Problem z osiągnięciem prędkości 2Gb/s na Funboxie 7

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@atlas_cudow Liczyłem, że mu to delikatnie wyjaśnisz, ja się nie podejmuję.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 249
  • 886
  • 2

Problem z internetem domowym

@atlas_cudow 

@Samotnick 

Albo się nie rozumiemy, albo ktoś tu lubi obrażać innych. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

Takiej interpretacji pomiaru na routerze się nie spodziewałem :D. Teraz jestem pewny, że już nic mnie nie zdziwi ;D

• 249
  • 886
  • 2

Mogę się mylić i być niezrozumianym, ale na koniec chcę wam przytoczyć wytłumaczenie mojego toku myślenia i zakończyć ten spór.  Jest to wygenerowane przez AI ale zgodne z prawdą.

Pomiar prędkości na Funboxie (Orange)

zależy bezpośrednio od tego, czy używasz połączenia przewodowego (Ethernet), czy bezprzewodowego (Wi-Fi), a także od parametrów samego łącza światłowodowego/DSL

Łącze przewodowe (kabel Ethernet - najdokładniejsze):
  • Wpływ: Jest to najbardziej stabilny i najszybszy sposób pomiaru.
  • Zależność: Jeśli Twój Funbox jest podłączony do światłowodu, a komputer do Funboxa kablem (np. RJ45 kat. 5e lub 6), uzyskasz prędkość zbliżoną do umownej (np. 600 Mb/s, 1 Gb/s).
  • Łącze bezprzewodowe (Wi-Fi - zmienne):
    • Wpływ: Prędkość na Wi-Fi jest zazwyczaj niższa niż po kablu i bardzo zmienna.
    • Zależność: Wynik zależy od pasma (5 GHz jest szybsze niż 2.4 GHz), odległości od Funboxa, przeszkód (ściany) oraz karty Wi-Fi w telefonie/laptopie (np. obsługa Wi-Fi 6).                                  Myślę że na tym zakończę spór skoro nie mam racji i wywołuje śmiech, chociaż jest to zgodne z tym co przedstawiałem. Chyba że ja czegoś nie ogarniam? Niech będzie wasza racja.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

Ale jako spór :D? Pomijając przytoczone bzdury z AI, naprawdę tu sporu nie ma. Zrobiłeś mi dzień a właściwie wieczór ;D

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@janio1napisał(-a)

@atlas_cudow 

@Samotnick 

Albo się nie rozumiemy, albo ktoś tu lubi obrażać innych. 

No koledzy chcą być delikatni. Mieszasz bowiem dwie rzeczy: połączenie między twoim urządzeniem a internetem, z połączeniem między Funboxem a internetem. Pomiar "na Funboksie" mierzy połączenie między Funboxem a internetem, jest całkowicie niezależny od tego w jaki sposób ty się do Funboxa podłączysz. 

Oczywiście twoje urządzenie do internetu łączy się przez Funboxa, więc tej prędkości którą oferuje Funbox nie przeskoczy, ale jest jeszcze cała sieć między Funboxem i serwerem testowym, zmienna w czasie i przestrzeni. Twoje WiFi czy nie WiFi ma tak naprawdę niewielkie znaczenie w całej tej układance. Dobrze jeśli niczego szczególnie nie psuje, ale to mniej więcej tyle.

• 249
  • 886
  • 2

No dobra przyznaje rację. Nie zrozumieliśmy się. Nigdy nie robiłem pomiarów prędkości na Funboxie, dlatego wydawało mi się że to jest taki sam speed test jak inne. Nie pomyślałem nawet że on mierzy prędkość miedzy FB a internetem i niezależnie od połączenia komputera z FB prędkość będzie taka sama.Trochę się w moich myślach zapędziłem, tym bardziej że nie wiemy co zaczynający ten wątek miał na myśli i jak mierzył prędkość u siebie. Już nie przytruwam.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 16
  • 0

Jeśli chodzi o pomiary, to wykonywałem je bezpośrednio na Funboxie i tam wszystko wygląda prawidłowo — osiągam około 2121,74 Mb/s pobierania oraz 622,12 Mb/s wysyłania, więc w tym przypadku nie ma żadnych zastrzeżeń. Problem zauważyłem natomiast przy testach na SpeedTest. Na moich telefonach S24 Ultra oraz S25 Ultra, które obsługują Wi-Fi 7, prędkości początkowo oscylowały w granicach 800 Mb/s, a urządzenia zamiast łączyć się z Wi-Fi 7 przełączały się na Wi-Fi 6. Okazało się, że było to spowodowane ustawionym protokołem zabezpieczeń WPA3 Personal Compatibility. Po zmianie na WPA3 Personal telefony zaczęły poprawnie łączyć się z Wi-Fi 7, a prędkości w testach wzrosły do ponad 1500 Mb/s. Jeśli chodzi o połączenie kablowe, używam przewodu dołączonego do Funboxa 7, więc powinien on spełniać wymagania dla takich prędkości, natomiast laptop podłączony kablem osiąga maksymalnie około 700–800 Mb/s.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@Buzzer94 Na laptopie do sprawdzenia obciążenie CPU, użycie aplikacji w wersji konsolowej https://www.speedtest.net/apps/cli

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Kabel to nie wszystko. Porty eternetowe po obu stronach muszą być mocniejsze niż 1Gb, komputery i ich karty też. Generalnie testy LAN należy przeprowadzać w LAN, a nie w internecie, bo wikłając w to internet wprowadzasz za dużo zmiennych. Tym bardziej, że samo łącze do internetu jako takie już wykluczyłeś. Najlepiej do tego nadaje się iperf3. Jest tu gdzieś wątek w którym OP zdecydował się przeprowadzić to systematycznie, tam są dokładne instrukcje.

https://nasz.orange.pl/t5/Gry-online/Problem-z-bufferbloat-i-utrata-pakiet%C3%B3w/td-p/454224