Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 80
  • 0

Jakbys przeczytal wczesniejsze kometarze to bys wiedzial jaka mam topologie, ale widac nie czytales bo i po co, napisze raz jezcze juz chyba z 5 raz w tym watku,  karta w kompie 2.5Gb zlinkowana ze switechm na 2.5, i switch z FB7 na 2.5, dalej screeny co widzisz wyzej, sa z testami non stop z jednego i tego samego komputera, co napisalem wczesniej  z tym samym polaczeniem, ale moderator usunal moj komentarz na ten temat, bo juz mnie zirytowales to padlo takie a nie inne pytanie  😉  

• 32
  • 80
  • 0

@mily___ napisał(-a)

@Wojtazz83napisał(-a)

IP zmienne 😉

Tak czy siak, skoro podobno "od 20 lat siedzisz w sieciach" to raczej powinieneś wiedzieć że takie rzeczy powinno się chować za jakimś VPNem.

To doswiadczenie powie ci ze nie za "jakims" VPNem, a jak juz to naprawde konkretnym VPNem, wiekszosc darmowych VPN czy nawet popularnych płatnych nie chroni przed niczym 😉 a i nie ma nic do ukrycia 😉

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 93
  • 359
  • 0

Mi chodzi o VPN typu Wireguard, OpenVPN lub inne rozwiązania, a nie komercyjne VPNy do "ukrycia" twojego ruchu w sieci. Właśnie widać te 20-letnie doświadczenie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8788
  • 35665
  • 298

@Wojtazz83napisał(-a)

Jakbys przeczytal wczesniejsze kometarze to bys wiedzial jaka mam topologie, ale widac nie czytales bo i po co, napisze raz jezcze juz chyba z 5 raz w tym watku,  karta w kompie 2.5Gb zlinkowana ze switechm na 2.5, i switch z FB7 na 2.5, dalej screeny co widzisz wyzej, sa z testami non stop z jednego i tego samego komputera, co napisalem wczesniej  z tym samym polaczeniem, ale moderator usunal moj komentarz na ten temat, bo juz mnie zirytowales to padlo takie a nie inne pytanie  😉  

No to skoro wszystkie testy są robine z tego samego komputera, to sprawa jest dość oczywista - wchodzisz na serwery testujące które mają ograniczenie do 1Gbps i tyle. Zupełnie normalne i dość powszechne zjawisko. Nie rozumiem co cię tak bulwersuje. BTW: nie napisałeś tego od razu, tylko rozpisywałeś się o jakiejś "reszcie" ruchu sieciowego, więc zakładałem że ta reszta ruchu pochodzi z innych urządzeń. Skoro nie ma żadnej "reszty" urządzeń, i cała sprawa dotyczy jednego komputera, to tym bardziej nie rozumiem skąd wniosek że to Orange zakłada ci jakieś ograniczenia. Ograniczenia faktycznie są, ale wyżej w sieci (w tych przykładach które pokazałeś to serwery docelowe cię ograniczają).

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 478
  • 1802
  • 4

Nadal nie pokazałeś jakie komputer wynegocjował prędkości...

• 32
  • 80
  • 0

@mily___ napisał(-a)

Mi chodzi o VPN typu Wireguard, OpenVPN lub inne rozwiązania, a nie komercyjne VPNy do "ukrycia" twojego ruchu w sieci. Właśnie widać te 20-letnie doświadczenie.

To trzeba bylo napisac o ci chodzi, a nie pisac jakmis VPNem...nie jestem wrozbita nie czytam w myslach, o jakich ty VPNach myslales 😉 wiekszosc przecietnych userow, zna tylko popularne darmowe albo platne, co przed niczym nie chronia 😉 myslalem ze takie masz na mysli 😉 ok niechce mi sie wiecej juz pisac, moze na dniach potestuje konkretniej, i dodatkowo odezwe sie do operatora, co ich przedstawiciel mial na mysli, ale poki co to, to co widze w moich bieda testach potwierdza slowa ich przedstawiciela

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 93
  • 359
  • 0

Można to wyczytać z kontekstu zdania, oczywiście o ile faktycznie znasz się na sieciach

• 32
  • 80
  • 0

Dobra nie klucz juz 😉 a tu cos dla calej reszty co to pisza ze "g... wiem" i ze gad.bzdury i mam halucynacje 😉 a i biuro prasowe orange 

https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/swiatlowod-pro-2-0-w-orange/

Screenshot_2025-12-17-21-41-26-007_org.mozilla.firefox.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8788
  • 35665
  • 298

To są informacje z 2023 roku, sprzed premiery nowych ruterów FB10 i FB7. W tych czasach Orange nie dysponował ruterami z portami eternetowymi szybszymi niż 1Gbps i stąd te zapisy.

One są nieaktualne.

Sam im zresztą zaprzeczasz: w tekście nic nie ma o wyłączeniu jakiegoś speedtestu z tego ograniczenia. Na FB6 (czyli w 2023 roku w każdej umowie Pro 2.0) na żadnym komputerze w LAN nigdy nie osiągnąłbyś speedtestu 2Gbps. Ty dziś osiągasz to bez trudu. Ergo: tekst jest nieaktualny, jak wiele innych.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 478
  • 1802
  • 4

Przecież ładnie jest napisane:
To oznacza, że jesli korzystasz z dwóch urządzeń jednocześnie, każde z nich może osiągnąć do 1 Gbps, a przy większej ilości sprzętów prędkość będzie się dzielić.

AI halucynuje i ci dokładnie nie powiedział, że zakłada, że każde urządzenie będzie w tym samym momencie pobierać np. Cyberpunka wykorzystując całe łącze.

P.S. Nadal nie podałeś jakie parametry wynegocjowała karta sieciowa.