Planowe wyłączenia internetu?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Nie ma takich alertów. Możeeee,  jeżeli byłaby to przerwa planowana i to na kilka godzin, to pojawiłby się tak news. Ale 1 godzina , późno w nocy... 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@R753man  awarie się zdarzają. Jeszcze przy tym co się teraz z pogodą dzieje.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 60
  • 0

OK. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@R753man w przypadku prac planowych Orange przesyła stosowną informację jakiego to łączą dotyczy i w jakiej lokalizacji oraz podaje przewidywany czas trwania tych prac. Dotyczy to jednak klientów kluczowych typu banki, urzędy publiczne, wojsko, policja itd. Klient indywidualny nie jest informowany. Natomiast co do awarii jeśli jest to grubsza sprawa czyli tzw awaria masowa to leci stosowna zapowiedź na infolinii. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 193
  • 2

A to pierwsze słyszę Panie @Glut że restart jest co 10 dni, powiesz coś więcej mi o tym? Tak z ciekawości.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@Sefinek  zazwyczaj właśnie co 10 dni zmienia się IP, które jest dynamicznie.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 193
  • 2

Wiem, że neostrada ma dynamiczne IP, ale że adres sie sam zmienia co 10 dni to akurat nie wiedziałem 😁

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Sefinek  nie musi, ale może 

Dodam, że to odbywa się co 240 lub 210 godzin ( w przybliżeniu) i nie zawsze zmienia się IP

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@Sefineknapisał(-a)

Wiem, że neostrada ma dynamiczne IP, ale że adres sie sam zmienia co 10 dni to akurat nie wiedziałem 😁

Rutery wynajmowane od operatora około 3 w nocy, regularnie co 10 dni zaliczają pełny restart. Po tym restarcie nowa sesja PPPoE dostaje nowy IPv4. Jeśli ruter jest w trybie IPv6 to nic się nie zmienia, ale raz na jakieś dwa miesiące przy tej okazji dostaje się też inny prefix (do IPv6). Na własnym sprzęcie, mniej więcej w podobnym czasie zrywane są tylko sesje PPPoE, operator oczywiście nie ma możliwości zresetowania obcego sprzętu. Sesje można ponownie nawiązać bez żadnego opóźnienia (z nowym IPv4 ale z tym samym prefixem IPv6 - w zależności od typu sesji PPPoE). Ta względna stabilność prefixu IPv6 nie jest gwarantowana, bywa że się zmienia częściej. Formalnie delegacja jest ważna 24 godziny.