Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kilka razy w ciągu dnia rozłącza się internet

ROZWIĄZANE
macky1985
Poziom 15, Badacz Przestworzy
Solved!

Wiadomość zawiera hiperłącze

Tez mam taki problem. Internet rozłącza się kilka razy w ciągu dnia. Przerwy trwają zwykle 2-3 min ( na FuNboxie dioda @ miga na czerwono.) Problem pojawiał sie juz na Liveboxie, którego wymieniłem, a problem pozostał. Teraz dostałem FunBoxa i nadal to samo. 

*Post wydzielony z tematu "Rozłączanie internetu" - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
Solution

@macky1985  będzie miał potrzebny jeszcze raz taki screen, ale zrobiony za jakąś godzinę. Na pierwszy rzut oka problem z wyposażeniem na centrali. Dlaczego? Bo synchronizację masz od 23 godzin , a tracisz tylko sesję. Synchronizacja na bardzo dobrych parametrach prędkości jak na Neo do 10Mb/ sek i SNR nawet dobry. Zero błędów( dlatego poproszę o to samo za godzinę, aby sprawdzić czy błędów nie przybędzie). Musisz to zgłosić na czacie z podejrzeniem uszkodzonego portu na centrali, bo linia to raczej nie jest powodem do utraty sesji...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

34 ODPOW. 34
agat13

@macky1985 którego Funboxa dostałeś? Podaj więcej szczegółów jaką prędkość, czy korzystasz z telefony stacjonarnego czy VoIP, czy i ile masz gniazdek telefonicznych w domu, czy miga tylko dioda sesji (@) czy i synchronizacji?  Zrób screena parametrów linii z menu modemu , coś pomyślimy

macky1985

Wiadomość zawiera obraz

Jest to FunBox 2.0. Prędkość neostrady do 10Mb/s. 

"Status telefonu VoIP: aktywny"  - tak jest ustawione w panelu FunBoxa.

Mam jedno gniazdko telefoniczne w domu. 

Miga dioda sesji @ i gaśnie dioda od telefonu.

modem.pngmodem voip.png

agat13

@macky1985 ok, pokaż zakładkę DSL ( po lewej obok tej)

macky1985

Wiadomość zawiera obraz

Właśnie przed chwilą mnie rozłączyło. To screen zrobiony chwilę potemWłaśnie przed chwilą mnie rozłączyło. To screen zrobiony chwilę potem

agat13
Solution

@macky1985  będzie miał potrzebny jeszcze raz taki screen, ale zrobiony za jakąś godzinę. Na pierwszy rzut oka problem z wyposażeniem na centrali. Dlaczego? Bo synchronizację masz od 23 godzin , a tracisz tylko sesję. Synchronizacja na bardzo dobrych parametrach prędkości jak na Neo do 10Mb/ sek i SNR nawet dobry. Zero błędów( dlatego poproszę o to samo za godzinę, aby sprawdzić czy błędów nie przybędzie). Musisz to zgłosić na czacie z podejrzeniem uszkodzonego portu na centrali, bo linia to raczej nie jest powodem do utraty sesji...

Highlighted
macky1985

Wiadomość zawiera obraz

Tak to wygląda po godzinie. Narazie nic się nie działo. 

Zgłosiłem problem na czacie - bot przyjął zlecenie. Podobno w 36 godzin maja naprawić.

dsl 1h.png

agat13

@macky1985 teraz wiem na pewno, że powinienes zgłosić awarie po stronie centrali. Tak powiedz monterowi z argumentacją przeze mnie przytoczoną. 

macky1985

Bot na czacie sprawdził linię i niby widział jakiś problem. Zgłoszenie przyjęte. Co konkretnie powiedzieć monterowi?

agat13

@macky1985Zerknij jeszcze przed monterami jaki masz login neo

Jeśli masz z dopiskiem /ipv6 to skasuj to i zobaczysz jak wtedy działa.

Problemu na linii nie ma, ale mógł w systemie znaleźć niestabilną pracę (właśnie utratę sesji) i dał monterowi do weryfikacji, bo zdalnie tego nie sprawdzi. Koniecznie porozmawiaj z monterem (o ile zadzwoni) i zasugeruj wymianę portu