- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POMOCY zrobili mnie w balona
POMOC, bo nie wiem, jak to teraz najlepiej rozwiązać.
Umowę z Orange zawarłem telefonicznie. Chciałem skorzystać z oferty na 24 miesiące, ale sprzęt został skierowany do odbioru w salonie.
Dopiero w salonie dowiedziałem się, że jeżeli umowę finalizuję/odbieram w taki sposób, mogę zostać potraktowany jak klient zawierający umowę w salonie i nie mieć prawa do 14-dniowego odstąpienia.
Czy w takiej sytuacji mogę jeszcze anulować to zamówienie/umowę, a następnie zawrzeć dokładnie tę samą ofertę przez internet z dostawą sprzętu do domu, tak żeby była to normalna umowa zawarta na odległość i żebym miał możliwość odstąpienia w ciągu 14 dni?
Chodzi mi konkretnie o to, żeby:
anulować obecną umowę/zamówienie → zamówić ponownie przez orange.pl → dostawa sprzętu kurierem → umowa zawarta na odległość.
Czy ktoś miał już taką sytuację z Orange i wie, czy da się anulować zamówienie przed jego finalizacją w salonie i zamówić je ponownie online?
Nie chcę podpisywać niczego w salonie, skoro zależy mi na możliwości odstąpienia od umowy.
Jeżeli ktoś z Orange albo ktoś, kto miał podobną sytuację, może podpowiedzieć co dokładnie zrobić i gdzie zgłosić anulowanie, będę bardzo wdzięczny.
POMOC 🙏i z 300 chce 900 mbs bo jest fajna oferta 6 miechó za darmo po wyliczeniu 1300 wychodzi za 300 mb a 1400 wychodz za 900 mb na 2 lata wiec no kurde POMOCY ORANGE ! wasz konsultatn mnie zrobil w balona ! ma pan 14 dni w salonie nie ma pan 14 dni
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale gdzie fizycznie podpisałeś umowę? W salonie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cała sytuacja wyglądała tak:
Zadzwoniła do mnie konsultantka Orange i podczas rozmowy dowody osobisty itp itd powiedziała mi, że mam już podpisaną umowę. po calej rozmowie, Powiedziała, że wyśle ją do salonu, gdzie będzie czekał na mnie router i dokumenty, oraz że mam 14 dni na odstąpienie od umowy.
Coś mnie jednak tknęło i przed odebraniem sprzętu zapytałem pracownika w salonie, czy jeżeli internet nie będzie u mnie działał prawidłowo, to będę mógł zrezygnować w ciągu 14 dni.
Pracownik salonu powiedział mi, że nie mam takiego prawa.
W związku z tym niczego w salonie nie podpisałem i nie odebrałem sprzętu.
I teraz mam problem, bo chciałem po prostu anulować to zamówienie i złożyć nowe przez internet, z dostawą sprzętu do domu.
Tylko nie wiem, jaki jest obecnie status tego pierwszego zamówienia. Konsultantka twierdziła, że umowa jest już zawarta telefonicznie, natomiast sprzęt i dokumenty zostały skierowane do salonu. Ja w salonie niczego nie podpisałem.
Czy w takiej sytuacji Orange może mi po prostu anulować to pierwsze zamówienie, żebym mógł spokojnie złożyć nowe przez internet?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Patrząc na to, co mam dostępne w swoim bloku przez PŚO, mam już za sobą praktycznie wszystkich możliwych operatorów. Przez ostatni czas testowałem różne usługi, korzystając z możliwości odstąpienia w ciągu 14 dni, ale niestety żaden z tych internetów nie spełnił moich oczekiwań pod względem stabilności.
Miałem m.in. Play, Vectrę i Netię. Prędkość była dla mnie drugorzędna – nawet jeżeli internet miał wysoką przepustowość, to jeżeli pojawiały się packet lossy, skoki pingu, krótkie rozłączenia albo niestabilność, taki internet był dla mnie bezużyteczny.
