Jak zrezygnować z Funbox6

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

Mam pytanie odnośnie światłowodu światłowodowego Orange (światłowód nie Orange). Czy mogę zrezygnować z Funboxa 6? Chcę ONT i będę mieć własny router. Nie potrzebuję tego od Orange, a niestety jest on płatny za kazdy miesiąc. Naprawdę mam płacić za coś czego nigdy nie uzyję? 4,99 zł za miesiąc. Nie jest to ogromna suma, ale po co mam ją ponosić? Na razie nie byłem w salonie, patrzyłem wstępnie w internecie na stronie Orange.

Maron24_0-1756080963101.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@Maron24 operator bez routera nie świadczy usługi internetowej, nawet jak chcesz skorzystać z własnego routera. To jest nierozłączne i nie da się zrezygnować z FB od Orange. Zwróć szczególną uwagę, aby podczas montażu otrzymać ONT. Będzie pewnie trudno, ale po uruchomieniu usługi będzie niemożliwe. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

43 ODPOW. 43

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Nie da się. Musisz dzierżawić FB, nawet jeżeli nie używasz. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@Maron24 operator bez routera nie świadczy usługi internetowej, nawet jak chcesz skorzystać z własnego routera. To jest nierozłączne i nie da się zrezygnować z FB od Orange. Zwróć szczególną uwagę, aby podczas montażu otrzymać ONT. Będzie pewnie trudno, ale po uruchomieniu usługi będzie niemożliwe. 

• 32
  • 76
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

Nie da się. Musisz dzierżawić FB, nawet jeżeli nie używasz. 

Jestem w szoku, że orange jest tak pazerne, że każe sobie za takie coś płacić... byłem zimą u innego operatora i tam ich urządzenie jest darmowe... Dawno temu miałem w orange livebox i też bez opłat. Niestety tylko orange świadczy usługi na tym światłowodzie. Niby 5 zł tylko, ale już za budynek wolnostojący jest opłata 20 zł czego kompletnie nie pojmuję

• 32
  • 76
  • 0

@ketrasaArtur napisał(-a)

Jeśli nie będą chcieli założyć ont to chyba w ogóle zrezygnuję ze światłowodu, nie chcę korzystać z ich urządzenia tylko z własnego

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@Maron24  jeśli światłowód nieOrange, to założą Ci ONT bez łaski. Co do opłat po prostu sobie tak ponazywali żeby ładniej wyglądało. Gdy nie 5 zł za Funboxa, czy start tv mobilna, to by było więcej za usługę. To by dla marketingowców gorzej wyglądało, ale finalnie cena byłaby taka sama.

• 2842
  • 12101
  • 74

Można się targować. Np ja mam FB za 0 zł na cały okres umowy.

• 32
  • 76
  • 0

W jaki sposób tego dokonałeś? Gdyby tylko była możliwość wziąłbym najstarszy możliwy funbox, który oficjalnie umożliwiałby mi dostęp do internetu, nigdy go nie użyję, a skoro światłowód będzie i tak podłączony do ONT to po co ma być nowy... A jednak przez rok to już 60 zł

• 2842
  • 12101
  • 74

Trafiłem na dobrego przedstawiciela. Sam zaproponował rabat na Funboxa i na dopłatę za przyłącze do domku. Chyba finalnie 25 zł / msc mam taniej . 

• 32
  • 76
  • 0

A właśnie, widziałem, że każdy internet ma jakiś podstawowy pakiet tv. Nie da się z tego zrezygnować? I w ogóle jak to działa?

Co do ONT to świetna wiadomość, bo już pewnie sam sposób podłączania światłowodu nie będzie prosty, skoro jest zakopany poza ogrodzeniem... Ciekawe jak oni to będą podłączać, pewnie goły w ziemi będą puszczać...