- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pomoc przy rozdysponowaniu kabli w skrzynce (światłowód 1Gb)
Witam.
Mam w mieszkaniu przy wejściu postawioną skrzynkę, gdzie wychodzi światłowód+4 kable ethernet pod gniazdka w pokojach.
Aktualnie mam wpięty router przy samej skrzynce pod światłowód i resztę kabli ethernetowych. Ale problem jest taki, że FunBox po 1 nie mieści się w skrzynce, a po drugie wolałbym go mieć gdzieś w centrum mieszkania.
Orientowałem się, że ONT pomaga ale tylko z jednym kablem ethernet.. ja chciałbym zachować internet w każdym gniazdku, a w jednym z nich mieć router.
Czy muszę kombinować jakoś z ONT+switch? I czy to zadziała po prostu plug&play?
Zastanawiam się czy potrzeba tu technika (i czy w ogóle w tym pomoże), czy dam radę sam.
Pozdro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kondziowski dokup sobie router z opcją AP Klient, natomiast FB musisz zostawić przy skrzynce. Switch nic nie pomoże, bo w pierwszej kolejności FB musi logować się do operatora, nawet jak jest podłączony przez ONT.
Druga sprawa, jeśli masz już podpisaną umowę z Orange na internet światłowodowy, to uzyskanie ONT s obecnej sytuacji jest niemożliwe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok w takim temat ONT/switch odpada, a FB muszę jakoś upchnąć w szafce obok.
Teraz pytanie o ten router z AP client. Rozumiem, że mógłbym go podpiąć pod RJ45 w salonie i z niego ewentualnie kablem do TV/konsoli. Więc miałbym i kable i mocniejsze wifi w mieszkaniu.
Mógłbyś podrzucić jakiś przykładowy router? Mieszkanie 60m2 więc jakiegoś molocha nie potrzebuje.. ale nie chciałbym kupić dziadostwa pod tak szybki internet.
I czy w takim wypadku muszę coś zmieniać w ustawieniach FB żeby to zadziałało?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kondziowski musisz dołożyć jeden kabel eth w miejsce gdzie będzie stał docelowo FB i zrobić już istniejącej powrót do switcha w szafce..dalej kablami i AP do pokoi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 jeśli dobrze rozumiem, to u mnie już dołożenie dodatkowego kabla eth nie wchodzi w grę.
Wrzucę zdjęcie jak wygląda sama skrzynka, może to coś da.
Jak tego nie przeskocze to zostaje mi ten router z AP z gniazdka eth
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najprościej jest zrobić tak jak zasugerowano, czyli dodatkowy AP w miejscu gdzie planowałeś mieć FB.
Jedna uwaga: będzie mniej problemów, jeśli przy okazji wyłączysz całkowicie WiFi w FB, bo skoro i tak skitrasz go docelowo gdzieś, to z jego WiFi pożytek będzie żaden, a nawet może przeszkadzać.
Przy konfiguracji nowego AP po prostu przełącz go w tryb AP i zdefiniuj własne SSID oraz hasło i tyle. Bułka z masłem. Kup wystarczająco mocny sprzęt, żeby pokrył całe mieszkanie (to nie powinno być trudne).
Jeśli gdzieś potrzebujesz mieć więcej gniazdek, to możesz też rozgałęziać sieć dodatkowymi przełącznikami (switch).