Jak zrezygnować z Funbox6

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@Maron24napisał(-a)
Wzięcie dodatkowo ich dekoder to kolejna miesięczna opłata, mija się to praktycznie z celem, płacić za urządzenie by tylko oglądać nie wiele więcej niż DVBT...

...

Dla mnie niestety rozwiązanie z aplikacją jest trochę pomyłką, rozumiem, że tak działa to, ale każdorazowo włączać aplikację, czekać aż się uruchomi... A kiedyś przestanie działać, bo Sony luźno podchodzi do aktualizacji systemu. 

Zanim zaczniesz oglądać TV to musisz zaczekać aż się TV uruchomi. Uruchomienie apki zajmuje mniej więcej tyle samo czasu. Dekodery też nie włączają się "natychmiast".

To ile masz kanałów zależy od tego ile jesteś skłonny zapłacić.

Co do konstrukcji oferty: no przecież nikt Cię nie zmusza, nie pasuje ci to nie bierz.

Jeśli koniecznie chcesz dekoder to nie ma rady - jest dodatkowa opłata. Nie chcesz apki to nie musisz przecież tego używać - ale ten podstawowy zestaw kanałów jest "bez opłat" - nie da się z niego zrezygnować w nowych umowach. Tak samo jak nie da się zrezygnować z wynajmowania rutera, należy się cieszyć że przynajmniej nie trzeba dopłacać za nieużywanie.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

Ja rozumiem, po prostu byłem w szoku, bo inni operatorzy nie liczą sobie za użyczenie ich sprzętu, zresztą Orange też tego kiedyś nie robił. Wyboru nie ma jednak, bo tylko orange 

współpracuje z Zicomem. Router wykorzystam chyba po prostu jako AP.

Co do TV to te nowe po pierwszym włączeniu do prądu uruchamiają się natychmiast... Ale rozumiem, że z tej aplikacji Orange można korzystać nie tylko na tv? Tylko na choćby telefonie również?

• 8676
  • 35094
  • 293

Na telefonie jest inna aplikacja. Do tv mobilnej: Orange TV GO.
Ruter jako AP sprawdzi się średnio, nie jest konfiguracyjnie do takiej pracy przygotowany. Nie będzie miał w szczególności połączenia z internetem i będzie narzekał. Nie wiem czy w ogóle wystartuje wtedy AP. Jeśli planujesz własny ruter, to rutera operatorskiego lepiej nie podłączaj.

• 8676
  • 35094
  • 293

@Maron24napisał(-a)

...

Co do TV to te nowe po pierwszym włączeniu do prądu uruchamiają się natychmiast... 

No to tak samo robi apka - uruchamia się natychmiast. Wymaganie minimalne: system operacyjny Android TV 10. Specjalnie sprawdziłem i uruchomienie klasycznego dekodera IP TV Orange (Samsung ICU100) zajmuje dobrze ponad minutę (od podłaczenia zasilania do wyświetlenia programu na ekranie). Apka powinna być szybsza, choć w przypadku dekodera Shenzhen DV8555 (Dekoder 4k Stream), na którym chodzi bardzo podobna apka, czas pierwszego uruchomienia jest podobny (ale to bardzo wolny box, stosunkowo długo się uruchamia). Po pierwszym uruchomieniu dalsze operacje są dość  płynne - w szczególności przełączanie kanałów odbywa się tak samo szybko jak w innych systemach TV (przynajmniej w moim odczuciu).