Odkurzacze "inteligentne" Medion / Technisat nie łączą się z serwerem producenta

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 18
  • 0

Odkurzacze "inteligentne" Medion / Technisat

Globalna awaria Orange 7/02 w Warszawie Godzina 14-15:30  Brak internetu. Po tym jak internet wrócił skończyłem swoją pracę wieczorem odkurzacze był już "niewidzialne". Nie wiem czy to zbiego okoliczności.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

Odkurzacze "inteligentne" Medion / Technisat nie łączą się z serwerem producenta

@MateuszLitwin19 Faktycznie, musiało się coś dziać w tych godzinach bo wypadło mi ze statystyk kilka pomiarów prędkości.

Warto ustalić z jaką domeną kontaktują się odkurzacze, czy DNS ją rozwiązuje, czy trasa do adresu działa i czy czasem właściciel chmury nie wycina ruchu z Orange. Jeżeli masz w komputerze kartę WiFi i standardową sieciówkę to możesz zrobić hotspot na Windows i podejrzeć Wiresharkiem z czym chcą gadać Twoje urządzenia.

Można się też bawić we własny serwer DHCP ze wskazaniem innego serwera DNS czy też ręczną konfigurację na urządzeniu (aby podejrzeć zapytania) lub wziąć odkurzacz pod pachę i podjechać do kogoś z łączem od innego operatora.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 49
  • 0

Z tego co piszesz masz sporą sieć, pewnie akieś bardziej zaawansowane ustawienia w funboxie też masz, skoro pisałeś o DMZ.
Ja bym spróbował na czystej konfiguracji:
- backup konfiguracji funboxa
- odłączenie wszystkich urządzeń po Ethernecie
- ustawienia fabryczne
- zmiana nazwy sieci WiFi na inną niż domyśla ( można też rozdzielić pasma )
- ustawienia fabryczne odkurzacza
- podłączenie do tej sieci telefonu z tą aplikacją i wtedy proces pierwszej instalacji z poziomu aplikacji może faktycznie z nowego konta

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 18
  • 0

Dziękuję wszystkim za informacje.

Próbowałem wszystkich opisanych metod, "zapominania" haseł wifi, wyłaczenie 5 Ghz na routerze aby nie zakłócało, resetów fabrycznych, odłączania wszystkich urządzeń (power off) z zostawionym tylko funboxem i telefonem w sieci 2.4 GHz. Nic. Wyciągnąłem nawet zestaw 'wakacyjny' do domku na Podlasiu - Netgear 2.4/5 GHz router (z wyłączonym 5GHz) z routerem/anteną LTE Nokia na SIM (w Play) i na nim w kompletnie nowej sieci też nie działa. Napisałem mail do Medion, ale popatrzyłem także na "Rob connect" - dostawcę usług i robart.cc / robart.ai z którego przychodzą maile o rejestracji konta - "Robart GmbH Friedhofstraße 4, 4020 Linz, Austria". Ten adres jest permanentnie zamknięty a domena jest na sprzedaż. To mi daje do myślenia, że po prostu ta usługa IOT dla starszych Medion/Technisat nie działa.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33155
  • 41143
  • 1406

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9389
  • 38440
  • 324

@MateuszLitwin19napisał(-a)

...

To mi daje do myślenia, że po prostu ta usługa IOT dla starszych Medion/Technisat nie działa.

To może czas się zainteresować lokalnym zarządzaniem, bez tej durnej "chmury"?

Zacząłbym tu:

https://www.home-assistant.io/integrations/romy/

podobno ten model o którym wspomniałeś jest wspierany.