Nie można wyświetlić tego widżeta.

Fun box 3.0 + wzmacniacz xiaomi Wi-Fi Range Extender AC1200 + smart tv xiaomi mi box s

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1160
  • 3796
  • 0

Fun box 3.0 + wzmacniacz xiaomi Wi-Fi Range Extender AC1200 + smart tv xiaomi mi box s

Agat zrobiłem tak jak pisałaś do switcha podłączyłem 2 kompy i laptopa kablem a do fun boxa 2 dekodery i łącznik fun boxa i switcha. Ale mam pewien problem na kompie jest ok pokazuje 315 mb czyli prawidłowo ale gdy podłączam laptopa  do switcha mam acera extensa 5220 stary model ale jak działa to nie kupuje nowego mam go w kuchni i on łączy się z tv i z niego oglądam orange tv go i pokazuje na speed test 125 mb na switch i tak samo gdy podłącze do fun boxa przecież powinien też pokazywać te 315 mb a karta sieciowa obsługuje do 1 gb nie wiem co robić.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6609
  • 27073
  • 217

@Januszbba 

Skoro uważasz temat za zamknięty/rozwiązany to wielu rad się nie doczekasz. Może zadaj nowe pytanie?

• 1160
  • 3796
  • 0

Mam laptopa acer 5220 stary ale działa i gdy podpinam do switcha lub fun boxa pokazuje tylko  130 mb a z fun boxa do kompa mam 315 czyli prawidłowo karta sieciowa w tym laptopie obsługuje do 1 gb Co mam zrobić żeby prędkość była lepsza ?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6609
  • 27073
  • 217

@Januszbbanapisał(-a)

Mam laptopa acer 5220 stary ale działa i gdy podpinam do switcha lub fun boxa pokazuje tylko  130 mb a z fun boxa do kompa mam 315 czyli prawidłowo karta sieciowa w tym laptopie obsługuje do 1 gb Co mam zrobić żeby prędkość była lepsza ?

Strasznie chaotycznie piszesz, nie jestem pewien czy wszystko zrozumiałem. Chodzi Ci o to, że speedtest na Acer 5220 podłączonym do sieci kabelkiem eternetowym pokazuje download na poziomie 130Mbps? A oczekujesz że będzie pokazywał około 300Mbps? Poza wynikami tego testu coś jest jeszcze nie tak z tym laptopem czy wszystko działa tak jak oczekujesz?

PS. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z oczywistego faktu, iż na wynik testu wpływa nie tylko karta sieciowa, ale także ogólna wydajność komputera. W tym wypadku może być problem z ilością RAM, ogólnym "zamulemiem" systemu lub obecnością innych aplikacji korzystających z sieci. Nie napisałeś nic o konfiguracji tego laptopa, ale nawet gdybyś napisał więcej, to na odległość nikt raczej nie zgadnie co z nim może być nie tak. Jeśli nie chcesz go jeszcze wyrzucić bo działa zadowalająco, to samym wynikiem testu możesz się po prostu nie przejmować.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14427
  • 59254
  • 722

@Januszbba  zaktualizuj sterowniki karty, odinstaluj i zainstaluj ponownie.  Poprzez komendy dos ( jak znajdę, to przekażę) sprawdź jak system widzi karte i sprawdz we wlaściwosciach sieci ustawienia full duplex 

Trudno jest poradzić coś zaocznie bez pomacania tematu 

P.S. oznaczenie rozwiązania wcale nie oznacza  końca tematu. Ważne jest oznaczenie odpowiedzi na pytanie zadane w wątku. Jeśli masz dyskutantów i ktokolwiek z Tobą wymienia się uwagami, pisz..nie ma obowiązku zamykania czy kończenia wymiany zdań. Ty decydujesz co i gdzie piszesz, a od zachowywania porządku  są admini. Jeśli nie interweniują, jest ok

• 1160
  • 3796
  • 0

@agat13 Co do aktualizacjii  sterowników to tu będzie to niemożliwe bo na tym laptopie mam linuxa zainstalowanego. A jak laptop się za bardzo  grzeje to też może mieć wpływ na prędkość?  i przeglądarka internetowa też ? ram i procesor to też wiem że ma znaczenie

• 1160
  • 3796
  • 0

@j131  Tak na laptopie acer extensa 5220 na kablu mierząc speed testem pokazuje 130 mb a chciałbym osiągnąć 315 mb jak na kompie stacjonarnym.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8918
  • 33

Jeżeli robisz ten speedtest w przeglądarce, to spróbuj z wersją cli. Pobierz stąd: https://www.speedtest.net/apps/cli

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14427
  • 59254
  • 722

@Januszbba  tylko linuxa? To dziwne, bo na linuxie przeważnie jest lepiej...To windows ma ograniczenia. Na linuxa nie mam komend...

• 1160
  • 3796
  • 0

@pirenej  ok dzięki 🙂