Dlatego teraz, kiedy od około 5 dni pojawiła się u mnie możliwość Orange na infrastrukturze PŚO, zacząłem się zastanawiać, czy może tym razem będzie lepiej.
Nie zależy mi już na tym, czy będzie 300, 600 czy 900 Mb/s. Chcę przede wszystkim:
- stabilnego połączenia,
- zerowego albo praktycznie zerowego packet loss,
- stabilnego pingu,
- braku krótkich, losowych rozłączeń,
- i przede wszystkim braku cyklicznych problemów z internetem w nocy.
Przy okazji czytam teraz forum i dowiaduję się o mechanizmie okresowego odnawiania/czyszczenia sesji Orange, które u niektórych użytkowników wypada w godzinach nocnych, np. około 2:00.
I szczerze mówiąc — jeżeli to ma być około 2:00 w nocy, to dla mnie byłoby to nawet idealne. 😄
Problem w tym, że wcześniej miałem UPC i tam regularnie trafiały mi się przerwy około 12:00 w nocy, a podobne problemy z godzinami nocnymi pojawiały się również przy Vectrze i Netii. W praktyce właśnie przez takie sytuacje bardzo zraziłem się do internetu po koncentryku/HFC.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć od osób korzystających z Orange na PŚO, szczególnie w technologii HFC:
Czy te okresowe rozłączenia Orange faktycznie odbywają się w nocy i czy są niezależne od PŚO?
Jeżeli Orange ma swój własny mechanizm i potrafi zrobić takie odnowienie np. o 2:00, zamiast w środku dnia czy wieczorem, to dla mnie jest to zupełnie inna sytuacja.
Nie boję się samej krótkiej przerwy raz na kilka/kilkanaście dni. Bardziej boję się kolejnego internetu, który będzie losowo gubił pakiety, skakał z pingiem i kilka razy dziennie robił krótkie zerwania.
Dlatego jeśli ktoś ma Orange + PŚO HFC i może podzielić się doświadczeniem z dłuższego użytkowania — szczególnie pod kątem packet loss, pingu, stabilności i nocnych rozłączeń — będę bardzo wdzięczny.
Może w końcu trafię na internet, który po prostu działa stabilnie, a nie tylko dobrze wygląda na speedteście. 😅
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie zrywania sesji to nie wiem, bo w mojej sieci mam uptime 100%, ale jeżeli niczego nie podpisałeś to w zasadzie możesz olać sprawę i tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992 może, a nawet powinno anulować...umowa nie może być podpisana przez telefon, a więc to jest umowa zawarta w salonie, bez 14 dni do odstąpienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992napisał(-a)...
Czy w takiej sytuacji Orange może mi po prostu anulować to pierwsze zamówienie, żebym mógł spokojnie złożyć nowe przez internet?
Ale co się dzieje: nie możesz złożyć nowego zamówienia przez internet? Czy nie próbowałeś? Jak nie próbowałeś to spróbuj, jak próbowałeś to napisz co poszło nie tak.
My ci nic nie anulujemy, to pewne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Ja podpisałem 2 umowy przez telefon z Orange. Aby podpisać taką umowę, konsultant wysyłał na maiła całą umowę , z linkiem do kliknięcia w celu akceptacji / podpisania online.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992 jeśli umowa została zawarta przez telefon, na pewno na maila dostałeś wszystkie warunki.
Możesz odstąpić od umowy.
Taki druk powinien być w mailu. Tym bardziej, że nie zostało nic podpisane w salonie.
https://www.orange.pl/omnibook/odstapienie-od-umowy-na-uslugi-orange
Umowy na odległość w tym telefoniczne podlegają odstąpieniu do 14 dni.
Sprzęt odebrany w salonie?? Czy nie odebrany?
Temat do obrony, ale musisz napisać na czacie Orange...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ja się mylę, że HFC wygląda jak zbawienie? I można wstawić własny router bez łaski niczyjej, i nie żebrać o ONT?
- « Poprzedni
- Następny »