- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet w domu prywatnym
Rozumiem chyba najlepszy rozwiązaniem będzie hak, bo później kabel by szedł na 2 piętro czyli jakieś 2m wzwyż jak dom babci i do balkonu.. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ten hak to byłby tam z tylu domu ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@x4n7os Im wyżej tym lepiej , szczególnie nad ulicą. Dalej wedle estetyki. Najważniejsza pierwsza przewieszka. Na posesję...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
O zauważyłem że mają hak jakis ten powinien wystarczyć? Także myślę że nie powinno być problemu ok dzięki wszystkim za odpowiedzi 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@x4n7os Zważ, że to dopiero połowa sukcesu. Teraz musisz to podwiesić do drugiego domu. Z tego samego haka nie dasz rady, bo domy stoją w jednej linii. Zejdź niżej połaci dachowej z instalacją i dopiero podwieszaj do drugiego. Samym widzisz, że można było znaleźć rozwiązanie mimo, że żaden z nas nie zna terenu 😀
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@x4n7osnapisał(-a)Witam pisze w sprawie instalacji swiatlowodu w domu prywatnym i mam pytanie odnośnie instalacji jak przebiega, mój dom stoii za drugim domem babci a do slupa mam jakieś 100m i ten słup stoii po drugiej stronie ulicy w jaki sposób najlepiej poprowadzić kabel ?
Sprawa jest dość skomplikowana. Z sąsiadem będzie ciężko bo musiałby podpisać umowę z Orange a jak ją zobaczy to podejrzewam że od razu zrezygnuje (obca infrastruktura na jego działce). Generalnie wszystko zależy od tego czy twój adres jest w bazie Orange do realizacji. Jeśli tak to nie musisz myśleć za innych. Przyjadą monterzy i Cię podłączą (prawdopodobnie przewieszka nad drogą do babci, następnie od babci do ciebie). Z tego co widzę może jednak być problem z przymocowaniem haka i kabla ponieważ dach jest bardzo wysunięty nad obrys ścian bocznych. Można też postawić słup na wysokości domu babci. Jeśli twój adres nie jest w POPC to szanse na podłączenie są minimalne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder Wszystko zależy od tego na jakiej wysokości może przebiegać podwieszka pomiędzy budynkami. Jeśli nie jeżdżą tam wysokie pojazdy, można zejść po obrysie podbitki pod skraj dachu domu babci i już ze ściany lub z końca dachu wyprowadzić podwieszkę do drugiego domu i zamocować ją jak najwyżej jest to możliwe. Można wwiercić się w strych domu babci i przejść na druga jego stronę, aby zachować estetykę przestrzeni między budynkami, a dopiero od strony niezamieszkałej posesji wykonać podwieszkę. Możliwości jest kilka i to monterzy dokonają wyboru. Nie ma co skazywać instalacji na niepowodzenie, bo dobry technik zawsze sobie poradzi...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zobacz jak wygląda dach. Ze ściany nic nie pociągniesz. Trzeba by zrobić taki mały maszt żeby wyjść poza obrys dachu. Kabel telefoniczny przychodzi z prawej strony na ten balkonik od strony drogi. Można by jeszcze przejść przez cały dom w środku i zamocować hak na ścianie od strony podwórza, ale nie wiemy jak to wygląda od tamtej strony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Można zrobić przecisk pod drogą no ale to są koszty 🙂 Można też iść tą samą stroną gdzie jest dom bo widziałem słup kilkadziesiąt metrów dalej w polu ale to też wymaga pozwoleń sąsiada i nowych słupów. Generalnie jeśli jest w POPC to coś wymyślą chodź monterzy nie będą zadowoleni z zakresu prac. Jeśli nie jest to raczej wywiad negatywny będzie.