Nie można wyświetlić tego widżeta.

(Niby) utrata internetu podczas pobierania plików

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 11
  • 0

Cześć,
Posiadam Neostradę 10 Mb/s wraz z Liveboxem 2.0, połączonym do PC przewodowo. Co jakiś czas zdarza się, że podczas pobierania plików - jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - tracę dostęp do internetu. Tzn. plik wciąż się pobiera, natomiast niemożliwym jest wejście na jakąkolwiek inną stronę internetową. Dana strona ładuje się dłuższy czas, a następnie dostaję komunikat w stylu, że nie odnaleziono serwera, czyli jakbym był bez dostępu do sieci (a plik nadal jest pobierany).

Dodam, że pobieranie ma dość słaby wynik, jesli idzie o prędkość, oscyluje w granicach 500 KB/s, czyli ok. połowy tego, co jest zazwyczaj.

Zauważyłem, że dzieje się tak w któreś losowe dni, a potem sytuacja wraca do "normalności".
Dodatkowo, wykonując test prędkości łącza na speedtest.orange.pl dla wszystkich pozycji, tj. download, upload, ping i jitter wynik jest jeden - n/a.

Mogę zrozumieć, że pobierany plik ma priorytet, natomiast zastanawiające są sytuacje o których wspomniałem powyżej - brak internetu (tak jakby) oraz dziwne wyniki speedtest.
Z pewnością nie jest to wina sterowników / oprogramowania, gdyż od lat nic się w tej kwestii nie zmienia. Reasumując, nie było tam żadnych zmiennych, mogących mieć wpływ na zachowywanie się połączenia internetowego.

Sprawdzałem różne przeglądarki i nie tu leży problem, podobnie jak w fabrycznym resecie LB - on też nic nie daje.

Co może być tego przyczyną?

9 ODPOW. 9

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2268
  • 12668
  • 59

@Luis22 masz bardzo wolne łącze internetowe i pobierając pliki brakuje już transferu dla przeglądarki, jakby nie było internetu, to pobieranie plików też by ustało, lekarstwa na to nie ma.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2135
  • 10230
  • 84

@Luis22 Pobieranie pliku zatyka Ci już i tak pewnie bardzo mały upload.

PS Możesz poprawić sytuację ograniczając prędkość pobierania plików.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19469
  • 56355
  • 765

@Luis22 miałem podobną sytuację, jak miałem Neostradę 10 Mbit/s. Duży pobór danych i ping idzie w górę, dlatego podczas testów wyskakuje n/a. Jeżeli ping przekracza 5000 ms, to większość speed testów podaje wtedy wynik n/a i podczas pobierania pliku nie da się korzystać z internetu. Jeżeli korzystasz z menadżera pobierania, to możesz ograniczyć prędkość pobierania pliku, zostanie wtedy miejsce na transmisję danych do stron internetowych. Inne rozwiązanie, to poszukanie oferty z szybszym łączem internetowym. Obecne nie wystarcza na Twoje potrzeby.

• 14102
  • 58048
  • 704

@Luis22  sprawdź jaka naprawdę masz prędkość/synchronizację modemu. 

W menu zobacz w ustawieniach systemowych jak się łączy modem w dowloadzie i uploadzie. Dopiero możemy coś powiedzieć , gdy sprawdzisz czy pojawiają się błędy na łączu i jaki masz SNR 

Neo do 10Mb/ sek nie musi mieć synchro pełnych 10Mb/sek..

Z drugiej strony zerknij jaki masz upload, bo jeśli zatkasz cały, to żadnej strony nie otworzysz ..

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 404
  • 1638
  • 11

@Luis22  Ustaw sobie QoS. Niespecjalnie to pomoże, ale nic więcej raczej się nie zrobi. Chyba że masz ochotę bawić się w multi wan - ale to zwiększa koszty miesięczne...

• 14102
  • 58048
  • 704

@Luis22  może warto zrobić analizę linii pod kątem zwiększenia prędkości łącza?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6157
  • 25152
  • 211

@Luis22 

Łącze masz pewnie coraz słabsze, a wymagania sieci rosną. Kiedyś miałem podobnie, i remedium było, do pewnego stopnia oczywiście, postawienie serwera proxy i DNS u siebie, ze stosowną polityką QoS zaimplementowaną na wyjściu z LAN. Ale tak naprawdę pomoże tylko zmiana technologii na mniej antyczną i bardziej wydajną.

W łącza miedziane nikt już nie inwestuje, więc na poprawę bym nie liczył. Oczywiście jakiś przegląd możesz zrobić, a nuż coś da się poprawić. Zacząć trzebaby od inwentaryzacji: jakie są parametry łącza, jaka topologia LAN, jak wygląda fizycznie przyłącze i gniazdko telefoniczne. Ale IMHO szanse na poprawę sytuacji są bliskie zeru. Na pewno nie masz innej opcji niż aDSL?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2747
  • 10070
  • 53

@Luis22 masz zbyt wolne łącze w stosunku do aktualnych wymagań na sieci internetowej. Śmieszna strona jakiegoś serwisu pokroju Onet jest tak przeładowana zdjęciami, reklamami i filmami że 10Mb/s to po prostu zbyt mało. 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 792
  • 3006
  • 25

@Luis22 

Jeżeli masz blisko nadajnik LTE to warto sprawdzić osiągi na smartfonie, kupisz wtedy router ewentualnie zrobisz hotspot ze smartfonu.

Ja tak zrobiłem kilka lat temu bo Neo 10Mb wydawało mi się za drogo i za wolno.