Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?


Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 27
  • 0

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

Uuu aż tak to ja się nie znam na tym 😅

Wiem że sąsiad obok też ma światłowód Orange ale on ma funbox3 przez kabel mam tylko pod pięta konsole PS5 i telewizor 


Poziom 41, Sternik Międzygalaktyczny
  • 12573
  • 51681
  • 587

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

@ZlotyMrk  oba te urządzenia mogą mieć fast ethernet 100Mb/sek, więc musi być laptop z kartą Gb Ethernet

Inaczej wszystkie pomiary ......

 

____________

* Wpis edytowałem - Wiktor


Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1247
  • 6627
  • 48

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

@agat13 On ma grubo powyżej setki na PS5. Swoją drogą coraz więcej notebooków nie ma w ogóle portu eth i co wtedy? Kup sobie do testów kartę na USB/TB?


Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7195
  • 29405
  • 270

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

@ZlotyMrk skoro masz FB6 to wykonaj test prędkości z poziomu menu konfiguracyjnego modemu tu masz opisane co i jak https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-aktualizacja-firmware-pytanie/td-p/272523/page/5...


Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 5251
  • 20929
  • 168

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?


@ZlotyMrknapisał(-a)

Uuu aż tak to ja się nie znam na tym 😅

Wiem że sąsiad obok też ma światłowód Orange ale on ma funbox3 przez kabel mam tylko pod pięta konsole PS5 i telewizor 


Sąsiadem na razie się nie zajmuj. Zrób ten speedtest z FB6 i pokaż wynik. Podejrzewam że będzie dobry, ale bez tego wszelkie dalsze rady nie mają podstaw. Ten wynik który pokazałeś nie potwierdza tego co napisałeś wcześniej: wysyłanie masz na nominalnym poziomie, takim jak w umowie, nic tu dziwnego nie widzę.


Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 2018
  • 7342
  • 27

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

U mnie na 1Gb speedtest też pokazuje zwykle 300, może czasem 500Mb i jest to do warszawskiego serwera Orange.

A do warszawskiego serwera RETN pokazuje 700, a nawet 800Mb, mimo że trasa przez ... Marsylię.

Do którego serwera pytający wykonuje ten test?

 

$ speedtest -s 4166

   Speedtest by Ookla

     Server: Orange Polska S.A. - Warsaw (id = 4166)
        ISP: Orange Swiatlowod
    Latency:     3.10 ms   (1.57 ms jitter)
   Download:   498.43 Mbps (data used: 734.6 MB)                               
     Upload:   305.50 Mbps (data used: 355.2 MB)                               
Packet Loss:     0.0%
 Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/d26b023c-600f-4beb-98a5-21a131a486a1
$ speedtest -s 32927

   Speedtest by Ookla

     Server: RETN - Warsaw (id = 32927)
        ISP: Orange Swiatlowod
    Latency:    67.04 ms   (1.58 ms jitter)
   Download:   743.36 Mbps (data used: 1.3 GB)                               
     Upload:   224.40 Mbps (data used: 397.3 MB)                               
Packet Loss:     0.0%
 Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/66b57182-7927-4468-92c4-44c3cafb8348

 

PS.

Czy ktoś się może podzielić informacją na temat publicznie dostępnych serwerów iperf3?


Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1247
  • 6627
  • 48

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

@pirenej Ja mam pomiar w automacie co godzinę i jak miałem 600 to przez całą dobę było około 630. Teraz mam 300 i też zawsze jest ponad 300. Serwer 4166, test z Warszawy.


Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1431
  • 6155
  • 42

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?


@pirenejnapisał(-a)

PS.

Czy ktoś się może podzielić informacją na temat publicznie dostępnych serwerów iperf3?


Sprawdź tutaj iPerf - Public iPerf3 servers i tutaj R0GGER/public-iperf3-servers: A list of public iPerf3 servers... (github.com)


Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 2483
  • 8896
  • 41

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?

@ZlotyMrk A od kiedy Ci się to zrobiło? Test zrób po kablu zakładając że masz kartę obsługującą prędkości rzędu 1Gb/s. Później zgłoś na infolinię. Może być problem sieciowy, sprzętowy lub zła aranżacja usługi na centrali


Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7195
  • 29405
  • 270

Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?


@slav72napisał(-a)

@ZlotyMrk skoro masz FB6 to wykonaj test prędkości z poziomu menu konfiguracyjnego modemu tu masz opisane co i jak https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-aktualizacja-firmware-pytanie/td-p/272523/page/5...


@ZlotyMrk  zrobiłeś ten test?, mam tą samą prędkość co Ty i u mnie jest tak

 

slav72_1-1693339357498.png