Orange PŚO HFC - IPv4, ONT - pytanie

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Cześć,

planuje wreszcie zmienić aktualnego operatora (który nie daje zewnetrznego IP w żaden sposób...) i myślę o Orange. Mam sieć exUPC na koncentryku (HFC). Poratujecie wiedzą?

- Czy da się wymusić IPv4? Działa na takiej konfiguracji wywalenie /ipv6 w funboxie i hula?

- Czy jest dozwolone podpięcie własnego routera pod ONT PŚO (rozumiem, że dostanę modem i funboxa, pod modem własny router a funbox do szuflady). W takim wypadku da się też w konfiguracji PPPoE wymusić ipv4?

- Coś wiecie jak długo jest szansa jeszcze utrzymać w Orange opcje publicznego dynamicznego IPv4?

6 ODPOW. 6

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2248
  • 10184
  • 72

@Durendal 

1. Tak 
  2. Tak 
  3.  Długo 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16131
  • 67068
  • 868

@Durendal  

Da się na FB wymusić opcję IPv4. Wystarczy np zlikwidować /ipv6 w loginie lub zaznaczyć tą opcję w menu modemu.

Dozwolone jest podpięcie własnego routera ( hasło do loginu trzeba zdobyć u operatora) ale z ustawieniami IPTV na własnym sprzęcie bywa różnie.Router musi obsługiwać pppoe i Vlan-y.

W szerokich kręgach wcale nie mówi się o innych adresach dla usługi FTTH niż publiczne, a więc myślę, że długo nie, a później nigdy 😁

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4013
  • 19045
  • 97

@Durendalnapisał(-a)

- Czy jest dozwolone podpięcie własnego routera pod ONT PŚO (rozumiem, że dostanę modem i funboxa, pod modem własny router a funbox do szuflady). W takim wypadku da się też w konfiguracji PPPoE wymusić ipv4?

Jeżeli infrastruktura to PŚO HFC to nie będzie to ONT, tylko modem HFC.  Jeżeli podłączysz własny router i to będzie np. zwykły TP-Link to nawet nie będziesz miał możliwości  włączenia IPv6. 

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, były bardzo pomocne. Przy odbiorze zamówienia mam napisane ze tylko FunBox jest do odbioru z salonu. Modem HFC przytaszczy technik czy nie piszą ale bierze się z salonu? Bo bez niego to nie zwojuje wiele 😄

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9572
  • 39491
  • 329

Tak naprawdę to nikt tu jeszcze takiej konfiguracji nie raportował, jesteś pierwszy. Wobec tego traktuj te nasze "informacje" ze zdrową dozą sceptycyzmu i pochwal się na koniec jak to naprawdę wygląda.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1375
  • 3430
  • 31

@Durendalnapisał(-a)

podobno nie, tak ktoś w OPL twierdzi