Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pomoc przy rozdysponowaniu kabli w skrzynce (światłowód 1Gb)

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Witam.

Mam w mieszkaniu przy wejściu postawioną skrzynkę, gdzie wychodzi światłowód+4 kable ethernet pod gniazdka w pokojach.

Aktualnie mam wpięty router przy samej skrzynce pod światłowód i resztę kabli ethernetowych. Ale problem jest taki, że FunBox po 1 nie mieści się w skrzynce, a po drugie wolałbym go mieć gdzieś w centrum mieszkania.

Orientowałem się, że ONT pomaga ale tylko z jednym kablem ethernet.. ja chciałbym zachować internet w każdym gniazdku, a w jednym z nich mieć router.

Czy muszę kombinować jakoś z ONT+switch? I czy to zadziała po prostu plug&play? 

Zastanawiam się czy potrzeba tu technika (i czy w ogóle w tym pomoże), czy dam radę sam.

Pozdro

8 ODPOW. 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19824
  • 57393
  • 782

@Kondziowski dokup sobie router z opcją AP Klient, natomiast FB musisz zostawić przy skrzynce. Switch nic nie pomoże, bo w pierwszej kolejności FB musi logować się do operatora, nawet jak jest podłączony przez ONT.

Druga sprawa, jeśli masz już podpisaną umowę z Orange na internet światłowodowy, to uzyskanie ONT s obecnej sytuacji jest niemożliwe.

• 3
  • 6
  • 0

Ok w takim temat ONT/switch odpada, a FB muszę jakoś upchnąć w szafce obok. 

Teraz pytanie o ten router z AP client. Rozumiem, że mógłbym go podpiąć pod RJ45 w salonie i z niego ewentualnie kablem do TV/konsoli. Więc miałbym i kable i mocniejsze wifi w mieszkaniu.

Mógłbyś podrzucić jakiś przykładowy router? Mieszkanie 60m2 więc jakiegoś molocha nie potrzebuje.. ale nie chciałbym kupić dziadostwa pod tak szybki internet.

I czy w takim wypadku muszę coś zmieniać w ustawieniach FB żeby to zadziałało?

• 14357
  • 58999
  • 721

@Kondziowski  musisz dołożyć jeden kabel eth w miejsce gdzie będzie stał docelowo FB i zrobić już istniejącej powrót do switcha w szafce..dalej kablami i AP do pokoi 

• 3
  • 6
  • 0

@agat13 jeśli dobrze rozumiem, to u mnie już dołożenie dodatkowego kabla eth nie wchodzi w grę.

Wrzucę zdjęcie jak wygląda sama skrzynka, może to coś da. 

Jak tego nie przeskocze to zostaje mi ten router z AP z gniazdka eth

undefined

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6503
  • 26671
  • 217

@Kondziowski 

Najprościej jest zrobić tak jak zasugerowano, czyli dodatkowy AP w miejscu gdzie planowałeś mieć FB.

Jedna uwaga: będzie mniej problemów, jeśli przy okazji wyłączysz całkowicie WiFi w FB, bo skoro i tak skitrasz go docelowo gdzieś, to z jego WiFi pożytek będzie żaden, a nawet może przeszkadzać.

Przy konfiguracji nowego AP po prostu przełącz go w tryb AP i zdefiniuj własne SSID oraz hasło i tyle. Bułka z masłem. Kup wystarczająco mocny sprzęt, żeby pokrył całe mieszkanie (to nie powinno być trudne).

Jeśli gdzieś potrzebujesz mieć więcej gniazdek, to możesz też rozgałęziać sieć dodatkowymi przełącznikami (switch).

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 614
  • 2594
  • 14

@Kondziowskinapisał(-a)

Mógłbyś podrzucić jakiś przykładowy router? Mieszkanie 60m2 więc jakiegoś molocha nie potrzebuje.. ale nie chciałbym kupić dziadostwa pod tak szybki internet.

Jak szybki masz ten net? Do 1Gb wystarczy jakiś router a AX'em 1500 lub 1800.

Btw. Do obsługi LAN można  wykorzystać te koncentryki, których masz tam sporo, ale konwertery są dość drogie bo około 300zł. i chyba max do 1Gb dają rade.

• 14357
  • 58999
  • 721

@atlas_cudow  1500 ma słabsze 2,4

Edit Pozostawiając FB w centralnym miejscu możesz wszystkie kable ethernet z tej skrzynki podłączyć do switcha w FB . Będziesz miał po kablu net we wszystkich pokojach. 

Po dokupieniu routera ustawisz go na tym kablu, na którym zasięg wifi pokryje całe mieszkanie. Nie upieraj się na salonie jeśli to nie będzie najlepszy punkt zasięgowy dla całej powierzchni.

Jeśli masz dekoder IPTV, to właśnie czasem nie jest najlepszy pomysł, bo zdarza się, że  transmisje netu i IPTV się "gryzą" ( oczywiście to skrót myślowy) na jednym kablu ethernet 

Mozesz mając wszędzie kabel zastosować jeszcze jeden AP

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 614
  • 2594
  • 14

@agat13 To chyba oczywiste. W końcu czymś się różnią. Przy tak małej powierzchni spokojnie ogarnie cale mieszkanie na 5Ghz.