Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z FUNBOX 6.0 Błąd loginu i hasła

ROZWIĄZANE

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 402
  • 1227
  • 10

@Pablo5 w różnych częściach Naszego Orange Cię widziałem i dalej nie przestajesz mnie zaskakiwać swoją chęcią pisania, aby tylko pisać...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 23
  • 1

@pirenejnapisał(-a)

a więc pozostaje wymienić FB ... na własny router!

No właśnie załatwiłem sobie asus TUF-AX3000 i też nie udało się nawiązać połączenia, tylko tu nie wiem czy ten router w ogóle mógł to zrobić, a nic innego nie mam.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6338
  • 25888
  • 216

@Tomek15018napisał(-a)

@pirenejnapisał(-a)

No właśnie załatwiłem sobie asus TUF-AX3000 i też nie udało się nawiązać połączenia, tylko tu nie wiem czy ten router w ogóle mógł to zrobić, a nic innego nie mam.

Ruter zapewne mocniejszy od FB6, ale...

https://www-asus-com.translate.goog/support/faq/1049415/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_p...

Wygląda na to, że VLAN nie obsługuje.

• 10
  • 23
  • 1

@j131napisał(-a)

@Tomek15018napisał(-a)

@pirenejnapisał(-a)

Ruter zapewne mocniejszy od FB6, ale...

https://www-asus-com.translate.goog/support/faq/1049415/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_p...

Wygląda na to, że VLAN nie obsługuje.

No właśnie czy ten VLAN jest konieczny jeśli chcę tylko korzystać z internetu, a TV i voip są mi do niczego nie potrzebne? 

A druga sprawa to jestem już prawie pewny że to jest problem po stronie Orange i że ogarnięty pracownik na infolinii załatwiłby sprawę od ręki, a że pewnie o takich ciężko, to jest jak jest. Jutro od rana znów ich atakuję.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6338
  • 25888
  • 216

Jasne że problem jest, i oczywiście że słusznie zrobisz domagając się naprawy.

Ale nas tu trochę paradoksalnie ta sytuacja prowokuje do proponowania obejść, bo na tym najwiecej się uczymy.

W kwestii VLAN jest tak, że cała usługa jest świadczona z użyciem tagowanych pakietów (VLAN właśnie), więc ruter musi to tagowanie rozumieć, nawet jeśli nic, poza jego usunięciem nie musi robić. Czasem jest tak, że mimo braku wzmianek w dokumentacji, nowsze rutery i tak mają wsparcie dla tego rodzaju tagowania pakietów.

W tym konkretnie przypadku trudno coś powiedzieć, bo nie wiadomo o co chodzi z tym loginem, ale czy na tym własnym ruterze w ogóle nie dało się nawiązać sesji PPPoE? Jeśli się dawało, ale login był odrzucany, to by znaczyło że ruter jest OK, a problem jest jednak z loginem/hasłem. Ale jeśli w ogóle nie dochodzi do próby logowania, to ten ruter jednak nie wspiera VLAN i się nie nada.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2298
  • 8708
  • 33

@f00ku55napisał(-a)

@Pablo5 w różnych częściach Naszego Orange Cię widziałem i dalej nie przestajesz mnie zaskakiwać swoją chęcią pisania, aby tylko pisać...

on i tak przygasł ostatnio

• 10
  • 23
  • 1

Aktualizacja:

W końcu trafiłem na kompetentną osobę na infolinii, i okazuję się że ten wspominany wcześniej Funbox 3 to jest funbox kogoś innego.... po prostu tak jakby na moim łączu ktoś podłączył kogoś innego z funbox 3 z njumobile i tylko szkoda że 3 poprzednich konsultantów do tego nie doszło. Problem został przekierowany do techników i czekam na wizytę. Dzięki wszystkim za pomoc. 

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 402
  • 1227
  • 10

A, czyli Ciebie technik odłączył żeby w to samo miejsce podłączyć kogoś innego. Było już o takich sytuacjach głośno chociaż nie mam pojęcia, jak to fizycznie jest możliwe...

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2298
  • 8708
  • 33

ot i jest lekcja. Nie odłączaj FB, nawet jak wyjeżdżasz. Oszczędności mierne, a kłopotów huk.

• 53
  • 165
  • 0

Nie macie pojęcia ile osób wyłącza na noc modemy i routery, myśląc że że zaoszczędzą miliony.