Senior w Orange

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 185
  • 741
  • 11

Senior w Orange

@Cracersnapisał(-a)

@mD_360napisał(-a)

nie jestem pewien czy poprawnie odpowiadam na pytanie zadane w tym temacie, ale mam kilka przemyslen i pomyslow w kwestii podejscia do seniorow. Glownie pod katem aplikacji Moj Orange.

1- apka mo dla kogos kto jest seniorem nie powinna pozwalac na "wyskakiwanie" tylu ekranow,

okienek itp z promkami

2- seniorzy powinni byc zwolnieni z obowiązku logowania sie do apki co miesiac

3- nie wiem, czy to nie seance fiction ale może warto by było zrobic ukłon w strone takiego seniora i np. zaoferowac za darmo raz na pol roku mozliwosc skorzystania z asysty technika Orange 🤔

Ja jeszcze dodalbym do tego brak dodatkowych opłat za płatności za faktury w aplikacji. Dwa razy do roku jestem na poczcie żeby wysłać kartki świąteczne i nadal widzę starsze osoby przy okienku z plikiem rachunków. W ten sposób można zachęcić ich i ułatwić im płatności przez internet. A swoją drogą zastanawia mnie to że kupując coś w sklepie przelewy błyskawiczne są darmowe, ale płacąc jakąkolwiek fakturę za prąd, gaz, internet, telefon takie opłaty są praktycznie u kazdego, przynajmniej wszyscy moim dostawcy mediów takie opłaty mają za płatności w ich aplikacjach.

👍

to przykład klasycznego przerzucania kosztów związanych obsługą operatora płatności. Takie czasy 🤑

I też się podpisuje pod tym by z tej opłaty seniorzy mogli być zwolnieni

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 650
  • 1650
  • 21

Senior w Orange

Dopiszę się do tego tematu bo jestem świeżo po wizycie w salonie Orange a mam lat 80. 

Konsultant był uprzejmy i życzliwy, na to nie narzekajmy ale widać było że robi to co mu z góry kazano czyli (w domyśle) "kupuj i spadaj". 

Pakiet podrożał o parę złotych - dobra, inflacja. Ale nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego drugi abonament komórkowy podrożał o 100%, nie wiem i pewnie się nie dowiem. 

Ponieważ TV mi zarywa a modem i dekoder Funbox-3 już swoje lata mają to spytałem o możliwość wymiany na jakiś nowszy model np z wifi6 lub 7. Odpowiedź była krótka: "Możemy wymienić ale na taki sam model". Pytam: A będzie lepiej? "Nie wiem".

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2693
  • 10558
  • 39

Senior w Orange

@Jozefgnapisał(-a)

Ponieważ TV mi zarywa a modem i dekoder Funbox-3 już swoje lata mają to spytałem o możliwość wymiany na jakiś nowszy model np z wifi6 lub 7. Odpowiedź była krótka: "Możemy wymienić ale na taki sam model". Pytam: A będzie lepiej? "Nie wiem".

to trzeba znaleźć źródło zarywania, a nie wymieniać sprzęt na ślepo. To nie jest kwestia leciwości sprzętu.

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10125
  • 42649
  • 351

Senior w Orange

A jaki masz ten dekoder? Dekodera też ci nie chcieli wymienić?

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 650
  • 1650
  • 21

Senior w Orange

Dekoder Samsung ICU100. O wymianę dekodera już nie pytałem choć prawdę mówiąc wiesza się i co jakiś czas muszę robić mu restart.

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10125
  • 42649
  • 351

Senior w Orange

ICU100 już ne będzie wspierany, więc jeśli wymienisz na inny to stracisz funkcjonalności. Też mam ten model i nigdy mi się nie wiesza więc to na pewno nie od modelu zależy. Może oczywiście być tak, że jest już coś z nim nie tak, ale osobiście wątpię.
To co możesz zrobić w własnym zakresie to:
1). Jeśli jest podłaczony dysk zewnęrzny do gniazda USB z tyłu dekodera to odłaczyć na próbę i zobaczyć czy stabilność się poprawi. Jeśli się poprawi to pada dysk (i trzeba go wymienić albo z niego zrezygnować).
2). Połączenie tego dekodera do sieci powinno być wykonane technologią kablową. Jeśli masz to zrobione po WiFi, to dla samego testu choćby spróbuj zmienić na kabel eternetowy bezpośrednio z gniazdka dekodera do gniazdka FunBoxa. Kabel może mieć do 100m długości i na nim strat nie będzie. Nie mówię że od razu masz tak upiększyć mieszkanie, ale w testując połączenie w ten sposób będziesz przynajmniej wiedział czy to kwestia połączenia czy też nie.
3). Najczęściej pierwszą rzeczą która pada są zasilacze. Oba urządzenia (FB3 i ICU100) używają kompatybilych zasilaczy 12V DC, 2A max. Jeśli maiłabyś jakiś podobny pod ręką, możesz spróbować wymienić. Albo zamienić miejscami te dwa które masz - jeśli niestabilność przeniesie się wraz z zasilaczem - masz odpowiedź. Warto też (jeśli masz taką możliwość) zmierzyć napięcie w gniazdku multimetrem. To niewiarygodne, ale na własnej skórze doświadczyłem sytuacji kiedy dostawca energii na jednej fazie dowoził zaledwie 180V; niestabilność urządzeń była oczywista. W dobie wszechobecnej fotowoltaiki i wobec takiego a nie innego stanu naszych sieci przesyłowych to wcale nie jest aż tak abstrakcyjna sytuacja jak mogłoby się wydawać. A objawy pasują.
4). Ustawienia oszczędzania energii w ICU100 często w przeszłości powodowały problemy. Jeśli masz cokolwiek w tym kierunku włączone to lepiej wyłącz.
5). Jeśli ICU100 zawiesza się nie częściej niż raz dziennie, to możesz go po prostu odłączać na noc od zasilania. Ja tak właśnie robię i zapewniam że żadnych negatywnych skutków to nie ma. Dekoder dostaje codziennie reset i przez większość czasu odpoczywa.
6). Jeśli zgłosisz twardą awarię (np. "dekoder się ie włącza") to oczywiście wymusisz wymianę, ale przy tym modelu to możesz dostać bardziej spracowany egzemplarz niż twój. Stosując sztuczki socjotechniczne i wykazując twórczą postawę asertywną da się wymusić zmianę typu dekodera (np. "ten dekoder jest niekompatybilny z moim nowym telewizorem, nie pokazuje się obraz mimo iż go resetowałem do fabryki"), ale żaden współcześnie oferowany dekoder nie ma tych samych funkcji co ICU100 więc nie wiem czy to faktycznie jest wyjście dla ciebie. Na NO jest sporo napisane w temacie porównań między dekoderami - poczytaj. Jeśli coś konkretnie chcesz wiedzieć - dopytaj, chętnie odpowiem.