Problem z osiągnięciem prędkości 2Gb/s na Funboxie 7

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 16
  • 0

Zgłaszam problem z działaniem usługi światłowodowej o przepustowości 2 Gb/s, korzystającej z routera (FB7). Od momentu instalacji prędkość łącza rzadko osiąga poziom 1700 Mb/s, a zazwyczaj utrzymuje się w granicach 800 Mb/s. Problem występuje zarówno przy połączeniu bezprzewodowym, jak i przewodowym – testy na laptopie wyposażonym w kartę 1 Gb/s wykazują transfery na poziomie zaledwie 800 Mb/s, co jest wynikiem znacznie poniżej możliwości technicznych portu. Dodatkowo występuje problem z łącznością bezprzewodową: posiadany przeze mnie telefon z obsługą Wi-Fi 7 nie nawiązuje stabilnego połączenia w tym standardzie. Urządzenie na moment wykrywa sieć Wi-Fi 7 podczas próby autoryzacji, jednak ostatecznie zawsze przełącza się na starszy standard Wi-Fi 6. Proszę o weryfikację konfiguracji urządzenia oraz stabilności parametrów łącza”.

29 ODPOW. 29

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

Problem z internetem domowym

@Buzzer94  chciałbym na początku wyjaśnić, że to forum samopomocowe, a więc oficjalnie nie zgłosisz problemu. 

Pytanie: czy robiłeś speed test z poziomu menu modemu? To podstawa do wszelakich ustaleń czy usługa działa.

Jeśli będziesz miał 2Gb/sek to reszta problemów kryje się w sieci wewnętrznej i Twoim sprzęcie 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17346
  • 95

Na lapku z kartą 1GbE max to chyba 940Mbps ale też zależy od samego laptopa. 800Mbps to całkiem ok.  Pokaż wynik IPerf między urządzeniami w sieci lokalnej.

• 4
  • 16
  • 0

Chyba udało się rozwiazac problem wszedłem w ustawienia modemu ustawiłem rodzaj zabezpieczeń na Wpa 3 personal telefon od razu złapał WiFi 7 zmieniła się też szerokość kanału z 80MHz na 160 i mam już prędkości rzędu 1900 Mb/s

• 3782
  • 17346
  • 95

Przecież na LAN nie działa szyfrowanie 🙂 A WIFI to wifi. Dobrze ustawiłeś.

• 16060
  • 66628
  • 854

@Buzzer94  czyli warto posprawdzac wszystko u siebie ( nawet w FB) zanim się zgłosi uszkodzenie...

Dobrze, że doszedłeś sam,  bo już wiesz co robić i na co zwrócić uwagę 

Test jednak to podstawa weryfikacji działania usługi.tym bardziej na sieci LAN 

• 4
  • 16
  • 0

Nie odnosiłem się do lanu tylko do WiFi 🙂 

• 3782
  • 17346
  • 95

Zacytuję :... testy na laptopie wyposażonym w kartę 1 Gb/s wykazują transfery na poziomie zaledwie 800 Mb/s, co jest wynikiem znacznie poniżej możliwości technicznych portu

• 16060
  • 66628
  • 854

@atlas_cudow  dzięki, takie opinie sugerują, że coś jest nie tak nawet z LAN -em

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@Buzzer94napisał(-a)

Nie odnosiłem się do lanu tylko do WiFi 🙂 

Ale rozumiesz, że jeśli do internetu przez WiFi masz więcej niż po kablu, to coś jest nie tak z kablem u ciebie, a nie z usługą którą wykupiłeś w Orange?