- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
Od dawna jestem użytkownikiem Orange Swiatłowód, od kilku miesięcy mam Funbox 6, 600Mb/s. Łączę się przez wifi w 70mkw mieszkaniu. Do tej pory z każdego pokoju nie było problemów z łączem. W laptopie HP mam Wi-Fi 6 (802.11ax), pasmo sieci 5GHz, na routerze ustawine 2,4GHz/5GHz. Od może tygodnie dzieje się coś dziwnego, na speedtest w pokoju z routerem osiągam na laptopie przez Wifi po 400Mb/s i więcej (w w telefonie Samsung S23 wyciągam maxa >600MB/s, natomiast w pokoju oddalonym o 6-7m od routera w telefonie nadal wyciągam ponad 400Mb/s, natomiast w laptopie mam prędkość rzędu 20-30Mb/s, (czasem nawet wolniej!). Router był resetowany, był przywracany do ustawień fabrycznych, nic to nie daje. Pracuję zdalnie, komputer jest słuzbowy Windows 10, 64bit i taka szybkość łącza jest niedopuszczalna, a w tym pokoju stoi biurko do pracy. Proszę o pomoc, wzmacniacz sieci z Orange (Smartbox z wifi 6 co prawda sprawił, ze sygnał jest max, ale z prędkością nic nie pomógł. Gdy zbliżam się do routera podczas testu prędkość rośnie. Powtórzę raz jeszcze: tydzien, może 2 tyg temu wszystko było ok!
Z góry dziękuję za pomoc
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy używałeś apki, aby przeskanować wolne pasma WiFi - służy do tego np. apka "WiFi Analyser". Jeśli sieć wifi znajduje się na tym samym kanale, co sąsiedzi, to prędkości neta będą mizerne i tylko kabelek będzie rozsądniejszy (nie każdy ma urządzenia, które posiadają wejście LAN). Proszę, sprawdź takie rozwiązanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niska prędkość Wifi na laptopie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do pracy to lepiej byłoby podłączyć kabelkiem. WiFi zmienne jest i potencjalnie niestabilne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Doktorek2004 zaktualizuje sterowniki wifi w laptopie i sprawdź na innym sprzęcie. Rozdziel sieci wifi i wyłącz wifi 6 w menu FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozdzieliłem pasma 2,4Ghz i 5GHz przed chwilą i niewiele to dało. Nie odznaczam wifi 6, bo po odznaczeniu laptop nawet w pokoju z routerem zwalnia do 90-100Mb/s, przy włączonym Wifi 6 chyba łączy się przez Wifi 6 i w pokoju z routerem na rozdzielonych pasmach ma wysokie wartosci >500Mb/s, ale w pokoju oddalonym o 6 m od routera wartosci bez zmian, nawet tylko kilkanascie MB/s
W załaczeniu speedtest sprzed chwili i własciwosci połączenia z laptopa. Nie mam możliwości na ten moment aktualizacji sterowników (sprzęt słuzbowy).
Może jakieś inne pomysły macie? A kanały?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
no przecież wyraźnie zaznaczył, że prędkość zależy od miejsca w apartamencie. Jeżeli tak, to najwyraźniej sąsiad zakłóca. Albo jakiś mebel się pojawił, czy zmienił miejsce, a może router zmienił miejsce, etc, itp. Przez ścianę urządzenia powinny się "widzieć" pod kątem jak najbardziej zbliżonym do prostego, aby droga do pokonania przez murowany ośrodek stratny była jak najkrótsza. To samo dotyczy odcinków połączenia router-wzmacniacz, wzmaciacz-laptop. Jeżeli sprzęt jest używany w celach profesjonalnych, należy się wyposażyć profesjonalnie w porządny zestaw AP. Ponieważ jest to mieszkanie, nie doradzę wprost zestawu mesh, bo mnie tu zaraz zjedzą. Ale może to właśnie sąsiad sobie taki kupił, dwa tygodnie temu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Doktorek2004 Wybierz wolny kanał lub taki aby była jak największa różnica poziomu odbieranego sygnału pomiędzy Twoją siecią a innymi.
PS Mógłbyś podać jaka jest siła sygnału w pokoju do pracy, w dBm?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy używałeś apki, aby przeskanować wolne pasma WiFi - służy do tego np. apka "WiFi Analyser". Jeśli sieć wifi znajduje się na tym samym kanale, co sąsiedzi, to prędkości neta będą mizerne i tylko kabelek będzie rozsądniejszy (nie każdy ma urządzenia, które posiadają wejście LAN). Proszę, sprawdź takie rozwiązanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Doktorek2004 coś nie tak masz z siecią wi-fi, bez szczegółów, jak tam u ciebie z zasięgiem wi-fi w drugim pomieszczeniu, to trudno doradzić, te 400Mb/s uzyskuję na AC, AX na parterze minimum 600Mb/s, ale mam router ze sklepu ASUS RT-AX58, inna sprawa że mój nadaje AX i na paśmie 2,4GHz, ja bym na twoim miejscu dokupił porządny router i dał go jak najdalej od FunBox, bo wifi extender Orange, zamiast pomagać szkodzi, lub w kiepskim miejscu jest.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »