- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia
@Samotnicknapisał(-a)@Wojtazz83 Dzięki za info, nie znałem tego producenta.
Mnie dziwi czemu firma zajmująca się produkcją biurek, mebli i innych akcesoriów biurowych bierze się za import switchy z Chin.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCDnapisał(-a)Ja tam mam switch od TP-LINK z 1Gb portami i daje radę, ale u mojego dostawcy internetu, to max prędkości, jakbym miał światełko od Orange, to bym kupił coś lepszego i z 2,5 Gb portami, jeśli nie masz dużo sprzętu, co generuje spore obciążenie, to nie ma co szastać kasą na pro switch 😎
Dokładnie jak piszesz kolego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mily___napisał(-a)
@Samotnicknapisał(-a)@Wojtazz83 Dzięki za info, nie znałem tego producenta.
Mnie dziwi czemu firma zajmująca się produkcją biurek, mebli i innych akcesoriów biurowych bierze się za import switchy z Chin.
To wcale nie dziwne, biznes musi się kręcić, sporo firm tak robi obecnie 😎
Sporo firm upada, jeśli trzyma się jednej produkcji, im szerszą oferta, tym więcej klientów i kasy 😃
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może i ty masz halucynacje, albo nie czytasz całego wątku gdzie jasno napisałem, że nie pokazuje jakichs screenow, poniewaz mnie nie było mnie w mieście 😉 ale wrocilem i zobacz poniżej... i sam stwierdz na co to wygląda, i co by potwierdzało słowa przedstawiciela z orange przy podpisywaniu umowy, że predkość 2GB/s jest dzielona na min. 2 urządzenia, i jest nie dostepna dla jednego urzadzenia...no chyba ze przedstawiciel nie wie o czym mówi 😕 ponizej widac ze speedtest.net(i kilka innych, ktorych nie wrzucałem) nawet do obcych serwerow ma 2GB/s na jednym urzadzeniu, a reszta serwisow ma max 1GB/s, naprawde nie chce mi sie udowadniac ze nie jestem koniem, ale dopuszczam fakt że moge dziwnym trafem byc w bledzie i ze to co widze, nie jest prawda 😉 na tym zakoncze, bo ani mi sie niechce poki co grzebac wiecej, ani pisac po 5 razy tego samego bo ktos nie czyta postow,
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i gdzie widzisz te 2Gbps na speedteście, o których pisałeś? Na tym screenie po prawej u góry? Jak był ten test przeprowadzany (na jakim sprzęcie i łączu)? Gdzie były robione pozostałe testy?
Piszesz wyjątkowo rozwlekle i chaotycznie, weź pod uwagę że nie poprawia to czytelności przekazu.
Masz jeden pomiar pokazujący speedtest 2GBps i kilka innych speedtestów pokazujących 1GBps. To nijak nie prowadzi do wniosków które wyciągnąłeś z tych pomiarów. Dowodzi jedynie tego że te urządzenia które mają 1Gbps albo łączą się z serwerami które wyżej nie idą, albo (co bardziej prawdopodobne) zlinkowały się u ciebie w domu (LAN) tylko na 1Gbps.
PS. Przedstawiciel Orange w tym wypadku opowiadał brednie (jeśli cytujesz go wiernie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dodatkowo ponizej wrzucam test rownoległy w 2 przegladarkach jeden fast.com(pieknie podzielony 1GB/s) drugi speedtest.net(podzielone 2GB/s) 😉 ale cholera wie moze fast.com sam limituje na max 1GB...ale kilka innych serwisow tez? w to wierzyc mi sie niechce i jest to baaardzo malo prawdopodobne
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może nie w temacie, ale nie sądzę aby wystawianie panelu zarządzania routera na swój publiczny adres IP było bezpieczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Napiszesz wreszcie jaką masz konkretnie topologię LAN i jak zlinkowały się poszczególne jej elementy, czy dalej mamy się przerzucać argumentami rodem z piaskownicy?
PS. Zaraz, zaraz. Tobie chodzi o to że na tym samym komputerze raz masz 2Gbps a raz 1GBps, zależnie od tego z którego "speedtestu" korzystasz? Proszę po prostu potwierdź czy w tym upatrujesz problem czy znowu czegoś nie pojąłem.
Bo jeśli o to ci chodzi to przyjmij do wiadomości że ograniczenie do 1GBps jest dość powszechne - oficjalny certyfikowany pomiar UKE (który robiłem w zeszłym tygodniu), także jest ograniczony do 1Gbps; takie serwery są tam używane. Więc wbrew twojemu przeświadczeniu nic nie ma niezwykłego w tym, że nie wszystkie serwery do (speed)testów wchodzą wyżej niż 1Gbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IP zmienne 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtazz83napisał(-a)IP zmienne 😉
Tak czy siak, skoro podobno "od 20 lat siedzisz w sieciach" to raczej powinieneś wiedzieć że takie rzeczy powinno się chować za jakimś VPNem.