Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak skontaktować się z Dyrekcją Orange poprzez e-maila?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6446
  • 26473
  • 216

@agat13 

Zaraz, zaraz, jakieś rozporzadzenie nakazuje Dyrektorowi Orange udostępnić swój email publicznie? To teraz dla odmiany rozmawiamy o jakimś rozporządzeniu?

Czym innym jest wymóg udostępnienia skrzynki emailowej do zbierania śmieci, a czym innym oczekiwanie że wysłana w ten sposób przesyłka doczeka się takiej reakcji jakiej nadawca oczekuje. Specyfika emaila się nie zmieni przez to że ktoś jakieś rozporządzenie wyda.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 414
  • 1558
  • 1

@j131 

Wszędzie się praktykuje email udostępniony publicznie do kontaktu , ale tylko  SŁUŻBOWY .

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14303
  • 58795
  • 717

@j131  oj, nie...nawiązałem tylko do innego wątku, gdzie postodawca pisał o mailu w sprawie cesji  usługi..i stwierdził, że nikt nie zareagował...

Dyrekcja w życiu nie ujawni kontaktu mailowego.......

• 5496
  • 18581
  • 186

No to skoro watek został wydzielony, też się jeszcze wypowiem i postawię pytanie retoryczne... w jakiej sprawie "autor" chce korespondować z "dyrekcją Orange".
Przeciętnie zorientowany jaką strukturą organizacyjną charakteryzuje się tego rodzaju "przedsiębiorstwo" zdaje sobie sprawę że jest to podmiot wielopoziomowy, z różnymi kompetencjami osób zajmujących poszczególne stanowiska w jego hierarchii i do tego mający różne piony, zależne od kierunków aktywności firmy.
Zgodzę się z opiniami, że nikt nie ma prawa liczyć na reakcję osoby z najwyższego poziomu zarządzania firmą, w sprawie dotyczącej, jak zakładam, oczekiwań klienta tej firmy. Od tego zapewne są wyspecjalizowane działy/piony. Ponad to trzeba mieć na uwadze, że jeśli kontakt ma dotyczyć uwag do świadczenia usług objętych umową, w tym przypadku świadczonych przez Orange, to zasady komunikowania się klienta z firmą określa odpowiedni regulamin, umowa. 

Abstrahując od powyższego, jeśli chodzi o możliwość kontaktowania się przez obywatela z firmą Orange, za pośrednictwem elektronicznych środków komunikacji, to w niedalekiej przyszłości także Orange będzie zobowiązane posiadać skrzynkę do obsługi takiej korespondencji w postaci konta e-doręczeń. Co wydaje się być odpowiedzią na oczekiwania autora tematu.

To jednak nie zmieni tego, że o obiegu tak dostarczonych dokumentów wewnątrz swojej struktury i tak zadecyduje tylko firma Orange. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14303
  • 58795
  • 717

@Misiek62  ładnie to podsumowałeś..

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1677
  • 13536
  • 2

@Misiek62 , teoretycznie, ma, czy będzie miało tak być, jest wpisane w kalendarz zdarzeń. Lecz w samym ePUAP-ie, na dzień dzisiejszy Orange nie ma swego miejsca, prócz setek przedszkoli, szkół, instytutów, etc. (w samej Warszawie). Przestudiowałem od A do Z i w tym kanale korespondencji zapewne nie ujrzy światła dziennego, a jedynie w preferowanym przez operatora. To zapewne będzie jak UPP, ale nie wypowiem się, dopóki nie skorzystam z tej metody. Jedno wiem, Prezes Orange, choćby miał założoną skrzynkę, to będzie ona nie imienna, a jako podmiot wyznaczony i czy przeczyta, lub nie, będzie w kompetencji osób zajmujących się doręczeniami wewnętrznymi w firmie. Jako przykład, podam imiennie skierowany do Ministra Aktywów Państwowych, z odpowiedzią od właściwej komórki. Sam podpis niczego nie sugeruje, że adresat zna temat. Ma od tego swoje "kleszcze". Nawet wpis do KRS czy CEiDG nie zmusi samego Prezesa do osobistego zaangażowania się w przedmiot sporu czy innej sprawy urzędowej. No i pozostaje kwestia harmonogramu docelowych rozwiązań dla niektórych podmiotów. Są one bowiem różne, liczona w latach, a nie tylko od 1 stycznia 2025. 

• 5496
  • 18581
  • 186

@bronzub  to że są terminy - harmonogram, wiem. 

Jeśli chodzi o Orange - jako podmiot widniejący w KRS - wg harmonogramu dostępnego tu: https://www.gov.pl/web/e-doreczenia/harmonogram - obowiązek wdrożenia edoręczeń mają od 1 kwietnia 2025 r. 

Nawet jeśli będą to odkładać do końca terminu, to moim skromnym zdaniem, nadal nie jest to zbyt odległy termin.

• 6446
  • 26473
  • 216

Skoro wałkujecie temat do znudzenia to dla porządku zaznaczę, że odeszliście od tytułowego pytania. Piszę to tylko po to, żeby czytający nie mieli zamętu w głowach. To już nie jest rozmowa o komunikacji emailowej, tylko o czymś, co może niektórym z pozoru ją przypominać, ale jest zupełnie inną formą komunikacji.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1677
  • 13536
  • 2

Najprościej byłoby uciąć tę dyskusję i powiedzieć, że nie ma takiej możliwości, by z Dyrekcją Orange skontaktować się mailowo. Są inne dostępne formy kontaktu, opisane wszędzie, gdzie widnieje zakładka Kontakt😊

• 5496
  • 18581
  • 186

@jan1napisał(-a)
...

Ja  mając Profil  Zaufany   załatwiam wiele spraw przez internet w różnych urzędach, bez wychodzenia z domu . 

Przez  Elektroniczną Platformę Usług Administracji Publicznej  (ePUAP) .

I tutaj jest odpowiedź na Twoje pytanie , jak ja to sobie wyobrażam  odpowiedź Dyrekcji Orange  na konkretny problem . I myślę , że nie tylko ja mam takie wyobrażenia  w dzisiejszych czasach rozwijającej się technologi. 

Można w XXI wieku w ten sposób komunikować się  ?

Można !

Pozdrawiam. 

@j131  nie do końca odeszliśmy, bo autor tematu sam wprowadził E-PUAP... Jeśli uznamy, że e-doręczenia mają zastąpić tę usługę - https://www.gov.pl/web/e-doreczenia/pytania-i-odpowiedzi - to przynajmniej moje odpowiedzi, odnosząc się do szerszego spektrum komunikacji elektronicznej, są na temat.

Przypomnę, że e-doręczenia "To elektroniczny odpowiednik listu poleconego za potwierdzeniem odbioru. " Myślę, że nie muszę tłumaczyć jaka to ranga dowodu w zakresie potwierdzenia faktu wysłania dokumentu.

@bronzub  co do E-Puap pisałem przecież że jest obowiązkowy dla administracji publicznej, nie przedsiębiorstw, jakim jest Orange, więc nie można tej firmy znaleźć w grupie odbiorców.