Telefon stacjonarny przez bramkę VoIP - nietypowy problem z niektórymi połączeniami przychodzącymi

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 25
  • 0

Telefon stacjonarny przez bramkę VoIP - nietypowy problem z niektórymi połączeniami przychodzącymi

Dzień dobry,

zwracam się do szanownych Forumowiczów z prośbą o pomoc w moim nietypowym problemie (nie znalazłem nic podobnego w sieci):

Opis konfiguracji

Korzystam z pakietu 3 usług Orange dla firm: Neostrada po światłowodzie (z publicznym, stałym adresem IP), telewizja IPTV, oraz telefon stacjonarny VoIP. Z przyczyn technicznych nie korzystam z modemu Funbox, a zamiast tego routerem głównym sieci jest router Mikrotik (podłączony do ONT zainstalowanego przez Orange). Zarówno Internet jak i telewizja działają poprawnie, natomiast z uwagi na brak bramki VoIP w routerze Mikrotika mam podłączoną bramkę VoIP Linksys PAP2T-NA skonfigurowaną do pracy z usługą Neofon od Oran

Opis problemu

Konfiguracja bramki nie była problemem - bramka loguje się do SIPu, bez problemu mogę dodzwonić się do niej z mojej komórki w sieci Plus, tak samo w drugą stronę. Dźwięk funkcjonuje należycie. Problem natomiast pojawia się w jedynym przypadku: dzwoniąc z komórki w sieci T-Mobile na bramkę VoIP

Objawy:

-brak sygnału dzwonienia na komórce w sieci T-Mobile

-telefon podpięty do bramki PAP2T dzwoni i poprawnie identyfikuje numer

-po odebraniu brak dźwięku w którąkolwiek stronę

-komórka w sieci T-Mobile nadal myśli, że trwa "łączenie", nadal bez jakiegokolwiek sygnału/dźwięku.

Podkreślam, że te problemy występują jedynie dzwoniąc z sieci T-Mobile na PAP2T - dzwoniąc w drugą stronę połączenie zestawia się całkowicie poprawnie. Poza tym dodam, że próbowałem już bardzo różną konfigurację bramki, łącznie z otwieraniem bardzo szerokiego zakresu portów, przekierowywania portów na routerze, zabawy z NATem, kodekami, różnymi dziwnymi opcjami i nadal to samo - rozmowy działają dobrze, ale nie z sieci T-Mobile.

Co twierdzi pomoc techniczna?

Pomoc techniczna Orange wykluczyła problem z konfiguracją bramki - "jak działają inne połączenia to z bramką jest wszystko dobrze". Pan z pomocy technicznej zdalnie sprawdził w jakiś sposób, że usługa po stronie Orange jest poprawnie skonfigurowana i powinna działać Jednocześnie sugeruje, że problem leży na granicy sieci operatorskich i zaleca zadzwonić do T-Mobile "może zablokowali ten numer?"

Pomoc techniczna T-Mobile kazała mi podać numer telefonu w ich sieci, który nie chce się połączyć (4 już były próbowane), a później stwierdzili, że problem jest po stronie Orange i że mi nie pomogą.

Bardzo proszę o pomoc. Jak myślicie, czy problem może być po stronie konfiguracji bramki czy to raczej coś innego? Mogę pokazać wszelkie ustawienia bramki czy routera, które uznacie za istotne. Problem jest palący, bo to jedyny telefon w budynku i brak połączenia z nim bardzo utrudnia pracę. 

Karol

P.S. Numer telefonu na bramce został ostatnio zmieniony, natomiast nadal w sekcji "Moje sprawy" w portalu "Mój Orange" widnieje zmiana numeru jako "w trakcie realizacji", mimo, że już jestem na ten nowy numer zalogowany. Czy to może mieć wpływ na całą sytuację?

Zrzut ekranu 2026-03-16 131614.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

12 ODPOW. 12

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@krlr4 , a przed zmianą numeru na bramce było ok?

• 6
  • 25
  • 0

Właśnie problem w tym, że nie wiem - przed zmianą numeru tylko testowo zadzwoniłem z komórki w sieci Plus.

Jeden raz chyba udało się odebrać z sieci T-Mobile i było to już po zmianie numeru. Nie udało się od tamtego razu tego powtórzyć, nawet tego samego dnia.

-------------------------------

Usunąłem pusty spoiler 

Mikołaj

• 1943
  • 8315
  • 69

@krlr4  w Microtiku masz ustawione pełne przekierowanie portów SIP i RTP?

• 6
  • 25
  • 0

@Glut 

Teraz po różnych testach mam ustawione bardzo szerokie przekierowanie portów UDP 10000-65535 dla RTP, natomiast SIP nie przekierowywałem, bo nie było problemów z logowaniem się do SIPu. Zresztą nawet bez przekierowania portów dla RTP działały połączenia z innych sieci niż T-Mobile. Bramka ma ustawiony NAT mapping i NAT keep alive.

Oto konfiguracja bramki PAP2T:

Zrzut ekranu 2026-03-16 193006.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193132.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193245.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193320.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193342.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193410.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193544.png

Zrzut ekranu 2026-03-16 193619.png

Oto status przy prawidłowym połączeniu przychodzącym z Plusa:

(inny port SIP wynika z tego, że wcześniej dla testu przełączyłem na 5061, nie zmieniło to nic)

poł_plus_a.png

A to różne ekrany statusu pojawiające się przy "głuchym telefonie" z sieci T-Mobile:

poł_tmb1_a.png

poł_tmb2_a.png

poł_tmb3_a.png

   

• 9384
  • 38415
  • 324

Na bramce Cisco ATA191 mam ustawione kodeki G711a ale także G729a. Może nieco liberalniej ustaw kodeki?

Ponadto mam ustawione "outbound proxy" a nie mam zaznaczone "use DNS srv".

Żadnego otwierania portów na ruterze nie stosuję.

"Dialplan" też mam ustawiony nieco inaczej, ale to chyba nie mogłoby dawać takich efektów:

(*xx|112S0|99[7-9]S0|0[347]0x.!|[1-9]xxxxxxxxS0|[x*][x*].)

Widzę jeszcze że "block ANC Serv" mam ustawione na "no".

Te bramki eksponują bardzo wiele podobnych opcji i jest jeszcze kilka które mam ustawione inaczej niż ty, choć nie wiem dlaczego tak. Nie wiem też czy u mnie wykonywanie połączeń na które się skarżysz by działało.

• 1943
  • 8315
  • 69

@krlr4  zrób jak radzi @j131 

• 6
  • 25
  • 0

@j131 

Na początku miałem dozwolone wszystkie kodeki, później testując różne opcje je wyłączyłem i nic to nie zmieniło, ale mogę przywrócić aby zezwalała na wszystkie. Z tego co widzę to z Plusa przychodzą na G711a, ale jak dzwoni z T-Mobile to usilnie próbuje korzystać z tego G711u.

A mógłbyś pokazać pełną konfigurację swojej bramki? Bo rozumiem, że bramka też w sieci Orange i u Ciebie wszystko działa poprawnie, również te nieszczęsne połączenia przychodzące z T-Mobile? Byłbym bardzo wdzięczny 🙂

Wtedy spróbuję ustawić tak samo jak u Ciebie i dam znać czy to coś poprawiło.

• 9384
  • 38415
  • 324

Konfiguracja nie jest tajemnicą, mogę ją oczywiście pokazać ale kluczowe jest to, że tak naprawdę to nie wiem czy takie połączenia na jakie się skarżysz u mnie działają czy nie. Musiałbym sprawdzić, a prawdę mówiąc trochę to kłopotliwe. Nie znam nikogo o kim bym wiedział że ma numer w tamtej sieci. Mogę ewentualnie nabyć starter do testów, ale to trochę potrwa.

Usługa jest oczywiście w Orange, w ramach starego pakietu Love.

• 6
  • 25
  • 0

@j131 

Ja mogę zadzwonić, ale domyślam się, że nie chcesz podawać numeru 😉 A tak na poważnie, to osoba, która zauważyła jako pierwsza, że nie działają połączenia z T-Mobile zadzwoniła na infolinię T-Mobile i ktoś z infolinii zadzwonił na ten numer bramki w celu sprawdzenia. Też nie działało oczywiście, ale przynajmniej okazuje się, że jest inna metoda sprawdzenia niż kupowanie startera.

Mimo wszystko poproszę abyś podesłał swoją pełną konfigurację, spróbuję taką wprowadzić u siebie. A jeśli nie masz nic przeciwko to też przydałoby się sprawdzić, czy do ciebie przychodzą połączenia z T-Mobile, jeśli znalazł byś czas to choćby przez infolinię - przynajmniej pozwoli to wykluczyć, czy źródło problemu jest w samej konfiguracji bramki czy gdzieś indziej.

Ja będę na miejscu mógł potestować w sobotę, bo niestety w najbliższych dniach nie mam czasu tam jechać, ale mam zdalny dostęp do konfiguracji, więc coś tam mogę spróbować nawet jutro/pojutrze.

Z góry dziękuję 🙂