- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z bufferbloat i utrata pakietów.
4 i 6 punkt raczej odpada, mógłbym spróbować zapytać o to ONT w sumie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kto pyta nie błądzi.
Możesz też spróbować powtarzać ten test od którego zacząłeś wątek o różnych porach dnia i przy różnym obciążeniu LAN. To da odpowiedź czy bardziej wina jest "bardzo blisko" (czytaj = lokalny QoS nieadekwatny do Twoich oczekiwań; jeśli to aktywność w LAN wpłynie na wynik testu albo nie będzie żadnych różnic) czy "bardzo daleko" (czytaj = serwery gier nie radzą sobie z obciążeniem od czasu do czasu; jeśli to raczej pora dnia czy tygodnia, mimo takiego samego ruchu w LAN będzie decydująca).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@K4piiPodczas rozmowy zapytaj o ONT 2.5 GB. Podobno już są takie w Orange . Oczywiście teraz takiego nie potrzebujesz bo masz chyba 600/100 Mbps ale w przyszłości może się przydać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja robiłem ten test o róznych porach dnia i cały czas było C i podobne wyniki, jedynie chyba raz po 22 udało mi się zdobyć B a potem zrobilem znowu po 23 i było C
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow napisał(-a)
@K4piiPodczas rozmowy zapytaj o ONT 2.5 GB. Podobno już są takie w Orange . Oczywiście teraz takiego nie potrzebujesz bo masz chyba 600/100 Mbps ale w przyszłości może się przydać.
Jasne, zapytam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jak wyłączysz TV, jaki masz wynik? W sensie totalnie odłączysz dekoder z prądu lub sieci? Może funbox ma QoS ustawiony na dekoder?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odłączyłem, zrobiłem test i dalej to samo jest
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co prawda to byłby jakiś ewenement, ale dopytam. Ta telewizja to na jakim dekoderze jest? Możliwości jest kilka: IWU200, ICU100, Multi4k, ewentualnie może jeszcze być więcej niż jeden i wtedy dochodzi Stream 4k. No i jest możliwość oglądania na własnym Android TV, bez dekodera. Te opcje dość subtelnie się różnią.
Egzegeza.
Od niepamiętnych czasów Orange reklamował (trochę po cichu ale jednak reklamował) fakt, że IP TV na FTTH szła zupełnie oddzielnym kanałem, nie zabierając w ogóle pasma - niezależnie od umowy. To nie do końca była prawda, bo przy kombinacji 1Gb ONT z umową na 1Gb nie było już miejsca na "osobne" pasmo dla IPTV - przynajmniej od ONTa począwszy, ale w zasadzie tak było, bo telewizja dostarczana była osobnym VLANem, który "nie liczył się" do całości łącza, w dodatku protokołem UDP/multicast. To się zaczęło zmieniać wraz z szerszym wprowadzeniem dostępu przez unicast, czyli normalnie, przez internet, protokołem TCP. Ten sposób liczy się normalnie jak każdy inny ruch. No i teraz jest tak: wszystkie dekodery z wyjątkiem Stream 4k idą nadal na "swoim" VLAN, i nawet w LAN nadal korzystają z UDP/multicast. Natomiast Stream 4k i apki to normalny streaming, rozpycha się łokciami o swoje miejsce w sieci.
Może więc byłoby coś na rzeczy, tylko że te transmisje nijak się mają do zajętości łącza, one co najwyżej 24Mbit potrzebują przy rozdzielczości 4k. Ewentualnie, jeśliby były dwa dekodery ICU100 i na obu ktoś chciał nagrywać po pięć kanałów HD to może do 100Mbit by doszło. Tak że wysycenie łącza przez IP TV jest zupełnie niemożliwe. Natomiast FB zapewne ma priorytet dla transmisji IP TV, ponieważ odpowiednie znaczniki DSCP są obecne.
Reasumując: TV to raczej utrudnienie zmian konfiguracji niż winowajca. Ale może...
Tak naprawdę fajnie byłoby gdyby ktoś z kolegów siedzących na podobnych łączach, albo choć tylko na takim samym ruterze (FB10) zrobił ten sam test "bufferbloat" i pokazał jak ma, bo aż mi się wierzyć nie chce że (to co pokazałeś) jest uniwersalnie tak w sumie słabe na tym całkiem solidnym i w miarę nowoczesnym sprzęcie. Ja niestety nie mam do niego dostępu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam Dekoder 4K Multi i Dekoder 4K IWU200
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No więc niby jakby, może... Ale ostatecznie nie wierzę żeby TV była w stanie przeszkodzić w rozgrywce. Funbox musiałby poważnie dawać ciała co jest aż nieprawdopodobne.
Nic innego godnego uwagi się w LAN nie dzieje? Nikt nie wysyła swoich produkcji 4k na YT?