Nexera jest właścicielem ONT. To oni zestawiają łącze przypisując urządzenie. Znając życie oni tego nie ogarniają. Liczą na to że linia będzie aktywna i zestawia nowe zlecenie z tym samym sprzętem
Ale przecież z Nexerą nie miałeś żadnej umowy. Niby na jakiej podstawie mieliby od ciebie czegoś chcieć? Odłącz ten ONT od zasilania i niech sobie wisi.
@j131napisał(-a)Ale przecież z Nexerą nie miałeś żadnej umowy. Niby na jakiej podstawie mieliby od ciebie czegoś chcieć? Odłącz ten ONT od zasilania i niech sobie wisi.
Jednak cos tam podpisujesz z nexera
To nie jest tak że przychodzi monter i robi przyłącze na gebe. W ręku papieru nie trzymalem ale jest
A mnie ciekawi czy jakby ktoś zrezygnował z innej sieci opartej na nexerze i przeszedł do Orange który też działa na nexerze, to może w dalszym ciągu korzystać z tego samego ONT?
@Windowv2 no chyba raczej tak, wkońcu tego ONT udostępnia Nexera i odpowiednio go konfiguruje.
@Amorkixrob czyli co?, można prosić o uzasadnienie oznaczonego rozwiązania? Czy tylko oznaczone "na chybił-trafił" bo na przykład moderacja naciskała...
Oddaj Nexerze to co Nexery a Orangowi to co Orange'a.
@slav72Odpowiem. Są dwie szkoły: oddać wszystko, a niech się operatorzy dogadają między sobą (jest taka ścieżka). Druga, to jak wcześniej pisaliśmy: niech się Nexera martwi- dała ONT, niech go zdejmie. Też oficjalna ścieżka...To zależy już więc tylko od operatora sieci, a nie usługi, żeby upomniał sie o swój sprzęt.
Z pozycji klienta ważne jest zachować sprzęt i nie oddawać byle gdzie (późniejsze kłopoty z udowadnianiem: oddałem temu i temu...mam na to papier), a co najgorsze, nie wyrzucać i nie gubić, bo a nuż się upomną i obciążą?
Nexera wie, że każdy kolejny operator będzie wymuszał założenie ONT, więc z wygody może go nie zdejmować...
@agat13 w moim zapytaniu bardziej chodziło o to jak konkretnie sprawa została bądź zostanie rozwiązana, autor wątku sam pisał że będzie się kontaktował z infolinią Nexery i tego chciałem się dowiedzieć, co oni mu powiedzieli?, stąd moje pytanie do @Amorkixrob