Brak wolnego portu w splitterze – umowa światłowód 8.01.2026 – wielokrotne anulowania wizyt – pilna

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Brak wolnego portu w splitterze – umowa światłowód 8.01.2026 – wielokrotne anulowania wizyt – pilna

Witam,
Podpisałem umowę na nową usługę światłowód w dniu 8 stycznia 2026. Od ponad 2 miesięcy czekam na instalację – terminy były wielokrotnie przekładane i anulowane zdalnie bez przyjazdu technika.
Chronologia:
  • Pierwszy termin: 28 lutego 2026 → przekładany
  • Drugi termin: 20 marca 2026 → anulowany zdalnie (bez kontaktu i bez sprawdzenia na miejscu)
  • Ostatnia umówiona wizyta: jutro (20 marca) → znowu anulowana
Na czacie z doradcą dziś (19.03.2026) otrzymałem informację: „nie ma wolnego punktu/portu w splitterze, zlecono rozbudowę splittera, dlatego instalacja wstrzymana”. Technik nie przyjeżdża, bo fizycznie nie ma czym podłączyć. Jestem bez internetu od ponad 3 tygodni (poprzedni lokalny dostawca wygasł), co uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie (praca zdalna itp.).Reklamację złożyłem 11 marca 2026 – do dziś brak jakiejkolwiek odpowiedzi ani potwierdzenia przyjęcia (mimo upływu ponad tygodnia; termin na potwierdzenie to 14 dni).Proszę o pilną eskalację sprawy do działu inwestycji / rozbudowy infrastruktury (nie zwykły montaż/BOK):
  • Szacunkowy termin rozbudowy splittera (w tygodniach)
  • Nowy realny termin instalacji po rozbudowie (max 14 dni po rozbudowie)
  • Numer zgłoszenia interwencyjnego/eskalacji
  • Rekompensatę za opóźnienie i niedogodności (proponuję min. 3 miesiące -50% abonamentu lub zwrot kosztów alternatywnego internetu)
Dołączam screeny z dzisiejszego czatu z doradcą (gdzie potwierdza brak wolnego portu i potrzebę rozbudowy splittera).
Numer umowy/zlecenia instalacji: xxx (numer został zakryty - Wiktor)
Proszę o szybką reakcję i kontakt – dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrawiam

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17346
  • 95

Pozostaje nam tylko trzymać kciuki 👍

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@InternetoNoFafo  statystycznie termin doposażenia splittera to około miesiąca.

Skoro to trwa dłużej, choć pewnie nie możemy być nigdy, gdyż zamówienia i zgłoszenia potrafią gdzieś utknąć, to może znaczyć, że rozbudowa wymaga na przykład zmiany opakowania OSD czy OPP.  Zakres prac wtedy jest większy, bo to nie tylko dołożenie czy wymiana karty, ale całego punktu dystrybucyjnego.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2403
  • 7419
  • 232

1. Pytanie czyj to spliter? Jeśli nie Orange to może potrwać to miesiącami.
2. Numer reklamacji otrzymasz w BOK - składałeś takową jak piszesz to powinieneś otrzymać/domagać się od konsultanta, Jeśli nie masz, a reklamacja nie została zarejestrowana to musisz złożyć ponownie i żadać potwierdzenia. Od 14.03 operator musi potwierdzić przyjęcie reklamacji pisemnie, emailowo lub na innym trwałym nośniku.
3. Rekompensatę ? A z jakiego powodu ? W umowie masz zapis, że jeśli jest brak możliwości technicznych podłączenia umowa jest anulowana i nie przysługują z tego tytułu żadne rekompensaty/ odszkodowania.
4. Źle kierujesz swoje roszczenia. Tu jest forum samopomocowe klientów Orange. To nie jest oficjalny kanał składania reklamacji.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Umowę podpisałeś, ale chyba jej nie przeczytałeś. Skoro do instalacji nie doszło, to umowa jeszcze nie weszła w życie więc nie masz podstaw by cokolwiek reklamować. Tak czy owak my możemy jedynie trzymać kciuki i opowiedzieć ci jak wyglądała instalacja u nas - nie mamy wpływu na Twoją sytuację.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3079
  • 11570
  • 68

@InternetoNoFafo to jest forum użytkowników. Swoje pytania musisz skierować listownie do Skierniewic. Było o tym wielokrotnie pisane. Adres znajdziesz w starszych wątkach. Jako były pracownik inwestycji zajmujących się FTTH mogę Ci tylko powiedzieć że wymiana lub dołożenie splittera to teoretycznie robota na kilka godzin a jednocześnie może trwać miesiącami. Dlaczego? Bo przejście przez wszystkie szczeble decyzyjne w korpo trwa zawsze dłużej nich praca montera. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@InternetoNoFafo  zadzwoń na infolinię i zapytaj o termin wizyty...tam powiedzą co widzą