Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słabe pobieranie na konsoli Xbox

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 42
  • 0

Cześć!
U dziewczyny w domu jest światłowód od Orange 600mb, pobieranie na laptopie, smartfonach itp jest ok, prawie maksymalne, jednak po podłączeniu konsoli Xbox series X/s pobieranie jest tylko w granicach 180mb/ (przez wifi). Po podłączeniu kabla z konsoli do switcha prędkość spada jeszcze bardziej. U ustawieniach pisze, ze NAT otwarty, łaczy sie z pasmem 5Ghz. Czy ktos byłby w stanie pomoc?

15 ODPOW. 15

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2288
  • 12728
  • 60

Podstawowe pytanie, ten switch ma porty 1000 Mb/s i kabel LAN 5E?

Konsola jak zestawia połączenie wifi - N czy AC?

Bez podstawowych informacji, nie da się sensownie pomóc, jeśli potrafisz, daj tu zrzuty ze sprzętu, jak to technicznie wygląda.

Jeszcze dodam, bo nie podaje się prędkości internetu w MB czy mb, tylko w Mb/s, @Emptiness zrób test prędkości certyfikowany po wi-fi i kablu LAN na konsoli PRO Speed Test - pomiary jakości usługi dostępu do Internetu

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 174
  • 571
  • 5

@IreneuszCD dla informacji, taki test z końcem października stracił certyfikację UKE - więc ewentualne reklamacje będą odrzucane, a operator zrzuci odpowiedzialność na użytkownika usługi. Prędkości są zależne od setek czynników.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14137
  • 58148
  • 704

@Emptiness Źródło pobierania dla konsoli i dla reszty sprzętu jest to samo? Porównywać można tylko pobierając te same dane z tego samego serwera (i to z uwagą, że obciążenie tegoż serwera może być różne w innym czasie). Speedtest na stronie UKE wyjaśni wszystko

P.S. nie sama certyfikacja jest najważniejsza, a sposób pomiaru, który na tej stronie jest dla mnie wiarygodny. https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pomiar-predkosci-internetu/certyfikowany-mechanizm/

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32746
  • 38572
  • 1385

A co pobierasz na konsoli?

gry z oficjalnych serwerów?

• 12
  • 42
  • 0

@IreneuszCD Switch ma porty 1000Mb/s i kabel LAN5E, ale to nie tutaj lezy problem, ponieważ konsola jest podłączona przez WiFi z głównym routerem Funbox i coś ogranicza prędkość pobierania. Podłączając kablem pod switch jest jeszcze gorzej. Testy i wszystkie screeny zrobię i umieszczę, jak będę u dziewczyny w domu, ale test raczej tutaj nic nie pokaże, ani nie pomoże, bo w tym samym czasie na telefonie na speedtescie mam 600 Mb/s, a na konsoli pokazuje tylko 160-180Mb/s, wiec jakby coś ograniczało prędkość. Ludzie piszą, ze serwery Microsoftu są przeciążone, ale nie wierze w to, bo sytuacja jest dzień w dzień od dwóch tygodni jak podłączyłem pierwszy raz Xboxa taka sama.

• 12
  • 42
  • 0

@Piotrekk85 Tak, pobierałem rożne gry, starsze nowsze, bo czytałem, ze jak wychodzą nowe gry, to pobierają na całym świecie i mogą wolniej się pobierać, ale u mnie nie ma znaczenia co się pobiera, jest w granicach 150-180, czasami wskoczy 200 Mb/s

PS. Sorki, ze post pod postem, ale nie wiem jak to zrobić, żeby każdemu odpowiedzieć  w jednym poście. 😅

PS2. Dla zobrazowania problemu - u siebie w domu mam internet po kablu DSL z Orange do 10 Mb/s i podłączając tą sama konsole Xbox mam prędkość pobierania prawie maksymalna. Dodatkowo wchodząc w test sieci na konsoli pokazuje mi również prawie maksymalna wartość, tylko ping coś strasznie wysoki, niestety (załączam screena).

konsola test.jpg

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2288
  • 12728
  • 60

@Emptiness warto rozdzielić sieci 2,4GHz i 5GHz w FunBox, jak konsola w innym pomieszczeniu, to połączyć ją pod wifi 2,4GHz.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32746
  • 38572
  • 1385

Jeśli pobierasz głównie nowe gry, to nigdy nie będzie pełnej prędkości. To zależy od wydajności serwerów, z których jest to pobierane.

• 12
  • 42
  • 0

@IreneuszCD Podpowiesz jak to zrobic? W ustawieniach Funboxa, czy w konsoli musze to zrobic?

@Piotrekk85Jak już pisałem u mnie nie ma znaczenia co jest pobierane - nowe, stare gry, wszystko idzie tym samym transferem. Ewidetnie cos blokuje.