Jaki kabel światłowodowy?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Wyszło Ci niecałe 2Gb więc tak średnio... Próbowałeś ustawić większe MTU w LAN?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

To tylko próbka pokazująca że działa. Karta i switch są 2,5Gps, ale takie same prędkości można mieć jednocześnie z kilku komputerów. Te światłowodowe odcinki są 10Gps.

• 2842
  • 12100
  • 74

Zapewne światłowód w LAN za kilka lat będzie must have. Można powiedzieć, że masz już z głowy targanie światła przez dom.  Sam zastanawiałem się puścić światło między kondygnacjami, ale zniechęciło mnie brak elastyczności przewodu. W niektórych miejscach kabel LAN łamie się dosłownie pod kątem prostym. ... Może wrócę do tematu w przyszłości...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@atlas_cudownapisał(-a)

Zapewne światłowód w LAN za kilka lat będzie must have. 

...

Tak, taka właśnie refleksja naszła mnie w czasie tych prac. Cokolwiek ponad 1Gbps zaczyna być problemem na miedzi, a 10Gbps to już na miedzi bezsens. A na światłowodzie to w sumie kaszka z mleczkiem.

Te kabelki mogą być takie cieniutkie...

BTW, słyszałem że rosjanie stosują drony sterowane światłowodem - nie da się tego zakłócić radioelektronicznie, niteczka jest tak cienka że nie przeszkadza specjalnie. A ponieważ to jednorazówki, to całe połacie terenu takimi sieciami Szeloby z tych niteczek są już spowite. Nie wiem ile w tym prawdy, ale to chyba możliwe.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

1000014801.png

• 2842
  • 12100
  • 74

@j131  Zdecydowanie miedź umrze. Pewnie za kilka lat standardem będzie światło.  Odnośnie dronów to nie widziałem o tym, ale faktycznie ciekawa sprawa.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@j131 tak to prawda. Gigantyczne pajęczyny wiszą na drzewach. Krajobraz jak z filmów SF post-apo.