ONT na sieci Zicom

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Zobaczymy jak to wyjdzie, innej możliwości za bardzo nie ma, instalator musi korzystać z tego co jest, bo nie będę zmieniał połowy swojej infrastruktury... Zwłaszcza, że specyfika jej jest duża😅 Dlatego mnie to tak martwi... Duże to gniazdko optyczne? Odstaje od ściany tyle co elektryczne? Czy więcej?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

20250906_104812.jpg

20250906_104759.jpg

 tak wygląda gniazdo optyczne. Wymiary 9x9x2,5 cm

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Wielkie dzięki, cieniutkie te światłowody, ale ważne, że płytkie to gniazdo. Na ile giętki jest ten światłowód zewnętrzny? Pod jakim kątem go mogą prowadzić? Czy tylko prosto?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

ONT na sieci Zicom

kabel światłowodowy jest giętki, ale nie wolno go załamywać, bo się uszkodzi, cokolwiek planujesz dogadaj z technikiem, co będzie instalację robić.

• 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@Maron24  zewnętrzny jest mocniejszy że względu na osłonę, grubszą i twardszą. Kewlar pozwala go podwiesić pod warunkiem użycia odpowiednich zawiesi. To dotyczy kabla MADC do układania w rurkach HDPE czy Arot 

Doziemny typowy jest jeszcze grubszy i tego można wykopywać. Włókna w nich są takie same, tylko osłony inne. 

Nie wiem który zastosują. 

Promień zagięcia MADC jest około 7cm

Doziemny trudno zagiąć tak krótko...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

• 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

@Maron24napisał(-a)

Wielkie dzięki, cieniutkie te światłowody, ale ważne, że płytkie to gniazdo. Na ile giętki jest ten światłowód zewnętrzny? Pod jakim kątem go mogą prowadzić? Czy tylko prosto?

Ten który widać w podlinkowanym wątku (pomarańczowy doziemny) byłem w stanie bez utraty funkcjonalności zgiąć pod kątem prostym na odcinku jakichś 6cm. Oczywiście że nie musi iść cały czas prosto. Byle zakręty były łagodne, to może kręcić dowolnie. Pigtaile można zginać dużo mocniej, nie tylko z powodów czysto mechanicznych, ale także dlatego że mogą mieć nieco inne włókno. Jednak to włókno, z tego konkretnie światłowodu który kładli u mnie, to G657A1, czyli wersja dużo bardziej giętka niż sam kabel. Faktycznie ani się tak łatwo nie łamie, ani specjalnie nie traci właściwości nawet zwinięte w pętelkę o średnicy ~3cm. Pewnie można i ciaśniej, ale nie miałem takiej potrzeby.

PS. Takie włókna nawinięte na wałek o średnicy 2cm tracą mniej więcej 10% mocy optycznej na jedno nawinięcie - tak przynajmniej wynika z przykładowych dokumentacji, takich jak choćby ta: 

https://s3-us-west-1.amazonaws.com/foscoshopify/pdf/Corning-Clearcurve-XB-Single-Mode-Optical-Fiber-...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

ONT na sieci Zicom

Puszka abonencka ma nawet 55m pigtail, trzeba pospawać ziemny gdzieś wcześniej

1.jpg

• 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

U mnie po prostu doprowadzili ten ziemny do puszki abonenckiej i dospawali krótki pigtail. Nie używali w ogóle tych wewnętrznych kabli. Zresztą tego doziemnego zostało po tej operacji tyle, że kilka lat później sobie nim cały dom okablowałem.

• 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@j131  takie zakończenie jest praktykowane jak można ziemny doprowadzić do gniazda bez konieczności przejścia przez pół domu wewnątrz. Trudno sobie wyobrazić doziemny pomarańczowy przyklejony wewnątrz domu, na przykład do salonu...

Wszystkie zależy od oceny technika i zmysłu estetycznego właściciela domu