Planowe wyłączenia internetu?

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 60
  • 0

Dzień dobry. 3 miesiące temu firma Światłowód Inwestycje podłączyła mi światłowód z internetem od Orange. Działa pięknie ale już 2 razy zdarzyło się, że w nocy wyłączono mi internet. Ponieważ w obu przypadkach było to równo o pełnej godzinie - podejrzewam że odbywały się wtedy jakieś prace konserwacyjne. Czy jest gdzieś jakaś wcześniejsza informacja o planowanych pracach i wyłączeniu internetu?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@R753mannapisał(-a)

Zdarzyło się, że po burzy nie było internetu. Dzwoniłem wtedy na infolinię i potwierdzili awarię. Po 3 godzinach internet wrócił. Ale tych przerw w nocy nie kojarzyłem z awarią więc na infolinię nie dzwoniłem. Jako backup mam internet przez GSM, ale wolałbym wiedzieć wcześniej o wyłączeniach.

Wyłączenia "planowe" zdarzają się tak sporadycznie że Orange nie wypracował dedykowanego  systemu informowania. Jedyna (i o dziwo bardzo funkcjonalna) metoda to wbicie się do MAXa przez apkę - jeśli masz inernet awaryjny to warto to zrobić. Pewnie, to nie to samo co informacja z wyprzedzeniem, ale lepszy rydz niż nic.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

18 ODPOW. 18

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12101
  • 74

Na jak długo wtedy wyłączyli Ci net? 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@R753man  wyłączono Ci na jakiś czas, czy tylko nastąpił restart usługi? Restart co 10 dni to standard.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Co 9-10 dni sesja się restartuje, właśnie w nocy (u mnie o trzeciej). Restart może trwać kilka minut.

• 12
  • 60
  • 0

Wyłączenie trwało na pewno ponad godzinę. Żeby dokończyć pracę przełączyłem się na internet przez GSM. W tym czasie dioda na FB10 cały czas mrugała jak w czasie nawiązywania połączenia. Potem poszedłem spać. Włączyłem jeszcze na chwilę TV i był komunikat brak dostępu do internetu. Rano internet był już dostępny.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2321
  • 6943
  • 225

Nie ma. Jedynie infolinia i max powie, ale to w trakcie takiej przerwy jedynie.

A długo trwało to wyłączenie ?

Może to zmiana adresu IP, ale to wtedy tylko zerwanie sesji więc chwila.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12101
  • 74

No to jeżeli ponad godzinę, to możliwe, że coś tam operator robił. Wątpię, aby to się powtórzyło. Mam net od SI i w sumie tylko raz mnie odłączyli na dłużej niż kilkanaście sekund...

• 8678
  • 35100
  • 293

Trzeba było od razu przez apkę MO uderzyć do MAXa ze zgłoszeniem - on (ten bot) robi wtedy diagnostykę, i ewentualnie (jeśli to prace planowane) informuje o przyczynie, a jeśli to awaria robi zgłoszenie. Zdarza się to czasem, ale Twoje statystyki są zdecydowanie powyżej przeciętnej. "Normalny" restart co 10 dni też trwa dłużej niż by powinien, bo zamiast restartu sesji (co zajmuje parę sekund) jest robiony pełny reboot rutera (co zajmuje kilka minut). Ale to odbywa się zawsze o tej samej, nocnej porze około godziny 3 i regularnie. Połączenia TV są oczywiście wtedy także zrywane. Przy "pracach na sieci" bywa z tym różnie - może być i tak że TV idzie jeszcze chwilę, mimo iż sesja internetowa "ma przerwę".

• 12
  • 60
  • 0

Zdarzyło się, że po burzy nie było internetu. Dzwoniłem wtedy na infolinię i potwierdzili awarię. Po 3 godzinach internet wrócił. Ale tych przerw w nocy nie kojarzyłem z awarią więc na infolinię nie dzwoniłem. Jako backup mam internet przez GSM, ale wolałbym wiedzieć wcześniej o wyłączeniach.

• 8678
  • 35100
  • 293

@R753mannapisał(-a)

Wyłączenia "planowe" zdarzają się tak sporadycznie że Orange nie wypracował dedykowanego  systemu informowania. Jedyna (i o dziwo bardzo funkcjonalna) metoda to wbicie się do MAXa przez apkę - jeśli masz inernet awaryjny to warto to zrobić. Pewnie, to nie to samo co informacja z wyprzedzeniem, ale lepszy rydz niż nic.