- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obiecane zrzuty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefon stacjonarny przez bramkę VoIP - nietypowy problem z niektórymi połączeniami przychodzącymi
@j131 Dziękuję serdecznie za pełną konfigurację - okazuje się, że po ustawieniu na wzór twojej konfiguracji nagle wszystko zaczęło działać!
Nie wiem do końca które opcje w ustawieniach przeszkadzały, bo wprowadziłem je wszystkie na raz. Przedtem badałem ruch programem Wireshark i po prostu nie było przychodzących pakietów RTP, a PAP2T wysyłał wychodzące tam gdzie trzeba, a po paru sekundach połączenia przychodził pakiet SIP "BYE", z informacją, że urządzenie wydaje się nie odpowiadać. Ponadto często przychodzą komunikaty SIP "407 PROXY AUTHENTICATION REQUIRED", mimo, że bramka jest zarejestrowana poprawnie na serwerze neofon.tp.pl. Pojawiają się tylko wtedy, gdy nie jest prowadzona rozmowa, a bramka wydaje się je zupełnie ignorować. Były zarówno przed naprawą problemu jak i są nadal teraz, mimo, że wszystkie połączenia działają już normalnie. Nie znam się na VoIP, stąd nie jestem w stanie wytłumaczyć takich zjawisk ;/.
Ale ja jestem zadowolony, bo mam już wszystkie usługi, od Neostrady przez telewizję po telefon stacjonarny, w pełni działające bez Funboxa, którego szczęśliwie udało mi się oddać w punkcie Orange, dzięki czemu będę te 4zł 99gr miesięcznie do przodu 🙂
Dla przyszłych użytkowników Forum, którzy potencjalnie mogą napotkać podobny problem z brakiem działającego dźwięku z sieci T-Mobile, lub po prostu chcą skonfigurować bramkę tak, aby działała z Neofonem, wstawiam poniżej obecną, działającą konfigurację mojej bramki PAP2T - są pewne różnice względem twojego modelu (oraz mam też drobne różnice w konfiguracji), dlatego może się dla kogoś okazać przydatne. Dodam też, że linia 2 na bramce jest skonfigurowana bliźniaczo, z tym, że w polu "Auth ID" przed znakiem "@" jest literka "b".
Karol
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefon stacjonarny przez bramkę VoIP - nietypowy problem z niektórymi połączeniami przychodzącymi
Dodam tylko że 407 też u mnie występuje. Obiecywałem sobie że bliżej się temu przyjrzę, ale ChatGPT te fragmenty logów skwitował stwierdzeniem, że to raczej normalna wymiana uprzejmości. Więc nie drążę.
Tak czy owak, polecamy się na przyszłość!
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »