Jak zrezygnować z Funbox6

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1555
  • 4

Na jakiej zasadzie działa ta aplikacja? Za każdym razem jak chcę oglądać tv orange muszę ją włączać tak? Tv upc mam po koncentryku, więc jest, że tak powiem natywne, włączam tv i działa

Po pierwsze telewizja kablowa UPC działa na protokole przeznaczony wyłącznie na odbieranie telewizji kablowej (DVB-C), który telewizor wspierają. Orange ma telewizje IPTV, co odbiera poprzez Wi-Fi lub kabel sieciowy Ethernet, a nie jak UPC - kablem koncentrycznym, a telewizory nie mają strojenia przez Wi-Fi/Ethernet. Po drugie aplikacja na TV działa aktualnie tylko na Android TV, nie ma wsparcia na telewizory Samsunga i LG i inne. I tak musisz otwierać aplikację, aby oglądać telewizję, ale przy dekoderze aplikacja włącza się sama.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@deest  Na twoje wszystkie pytania padły odpowiedzi już wielokrotnie . W sumie to co  trzeci post jest o tym. Bez trudu znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@Maron24napisał(-a)
...

co roku 10 zł więcej to trochę zdzierstwo. 5 lat 50 zł

Dziwnie to liczysz. Po przejściu na czas nieokreślony, płacisz więcej o 10PLN, ale miesięcznie. Umowa ta obowiązuje dopóki ktoś jej nie wypowie. To za 5 lat (=60 miesięcy) wychodzi 600zł, nie 50. 

Co do rozmaitych haczyków i kruczków wpływających na ostateczną wysokość opłat miesięcznych, to też mi się nie podoba że jest to tak nagmatwane, ale co zrobić. Sumę zobaczysz dopiero w podsumowaniu zamówienia.

• 8678
  • 35100
  • 293

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
Światłowód nju to umowa na czas nieokreślony za stała stawkę - 50 zł za 300Mbit. Niedawno była promocja 3 miesiące gratis.

Ale dostępny jest tylko w blokach, w zabudowie jednorodzinnej nie.

• 8678
  • 35100
  • 293

@Maron24napisał(-a)

Mam takie coś z upc, sztucznie przypisali połowę kwoty na rachunku tv, ale zrezygnować nie można. Rozumiem, że to będzie szło po światłowodzie? Jak z wykorzystaniem łącza? Jest oddzielna przepustowość na tv? Wydaje mi się, że stary funpack tak miał

Będzie szło osobno tylko jeśli weźmiesz od nich dodatkowy dekoder. I wtedy musisz zapewnić odpowiednią konfigurację VLAN 839 i rutingu multikastów na ruterze. Natomiast bez dekodera TV idzie normalnie przez internet, i oczywiście zabiera transfer (ma też odpowiedni priorytet). Ale to śladowe 8Mbps, nie ma o co kruszyć kopii. No i oczywiście tylko wtedy kiedy oglądasz, to w końcu normalny streaming jest.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

@j131napisał(-a)

Światłowód nju to umowa na czas nieokreślony za stała stawkę - 50 zł za 300Mbit. Niedawno była promocja 3 miesiące gratis.

Że co? "dopłata za internet w budynku jednorodzinnym:

+ 20,00 zł/mies."

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

@j131 napisał(-a)

Dziwnie to liczysz. Po przejściu na czas nieokreślony, płacisz więcej o 10PLN, ale miesięcznie. Umowa ta obowiązuje dopóki ktoś jej nie wypowie. To za 5 lat (=60 miesięcy) wychodzi 600zł, nie 50. 

Co do rozmaitych haczyków i kruczków wpływających na ostateczną wysokość opłat miesięcznych, to też mi się nie podoba że jest to tak nagmatwane, ale co zrobić. Sumę zobaczysz dopiero w podsumowaniu zamówienia.

Co roku płacę 10 zł więcej za miesiąc. Nie co miesiąc 10 zł więcej, bo wtedy podwyżka każdego roku wynosiłaby 120 zł...

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

@deest napisał(-a)

Po pierwsze telewizja kablowa UPC działa na protokole przeznaczony wyłącznie na odbieranie telewizji kablowej (DVB-C), który telewizor wspierają. Orange ma telewizje IPTV, co odbiera poprzez Wi-Fi lub kabel sieciowy Ethernet, a nie jak UPC - kablem koncentrycznym, a telewizory nie mają strojenia przez Wi-Fi/Ethernet. Po drugie aplikacja na TV działa aktualnie tylko na Android TV, nie ma wsparcia na telewizory Samsunga i LG i inne. I tak musisz otwierać aplikację, aby oglądać telewizję, ale przy dekoderze aplikacja włącza się sama.

Wzięcie dodatkowo ich dekoder to kolejna miesięczna opłata, mija się to praktycznie z celem, płacić za urządzenie by tylko oglądać nie wiele więcej niż DVBT...

Dla mnie niestety rozwiązanie z aplikacją jest trochę pomyłką, rozumiem, że tak działa to, ale każdorazowo włączać aplikację, czekać aż się uruchomi... A kiedyś przestanie działać, bo Sony luźno podchodzi do aktualizacji systemu. 

• 8678
  • 35100
  • 293

@j131napisał(-a)

Że co? "dopłata za internet w budynku jednorodzinnym:

+ 20,00 zł/mies."

No to może coś się zmieniło. Ale tak czy owak nie wszędzie jest dostępny - u mnie nie jest.

• 8678
  • 35100
  • 293

@Maron24napisał(-a)

...

Co roku płacę 10 zł więcej za miesiąc. 

Nie. Roki nic do tego nie mają. Płacisz co miesiąc. Jak się umowa skończy to płacisz o 10 PLN więcej  niż zanim się skończyła. Dalsze podwyżki są możliwe tylko jeśli w umowie znajdzie się klauzula inflacyjna, a i wtedy tylko w określonych warunkach, a nie arbitralnie. Te 10PLN więcej miesięcznie to cała podwyżka po przejściu na czas nieokreślony, nie "coroczna" podwyżka.