Odkurzacze "inteligentne" Medion / Technisat nie łączą się z serwerem producenta

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 18
  • 0

Odkurzacze "inteligentne" Medion / Technisat nie łączą się z serwerem producenta

Dzień dobry/Dobry wieczór.

Po awarii Neostrady w dniu 7 luty 2026 w Warszawie (14-15:30), moje trzy odkurzacze Medion 18861 straciły dostęp do serwera producenta. Pojawiły się jako "chmurki" bez mozliwości zdalnego sterowania. Próba resetu do ustawień fabrycznych zarówno odkurzaczy jak FB 6 nie przyniosła poprawy. Odkurzacze po ponownym parowaniu z siecią WiFi (2.4 GHz - wydzielona z osobną nazwą) pojawiają się w liście podłączonych urządzeń, mają IP ale aplikacja do parowania zgłasza "Remote access failed". Kasowanie konta, zakładanie nowego itp nie pomogło w aplikacji odkurzacza. Próbowałem przydzielać stały numer IP w FB6. Nie dało to poprawy. Wyłączałem dodatkowe 2 acccess pointy TPLink które są "powielaczami sieci na piętrze i w piwnicy", oraz zewnętrzny AP Outdoor 620 TPLink który robi WiFi na posesji i dodaje sieć w garażu - to nie pomaga. Odłączałem dekodery TV, nic. Odkurzacze dostają IP i tyle. W konfiguracji to jestem amatorem / używaczem. Urzadzeń w domu jest dużo - radia internetowe, podtynkowy LAN, klimatyzatory (są widoczne ze świata i sterowalne), telewizory, 2 x Orange dekoder, 2 stacje dokujące + 2 laptopy - wszystko działa.

Próbowałem przydzielić stały IP do jednego odkurzacza (2 pozostałe wyłączone) i w procesie rejestracji włączyłem (laptop + rj45) Wireshark i widzę 5355 port jako "przeszkadający". Wpisanie go w NAT/PAT z przyporządkowaniem urzadzenia + firewall na niski nie pomaga. Wprowadzenie odkurzacza do DMZ także nie pomaga.

Co mogło się zmienić w ostatnich tygodniach w konfiguracji Orange. Załączam obrazek z Wireshark, 192.168.1.142 to IP który ma odkurzacz.

Sugestie ? Odkurzacz dziala ale jest nieinteraktywny - sprząta tylko z przycisku na obudowie.

MateuszLitwin19_0-1771272354848.png

Pozdrawiam, Mateusz

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

15 ODPOW. 15

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16063
  • 66650
  • 857

Odkurzacze "inteligentne" Medion / Technisat

@MateuszLitwin19  zmień IP publiczne np z IPv4 na 6 lub odwrotnie. Zobaczysz czy pomoże 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@MateuszLitwin19 Sprawdź czy domena do której łączą się odkurzacze jest rozwiązywana przez DNS z którego korzystasz.

• 7
  • 18
  • 0

Poprosze o informację jak to zrobić. Już wyłaczałem IPv6 i nie pomogło.

Gdybym ja to wiedział, wireshark nie pokazuje tej domeny albo źle patrzę.

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9389
  • 38440
  • 324

@MateuszLitwin19napisał(-a)

Poprosze o informację jak to zrobić. Już wyłaczałem IPv6 i nie pomogło.

Pokaż jaką masz w tej chwili adresację. Np. wejdź na stronę test-ipv6.com i zrób zrzut tego co widać.

PS. Z tego zrzutu z wiresharka który pokazałeś wcześniej wynika, że odkurzacz szuka czegoś w sieci lokalnej (i nie może znaleźć?). Jest jakiś problem na wczesnym etapie parowania odkurzacza z jego apką. Podejrzewam że  problemem jest nie odkurzacz, tylko apka i to jej trzeba się przyjrzeć. Telefon z apką w czasie parowana musi być w sieci lokalnej, czyli podłaczony przez WiFi do tej samej sieci co odkurzacz, nie wystarczy że ma dostęp do internetu.

• 7
  • 18
  • 0

MateuszLitwin19_0-1771316967568.png

To zrzut ekranu.

• 7
  • 18
  • 0

Telefon z apką jest w tej samej sieci, 2.4 GHZ, w puli adresacji tej samej z FB6, ma lokalizację właczoną, bluetooth (potrzebny do parownia urządzenia). Zarówno iphone jak i Android nie dają rady. Próbowałem z kartą sim, bez kart sim, w trybie samolotowym + bluetooth włączony + wifi włączone, bez trybu samolotowego. Już mi zabrakło pomysłów. Poproszę o wyjaśnienie - nie znam się - jak to widac że wireshark szuka czegoś w sieci lokalnej, tzn że ten odkurzacz szuka ?

• 9389
  • 38440
  • 324

No jeśli 142 to odkurzacz, to on tam próbuje się czegoś dowiedzieć przez mDNS, czyli taki multicastowy protokół rozwiązywania nazw lokalnych. To najczęściej oznacza próbę znalezienia jakiegoś "serwera" z którym możnaby pogadać w LAN. To bardzo ograniczony wgląd w sytuację (widać jeden pakiet), ale w tym konkretnym fragmencie komunikacji nie do końca te poszukiwania są owocne. Próbowałeś spytać ChatGPT co o tym sądzi?

• 9389
  • 38440
  • 324

Abstrahując trochę od tej konkretnej sytuacji, ale może da to jakieś clue:
IoT bywają dość trudne na tym wczesnym etapie konfiguracji, a skoro resetowałeś wszytko do fabryki, to nadal jesteś na tym wczesnym etapie. I coś tam mogło pójść nie tak.
Problematyczne elementy: IoT zwykle wystawia własny AP WiFi do którego podłącza się apka i wtedy daje się na IoT ustawić hasło potrzebne do dostępu IoT do internetu. Co prawda to u ciebie jakby zadziałało (bo skoro odkurzacz ma IP, to musi znać hasło do WiFi), ale z jakiegoś powodu stracił kontakt z apką. Najczęściej na tym etapie oba elementy (IoT i apka) łączą się z serwerem producenta (gdzieś "w chmurze" internetowej) i tylko w ten sposób dalej się komunikują. IMHO to jest wyjątkowo wygodne i bezsensowne rozwiązanie (wygodne bo wystarczy mieć dostęp do internetu i sterowanie będzie działało, bez żadnej dodatkowej konfiguracji, a bezsensowne bo wystarczy że jedno z urządzeń, albo chmura sama w sobie, będzie miało problem z połączeniem i nici ze sterowania). Który element u ciebie zawodzi trudno dociec. Może być i tak że to chmura producenta akurat teraz niedomaga.
Zacząłbym od samego początku, czyli reset odkurzacza do fabryki raz jeszcze, reinstalacja apki, ale przed jej odpaleniem na telefonie "zapomniałbym" swoją sieci lokalną i (jeśli się da) wyłączyłbym WiFi 5GHz tak, żeby telefon nie próbował się połączyć na tej częstotliwości. BT i lokalizacja oczywiście włączona i spróbowałbym parowania jeszcze raz.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@MateuszLitwin19 Mógłbyś przybliżyć szczegóły awarii po której odkurzacze straciły kontakt z bazą?