Aktywacja Orange światłowód

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 30
  • 0

Witam,

czy jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć aktywacje światłowodu ? Sytuacja u mnie wygląda tak, że mam gniazdo światłowodowe w domu, Orange zaczęło świadczyć usługi od kwietnia. Otrzymałem już router od Orange, ale mam w adnotacja, że technik zewnętrznej firmy pojawi się do 19 maja żeby założyć infrastrukturę(która przecież już mam) dopiero po nim na pojawić się technik Orange, żeby uruchomić a przecież u mnie wystarczy podłączyć tylko router co przecież mogę zrobić sam. Chciałbym tylko aby aktywowali mi łącze, bo teraz po podłączeniu pokazuje mi, że jest nie aktywowane. Ktoś miał podobną sytuacje ? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2066
  • 8931
  • 71

@Pablo123  na obcej sieci musisz mieć zewnętrzne ONT. Najlepiej poczekaj cierpliwie, bo możesz narobić sobie więcej szkody niż pożytku .

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

• 2066
  • 8931
  • 71

@Pablo123  Aktywacja jest "od ręki" jeśli nie masz zaznaczone w umowie, że " po 14 dniach".

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3892
  • 18052
  • 95

Na czyjej infrastrukturze masz net? Jeżeli na innej niż Orange lub SI to Technik jeszcze musi podłączyć ONT, także trzeba czekać kilka dni. 

• 8
  • 30
  • 0

@Glut napisał(-a)

@Pablo123  Aktywacja jest "od ręki" jeśli nie masz zaznaczone w umowie, że " po 14 dniach".

Zgłosiłem to. Dostałem odpowiedź, że zaznaczą w informacji do technika, że jest infrastruktura gotowa, ale powiedziano mi też, że nawet jak jest instalacja zakończona gniazdem to i tak technik musi coś "odhaczyć" żeby puścili sygnał. Więc nie wiem gdzie się zgłosić i co zrobić, żeby to przyspieszyć w jakikolwiek sposób. Więc jeśli ktoś ma pomysł, byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.

• 8
  • 30
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

Na czyjej infrastrukturze masz net? Jeżeli na innej niż Orange lub SI to Technik jeszcze musi podłączyć ONT, także trzeba czekać kilka dni. 

No nie jest linia Orange ani SI, ale myślałem, że skoro mam Funbox 7 z wbudowanym ONT to wystarczy podłączyć i powinno chodzić. Ale jednak widzę, że procedury są bardziej skomplikowane. 

• 2066
  • 8931
  • 71

@Pablo123  na obcej sieci musisz mieć zewnętrzne ONT. Najlepiej poczekaj cierpliwie, bo możesz narobić sobie więcej szkody niż pożytku .

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3892
  • 18052
  • 95

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że musisz czekać na technika, który podłączy ONT. Bezpośrednio, bez ONT moglibyś korzystać tylko na infrastrukturze SI, Orange i kilku innych operatorów ale to raczej wyjątki.  

• 8
  • 30
  • 0

Dobra, w takim razie nie będę już nic szukał, poczekam na technika i tyle. Może się uda, że będzie szybciej niż w deklarowanej dacie. Dzięki za informacje.  

• 8
  • 30
  • 0

@Glut napisał(-a)

Tak zrobię, nie będę już nic szukał na siłę. Dlaczego mówisz, że mogę narobić więcej szkody ? Tak z ciekawości tylko pytam 😄

• 2066
  • 8931
  • 71

@Pablo123  Operator w swojej sieci światłowodowej rejestruje ont, których używa. Próbując użyć ont z Funbox, chcesz użyć nierejestrowany sprzęt.