
  • 326
  • 0

Stałość prefixu IPv6

@Samotnicknapisał(-a)

@mily___ I to jest mega słabe, że niby masz stały adres v6 a w rzeczywistości przychodzi reset i prefix się zmienia. Prefix powinno dać się wykupić na własność i powinien być przenoszony pomiędzy operatorami.

może kiedyś w przyszłości 🙂

Pomarzyć sobie można

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Stałość prefixu IPv6

Ja u siebie nie widzę zmiany prefixu po resecie sesji. Natomiast zmiana może się zdarzyć nawet bez wymuszonego resetu sesji, jeśli zmieni się coś po naszej stronie. Zapewne DUID.

• 85
  • 326
  • 0

Stałość prefixu IPv6

U mnie przy normalnym resecie też się nie zmienia, tylko wczoraj dwa razy w ciągu nocy się zmienil prefix

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Stałość prefixu IPv6

Przede wszystkim szkoda że nie jest to nigdzie udokumentowane. Wydaje mi się jednak że ten prefix jest stabilniejszy niż publiczny adres IPv4, który zawsze zmienia się po resecie sesji - niezależnie jak był reset zainicjowany. Absolutnie stabilny jednak też nie jest. Można próbować prosić o ten sam w konfiguracji (nie próbowałem, ale RFC przewiduje takie zachowanie).