- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
DLM zadziałał... drastyczny przeplot, co zrobić?
A niedawno narzekałem na pingi... O jedno rozłączenie routera za dużo. I ping do bramy z 15 ms wzrósł do 30 ms. Oczywiście od razu zgłosiłem przez "aplikację mój orange". Niedługo minie doba i nic. Status zgłoszenia: w realizacji. Synchronizacja pozostała prawidłowa 12447 Kbps. Oczywiście takie opóźnienie jest nie do zaakceptowania dla mnie.
Z doświadczenia Waszego, co zrobić? Dzwonić jeszcze na infolinię? Zrobią to zdalnie? Czy czekać "cierpliwie" aż zadzwoni do mnie technik i zrobi to? Oczywiście automat przyjmujący zgłoszenie zmierzył linię i było wszystko w porządku, jednak zgłoszenie udało mi się założyć.
Zastanawiam się, czy może "lepiej" będzie teraz włączać/wyłączać router aż mi zetnie synchronizację i wtedy jeszcze raz zgłaszać? Niby wtedy będzie większa zasadność...
Tyle lat, a DLM nadal działa 😕
ps. Czy teraz technik/monter może sam robić takie rzeczy? Czy tak jak kiedyś wysyła zgłoszenie do Centrum Kreowania Usług?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na swoim głównym routerze, który używam statystyk nie ma.
Podłączyłem starego TP-linka, żeby sprawdzić jaki przeplot, jak widać bardzo duży:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Można porównać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak myślałem, tuż po północy synchronizacja spadła do 10239 kbps. Jednocześnie zmniejszył się ping. DLM dalej w ruchu. Z tego co wiem, synchronizacja ma być taka na jaką pozwala linia. Czyli np do 2 km ma być pełne 12448 kbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Błędy bitowe sprawdzone? Oczywiście błędy się zdarzają, nie może być ich ciągle. Jak synchro zostało przycięte to błędów będzie mniej.