Aktywacja Orange światłowód

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 30
  • 0

Witam,

czy jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć aktywacje światłowodu ? Sytuacja u mnie wygląda tak, że mam gniazdo światłowodowe w domu, Orange zaczęło świadczyć usługi od kwietnia. Otrzymałem już router od Orange, ale mam w adnotacja, że technik zewnętrznej firmy pojawi się do 19 maja żeby założyć infrastrukturę(która przecież już mam) dopiero po nim na pojawić się technik Orange, żeby uruchomić a przecież u mnie wystarczy podłączyć tylko router co przecież mogę zrobić sam. Chciałbym tylko aby aktywowali mi łącze, bo teraz po podłączeniu pokazuje mi, że jest nie aktywowane. Ktoś miał podobną sytuacje ? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@Pablo123  na obcej sieci musisz mieć zewnętrzne ONT. Najlepiej poczekaj cierpliwie, bo możesz narobić sobie więcej szkody niż pożytku .

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15

• 1943
  • 8315
  • 69

@Pablo123  Aktywacja jest "od ręki" jeśli nie masz zaznaczone w umowie, że " po 14 dniach".

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Na czyjej infrastrukturze masz net? Jeżeli na innej niż Orange lub SI to Technik jeszcze musi podłączyć ONT, także trzeba czekać kilka dni. 

• 8
  • 30
  • 0

Zgłosiłem to. Dostałem odpowiedź, że zaznaczą w informacji do technika, że jest infrastruktura gotowa, ale powiedziano mi też, że nawet jak jest instalacja zakończona gniazdem to i tak technik musi coś "odhaczyć" żeby puścili sygnał. Więc nie wiem gdzie się zgłosić i co zrobić, żeby to przyspieszyć w jakikolwiek sposób. Więc jeśli ktoś ma pomysł, byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.

• 8
  • 30
  • 0

No nie jest linia Orange ani SI, ale myślałem, że skoro mam Funbox 7 z wbudowanym ONT to wystarczy podłączyć i powinno chodzić. Ale jednak widzę, że procedury są bardziej skomplikowane. 

• 1943
  • 8315
  • 69

@Pablo123  na obcej sieci musisz mieć zewnętrzne ONT. Najlepiej poczekaj cierpliwie, bo możesz narobić sobie więcej szkody niż pożytku .

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że musisz czekać na technika, który podłączy ONT. Bezpośrednio, bez ONT moglibyś korzystać tylko na infrastrukturze SI, Orange i kilku innych operatorów ale to raczej wyjątki.  

• 8
  • 30
  • 0

Dobra, w takim razie nie będę już nic szukał, poczekam na technika i tyle. Może się uda, że będzie szybciej niż w deklarowanej dacie. Dzięki za informacje.  

• 8
  • 30
  • 0

Tak zrobię, nie będę już nic szukał na siłę. Dlaczego mówisz, że mogę narobić więcej szkody ? Tak z ciekawości tylko pytam 😄

• 1943
  • 8315
  • 69

@Pablo123  Operator w swojej sieci światłowodowej rejestruje ont, których używa. Próbując użyć ont z Funbox, chcesz użyć nierejestrowany sprzęt.