- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód 1 Gb/s - wolne pobieranie
@Piotrekk85napisał(-a)Ja mam tyle w Vectrze. Ten serwer nie jest żadnych wyznacznikiem. Dawno autorzy nie wyrabiają z mocą.
Poza tym na Windowsie 10 z ostatnimi aktualizacjami trzeba wyłączyć defender, smartscreen, zaporę i inne świństwa co skanują lub oznaczają pliki .bin jako niebezpieczne.
Wyłączając Defender i zaporę, użytkownik (jego komputer i dane) staje się podatny na zagrożenia, jak ma być szybko to inny Antywirus i zapora, ja polecam Norton 360, jest intuicyjny i ma VPN, co do spwolnień, przy 1Gb/s trzeba mieć mocny komputer i porządne karty sieciowe, dobrze to też ustawić, bo z autopsji wiem że użytkownicy nic nie ustawiają w systemie i kartach sieciowych, działa to jak instalator ustawił, stąd potem spowolnienia.
@ilakmnapisał(-a)@agat13 ustawiłem dla Ethernet
"Czy na tym samym urządzeniu otrzymałeś w pro speedtestście download 900Mbps a potem prędkość pobierania 6MB/s?"
Tak tak. To wszystko jest na tym samym urządzeniu, przy połączeniu za pomocą kabla.
Natomiast dla karty sieciowej Intel Dual Band Wireless, nie mam takiej opcji
Może pokarz ustawienia 5GHz karty wi-fi, bo nie mam takowej i nie doradzę, jednak w ciemno, jak korzystasz z 5GHz to ustaw te pasmo jako preferowane i AC automatyczne, by oba kanały były aktywne (prędkość wzrośnie 2 krotnie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W mobilnym T-Mobile do ograniczenia w umowie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za liczne odpowiedzi 🙂
Zmieniłem w ustawieniach dla karty sieciowej Dual Band Wireless.
Przyśpieszacz przepustowości = > Włączono
Zrobiłem dwa testy pobierania z różnych źródeł. Prędkość oscylowała wokół 56-60 MB/s.
@Anonim Ustawienia dla szerokości 2,4 Ghz oraz 5 Ghz mam jako automatyczne
Co mogę jeszcze zmienic? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
netsh int tcp show globalMożna sobie sprawdzić
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tutaj wszystko jest chyba okej 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ilakm Initial RTO zalecane jest 2000-3000. Chyba któraś wersja Windowsa 10 ma takie ustawienia domyślne. Minimum RTO jest zalecane 300ms.
Też sobie zrobiłem 1000.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód 1 Gb/s - wolne pobieranie również w Warszawie.
Mam Internet światłowód 1 Gb/s od prawie roku. Od około dwóch tygodnia regularnie od godziny ~19.00 do godziny 22.00 prędkość pobierania spada do ~60 Mb/s. Wysyłanie jest jak w umowie 300 Mb/s. Oczywiście to nie wszystko. W ciągu dnia prędkość pobierania jest ograniczona do 300 Mb/s i tylko w nocy po 22.00 można próbować osiągając prędkość zbliżoną do opłacanej 1Gb/s. Tak Orange traktuje swoich "najlepszych" klientów.
Testy pobierania zostały wykonane na przez stronę speedtest.orange.pl. W problematycznym czasie nie ma podłączonych żadnych urządzeń w sieci poza testowym sprzętem, który nie ma w tle żadnych zdań pobierania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Odys1 zrób miarodajne na pro.speedtest.pl ( certyfikowane)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro Orange na swojej stronie wskazuje procedurę, to nie wiedzę powodu aby udowadniać, że nie jestem wielbłądem. https://www.orange.pl/poradnik/twoj-internet/speedtest-orange-jak-poprawnie-sprawdzic-predkosc-inter...
Skoro operator w swoich materiałach nie wskazuje, że należy w celach reklamacyjnych wykonywać certyfikowane testy, to nie będę tego wykonywał. Po prostu Orange goli frajerów. Nawet online nie można złożyć reklamacji jak zawsze "Trwają prace." Cały Orange.