ONT na sieci Zicom

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

ONT na sieci Zicom

@Maron24 nie pochwaliłeś się jak Ci monter zakończył kabel w domu a koledzy pewnie by chcieli wiedzieć. Zakładem że o spawaniu z Twoim kablem nie było mowy. Pewnie zakończył Ci gniazdkiem gdzieś w tej szafie rackowej.  

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Mam problem z internetem. Wszystko działało, ale w pewnej chwili przestało. Na ONT świecą się trzy lampki na niebiesko - power, PON i GE, korzystałem z własnego routera tplink prawie miesiąc, więc do testów wziąłem funbox7, oczywiście zapomniałem hasło do neostrady, więc zmieniłem w aplikacji na telefonie, wyszło potwierdzenie, że prawidłowo, zresetowałem FB7, wpisuję login i zmienione hasło (192.168.1.1) ale jest komunikat Nieprawidłowe hasło, spróbuj ponownie. Co robić? Hasło jest prawidłowe na 100%, bo kopiowałem je do aplikacji i później do tego pola z hasłem

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

ONT na sieci Zicom

Zgłoś to do Maxa przez MO, może coś Zicom robił :0

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

Funbox powinien połączyć się i bez hasła. Ale chba łatwiej zdiagnozujesz problem na własnym sprzęcie? Przecież chyba nie po lampkach poznajesz co się dzieje??

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Okazało się, że każde hasło powyżej 28 znaków wyświetla się jako nieprawidłowe. Po skróceniu jest cały czas: Trwa próba połączenia. Kilkanaście minut już, Max stwierdził, że najlepiej rozmawiać z konsultantem, bo on nic nie poradzi. Nie wiem jak to działa, ale nawet gdy dam złe hasło to nie ma informacji, że hasło jest złe, tylko też jest Trwa próba połączenia. Internet był niecały miesiąc, rekord normalnie

Jak się okaże, że to wina Zicom to nie będzie internetu przez kilka miesięcy, bo w salonie Orange mówili, że taki mają czas oczekiwania... mówili w salonie 

Screenshot_20251026_132423_Chrome.jpg

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Okazało się, że to pole logowania do routera. Login to login neostrady, a hasło to login bez neostrada.pl.

Wpisałem login i hasło do neostrady w polu już wewnątrz FB7, ale po kilkuminutowym Zestawiam połączenie wyszedł brak internetu. Czyli wina chyba Zicom, bo ONT wykrywa sygnał PON, ale jednocześnie nie da się połączyć. Światłowód u mnie nie jest też uszkodzony.

Screenshot_20251026_133601_Chrome.jpgScreenshot_20251026_134516_Chrome.jpg

Screenshot_20251026_133537_Chrome.jpg

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@Maron24  wpisz hasło ręcznie, nie kopiuj. 

Jutro poproś konsultanta o przesłanie ponownie hasła. 

W FaB zaznaczała ONT zewnętrzny w menu? 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

ONT na sieci Zicom

Coś masz namieszane. Hasło pppeo nie ma 28 znaków.  Poprzez aplikację MO zrób odzyskiwanie hasła. Wpisz login i hasło i powinno być ok.

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Hasło do neostrady ustawia się samemu w aplikacji Mój Orange, stąd może mieć dowolną ilość znaków 😉

Chyba że mówimy o czymś innym, zresztą zmiana hasła kolejna nic nie da, bo bez żadnej ingerencji internet przestał działać. Myślałem, że może router tplink coś namieszał z hasłem czy ustawieniami, ale nie działa również funbox, czyli wina leży po stronie światłowodu. Wczoraj z orange przysłali mi sms, żeby umówić technika, wolny termin 7 listopada, porażka z tym internetem jest

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

ONT na sieci Zicom

@Maron24 Przewód ethernetowy od ONT na pewno sprawny?