- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC3 - niewłaściwie wykonane przyłącze do budynku wielorodzinnego
Witam
W czerwcu podpisałem umowę na internet swiatłowodowy 600Mbit/s i do tej pory technik nie był w stanie zrealizować zlenienia ze względu na błędnie wykonane przyłącze do budynku. Juz po raz 3 montaż jest odroczony o miesiąc. Nigdzie nie moge uzystać informacji kiedy instalacja będzie poprawiona. Zarządca budynku udzielił mi jedynie informacji że orange dogaduje się z wykonawcą (przyłącze w ramach POPC3). Dział techniczny nie zna żadnych szczegółów poza datą następnej instalacji. Nie wiem czy w ogóle ktoś zgłosił tą sprawę wykonawcy instalacji swiatłowodowej. Ile ta przepychanka może jeszcze potrwać i gdzie mogę znaleźć jakieś informacje?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski tu masz artykuł o popc
Temat trudny. Pisz do zespołu CPPC maila. Opisz dokładnie sprawę. Niewiele więcej zrobisz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski Trudno się odnieść do tej sprawy bo nie bardzo wiadomo na czym ta trudność polega. Pierwsze pytanie czy wogóle weszli z kablem do budynku i czy mówimy o bloku wielorodzinnym czy o domku? Drugie pytanie czy budują po słupach czy kanalizacją?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder Chodzi o blok w zabudowie szeregowej (10 mieszkań na parterze i 10 mieszkań na piętrze). Światłowód jest doprowadzony do hali garażowej pod budynkiem i tam jest zamontowana skrzynka światłowodowa. Wedłóg moich ustaleń skrzynka miała być zamontowana w klatce schodowej (w środkowej części budynku) i z tamtąd internet miałby być rozprowadzony do mieszkań istniejącą instalacją (skrętka).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski źle wykonano projekt. Kasy wyznaczono na to tyle, że teraz za dodatkowe przeniesienie skrzynki z garażu obok tej na klatce ktoś musi zapłacić. To jedyne rozsądne rozwiązanie, choć to nie będzie pelne FTTH
Juz czytałem wiele o tego typu rozwiązaniach ostatniej mili i nie są one szczęśliwe. Trzeba instalować dodatkowe ONT w ilości lokali i zapewnić im zasilanie i miejsce. To niezbyt wygodne...ale skoro już tak zrobione....
Zapytaj administracji czy od garażu są trasy kablowe dla instalacji pełnego ftth do lokalu. To byłoby najlepsze i najprostsze rozwiązanie na dziś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 z tego co wiem to nie ma żadnych tras kablowych z garażu do lokali. Muszę sie jeszcze upewnić u zarządcy. Garaż jest pod całym budynkiem więc z dostępem FTTH do lokali na parterze nie powinno być problemu a jednak chcą sie wpinać do istniejącej instalacji sieciowej. Ile czasu mogą trwać takie przepychanki?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski to nie jest tak, że z każdego lokalu przez podłogę przewierci się otwór do garażu i już. Nie na darmo wspomniałem o trasach przeznaczonych projektowo dla kabli, bo tymi samymi można przeprowadzić światłowody do lokali
Zarządca powinien wiedzieć jak są ułożone kable z tej drugiej skrzynki i może wystarczy ułożyć tylko korytka kablowe pomiędzy skrzynkami na korespondencję? To ustalisz z administratorem
Z ciekawości zapytam jak wygląda Twój adres na stronie Orange o zasięgu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tasiorski A, to umawiaj wizytę technika. Jak przyjedzie, to skontaktuj z administracja, bo to dwie najbardziej kompetentne strony problemu.
Najpierw jednak przeprowadź poważną rozmowę z technikiem i obiecaj pimoc, jeśli załatwi sprawę zgody adm na przeprowadzenie instalacji
Na pewno pomoże i podpowie co robić, aby doprowadzić do skutku instalacje pełnego ftth. To ważne dla Ciebie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 właśnie problem z tym że technik dzwonił tylko raz na samym początku informując mnie ze musi przełożyć instalacje z przyczyn technicznych. Wtedy nie znałem szczegółów i myślałem że poczekam kilka dni i będzie po temacie. Przy 2 kolejnych terminach nawet nie dzwonił tylko dostałem sms od orange z informacją o kolejnym odroczeniu instalacji. Dzwoniąc na infolinie (dział techniczny) dowiaduje sie tyle co z sms.
- « Poprzedni
- Następny »