Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak uchronić się przed atakiem hakera

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 384
  • 1

@j131 widzę router połączony chyba mostem zdalnie 🤔 jakoś tak no... nie mam u siebie innych routerów. Tylko laptopy, telefony i inne tam urządzenia pralka, gniazda, kamerka

1000008090.png

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6457
  • 26521
  • 216

@Szym_ON 

Chcesz mieć super bezpiecznie, to zmiany hasła powinieneś robić regularnie, i wtedy oczywiście wszystkie urządzenia trzeba podłączyć na nowo.

Przydaje się tu (dla wygody) osobna sieć dla IoT, z może mniej wyśrubowanymi zabezpieczeniami, ale za to izolowana od głównej sieci WiFi.

• 6457
  • 26521
  • 216

@Szym_ON 

IMHO źle to interpretujesz, nikt ci się nie włamuje.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 580
  • 2465
  • 13

Odnośnie szybkiego wpisywania nowego hasła, nawet bardzo trudnego można sobie pomóc kodem QR. Jeden skan i gotowe... 

• 114
  • 384
  • 1

@j131 poczytam o tym 🙈bo ja nie znam się aż tak dobrze na routera h i programowaniu. Ale haslo potrafię zmienić i takie prostsze czynności. Dziękuję za podpowiedź 🫵

@atlas_cudow dzięki za podpowiedź 🤔 przyda się 🫵💪😁

______

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2468
  • 13516
  • 64

@Szym_ON wystarczy wrzucić intruza na czarną listę 😃

• 114
  • 384
  • 1

@j131 a jak to nazwać poprawnie? Hakuje, zasysa dane? W ogóle to chciałem to zgłosić na policję bo już mnie wkurzalo... ileż razy można 🤔 ale policja nie pomaga w takich sytuacjach 🙈ona jeszcze bardziej komplikuje to wszystko 🤣🤣🤣🤣

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14312
  • 58828
  • 718

@Szym_ON  jak chcesz elastycznie działać, to dla gości możesz osobny AP kupić i włączać tylko na czas wizyty. Bezpiecznie będzie...

• 6457
  • 26521
  • 216

@Szym_ON 

No to masz co czytać.

Na twoim miejscu przede wszystkim nie wpadłbym w panikę.

Po drugie sprawdził bym czy szyfrowanie jest ustawione sensownie, i czy hasło jest wystarczająco mocne.

Po trzecie NIE ukrywał bym sieci, ukrywanie jej nie ma żadnego sensu.

Po czwarte, jeśli chcesz śledzić co się do twojej sieci podłącza, pewne wskazówki są w logach serwera DHCP, są też narzędzia specjalistyczne, ale trzeba wiedzieć jak interpretować ich raporty. Rozmaite portale prezentowane przez rutery nie mają wielkiej wartości w tym zakresie.

Nadal nie rozumiem czemu uważasz że ktoś niepowołany korzysta z twojej sieci.

Możesz to jakoś rozwinąć? Ten zrzut ekranu absolutnie o niczym nie świadczy.

________

• 114
  • 384
  • 1

@j131 poczytam i napisze. 🤔 Haslo mam mocne ale jak siec była widoczna dla hakera nie stanowiło ono problemu 😲 kilka dni i kolejny router podlaczony. Zastanawiam się tylko dlaczego po ukryciu sieci zakończylo się hakowanie🤔 Wszyscy piszą, że to nic nie daje bo programy załatwiają wszystko. Więc może odpuścił bo znalazł inne źródło 

@j131 niestety nie mogę bo musialbym go odblokować i skręcić mu możliwość korzystania do 1kb wtedy jak zacznie ssać🫵 dane mogę zrobić screen

_____