- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange PŚO HFC - IPv4, ONT - pytanie
Cześć,
planuje wreszcie zmienić aktualnego operatora (który nie daje zewnetrznego IP w żaden sposób...) i myślę o Orange. Mam sieć exUPC na koncentryku (HFC). Poratujecie wiedzą?
- Czy da się wymusić IPv4? Działa na takiej konfiguracji wywalenie /ipv6 w funboxie i hula?
- Czy jest dozwolone podpięcie własnego routera pod ONT PŚO (rozumiem, że dostanę modem i funboxa, pod modem własny router a funbox do szuflady). W takim wypadku da się też w konfiguracji PPPoE wymusić ipv4?
- Coś wiecie jak długo jest szansa jeszcze utrzymać w Orange opcje publicznego dynamicznego IPv4?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Tak
- Tak
- Długo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Da się na FB wymusić opcję IPv4. Wystarczy np zlikwidować /ipv6 w loginie lub zaznaczyć tą opcję w menu modemu.
Dozwolone jest podpięcie własnego routera ( hasło do loginu trzeba zdobyć u operatora) ale z ustawieniami IPTV na własnym sprzęcie bywa różnie.Router musi obsługiwać pppoe i Vlan-y.
W szerokich kręgach wcale nie mówi się o innych adresach dla usługi FTTH niż publiczne, a więc myślę, że długo nie, a później nigdy 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Durendalnapisał(-a)
- Czy jest dozwolone podpięcie własnego routera pod ONT PŚO (rozumiem, że dostanę modem i funboxa, pod modem własny router a funbox do szuflady). W takim wypadku da się też w konfiguracji PPPoE wymusić ipv4?
Jeżeli infrastruktura to PŚO HFC to nie będzie to ONT, tylko modem HFC. Jeżeli podłączysz własny router i to będzie np. zwykły TP-Link to nawet nie będziesz miał możliwości włączenia IPv6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, były bardzo pomocne. Przy odbiorze zamówienia mam napisane ze tylko FunBox jest do odbioru z salonu. Modem HFC przytaszczy technik czy nie piszą ale bierze się z salonu? Bo bez niego to nie zwojuje wiele 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Durendalnapisał(-a)- Czy jest dozwolone podpięcie własnego routera pod ONT PŚO (rozumiem, że dostanę modem i funboxa, pod modem własny router a funbox do szuflady). W takim wypadku da się też w konfiguracji PPPoE wymusić ipv4?
podobno nie, tak ktoś w OPL twierdzi