Jak wygląda sytuacja z uzyskaniem ONT do nowej umowy w 2025 roku

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2930
  • 13888
  • 129

@out_of_sync Nie dostaniesz ONT do prędkości o której myślisz.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64179
  • 825

@out_of_sync  żadnych szans nie ma na ONT do tej opcji, nawet przy zamówieniu usługi 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8682
  • 35115
  • 293

@out_of_syncnapisał(-a)

Cześć, a ten tekst że ONT nie uciągnie 1Gbps to należy traktować jako bujdę na resorach, czy rzeczywiście może mieć coś na rzeczy? Myślę o światłowodzie 2Gbps i mam już zainstalowany swój system Mesh w mieszkaniu, wraz z serwerem NAS i bardzo mi zależy żeby dostać ONT. 

Nie za bardzo widzę związek między systemem mesh czy NAS a ONT. Spokojnie możesz ich używać bez ONT. Robiłem tak przez lata. 

Zamów taką prędkość jaka cię interesuje, zobacz jak będzie to wszytko działało ze sprzętem który i tak musisz wynająć i, jeśli się nie sprawdzi, to wtedy możesz zacząć kombinować.

Orange ma w ofercie tylko ONT z portem eternetowym 1Gbps, więc sam rozumiesz, że na nim prędkości 2Gbps nie uzyskasz. A skoro tak, to umowy na taką usługę (ONT+2Gbps) nie zawrzesz, nie ma takiej możliwości.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10065
  • 38

@j131napisał(-a)

@out_of_syncnapisał(-a)

Myślę o światłowodzie 2Gbps i mam już zainstalowany swój system Mesh w mieszkaniu, wraz z serwerem NAS i bardzo mi zależy żeby dostać ONT. 

Nie za bardzo widzę związek między systemem mesh czy NAS a ONT. Spokojnie możesz ich używać bez ONT.

myślę, że pytający się przechwala, a życzenie ONT jest niezależne. Ewentualnie - no jak to, mesh (nie wiemy jaki) śmiga na, powiedzmy półtora giga, to internet miałby być wolniejszy od śmigacza?

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 70
  • 0

U mnie starania zakończone powodzeniem.

ONT + Funbox 3.

Trochę czekałem ale poszło gładko. Światłowód 300 Mb/s na obcej infrastrukturze.

W tym wypadku to chyba tak ma być, że dają ONT.

Podłączenie:

- światłowód do ONT

- RJ45 przewód do pierwszego gniazda Lan w Funbox 3
Pierwsze testy pozytywne. Nie mam cierpliwości do Funboxa. po pierwszych testach przełączyłem się na swój stary router. Szukam nowego routera, w którym łatwo konfiguruje się Vlan 35.

Dziękuje za cenne uwagi.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64179
  • 825

@tapa  w Twoim przypadku łaski nie robili. To obowiązek dać ONT przy obcej infrastrukturze 

• 19
  • 70
  • 0

Tylko ja o tym wcześniej nie wiedziałem. Ale jestem zadowolony wszystko ok.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12136
  • 75

Musisz poszukać router możliwością ustawienia vlan na WAN. Bo sam VLAN w LAN obsługuje chyba każdy, współczesny router. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8682
  • 35115
  • 293

A co ci się nie podoba w FB3? Czego ci brakuje? Pytam, bo każdy ma trochę inne oczekiwania, a bez ich znajomości trudno doradzić coś sesownego.

• 19
  • 70
  • 0

Jeśli chodzi o parametry FB3 to w porządku, ale konfiguracja beznadziejna.

Najpierw próbowałem ustawić stałe adresy IP moim urządzeniom w zakładce DHCP i poległem.

Wpisywanie  adresów mac oraz IP jest uciążliwe ze względu na drobny mało kontrastowy tekst.

Jak się pomyliłem i wpisałem błędnie adres mac to po zapisaniu nie mogłem tego potem poprawić tylko trzeba było wykasować całą pozycję, i wpisać od nowa.

Jak już udało mi się wpisać 4 urządzenia, to więcej już nie mogłem dopisać, nie dało się więcej zapisać.

Wkurzyłem się i po kilku godzinach FB3 wylądował w pudełku.