- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z bufferbloat i utrata pakietów.
Dobra a jak wtedy jest w przypadku telewizji bo moi dziadkowie mają telewizje z orange, jak podepne swój własny router to telewizja przestanie działać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@K4piiAle zmiana routera nic Ci nie da jeżeli problem jest gdzieś w infrastrukturze sieci operatora. Poza tym, nie słyszałem o przypadku, że komuś się udało uzyskać ONT w trakcie trwającej umowy. Funboxy mają dość mocne procki i radzą sobie dobrze z NATowaniem. To normalne routery, tylko mają okrojone możliwości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
rozumiem
to co teraz dalej?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jedyne co przychodzi mi do głowy to QoS. Takich opcji nie ma Funbox a routery z wolnego rynku owszem. Ale czy to zadziała u ciebie? Tego nie wiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
czyli jezeli QoS mógłby pomoc, to potrzebuje ONT tak? bo inaczej innego routera nie podepnę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak ale poczekaj na @j131 . Prawdopodobnie podrzuci Ci jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia. Ja niespecjalnie znam się na grach. Osobiście zatrzymałem się na GTA SA i to tyle 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
jasne, dziękuje bardzo i tak za pomoc. GTA SA GOAT gra 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro LAN wygląda na tak sprawny jak tylko może być, a trasa jest jaka jest ale też nie wygląda problematycznie, to niewiele więcej można sprawdzić. Możesz puścić jeszcze (dla świętego spokoju sumienia) jakieś testy na samym łączu. I tak:
1). Speedtest na ruterze. Prawie na pewno da wynik nominalny, ale a nuż coś jednak pokaże.
2). Jakiś test łącza do zewnętrznego serwera iperf3, tak blisko "celu" jak się da - chodzi o ustalenie czy w bezpośrednim sąsiedztwie coś w architekturze sieci nie wyrabia. Najlepszy byłby jakiś dedykowany VPS, ale to wytaczanie armaty na komara. Jest sporo darmowych serwerów iperf3, najbliższe IIRC w Niemczech (więc niejako "po drodze") - można sprawdzić. Można też normalnie przez stronę fast.com przetestować "najbliższe" łącze; jeśli faktycznie bufferbloat jest problemem to w tym teście też to wyjdzie.
3). Ekstremalne: jeśli z powyższych wyszłoby cokolwiek sugerującego winę "w bliskim sąsiedztwie", czyli jeszcze na infrastrukturze operatora, to jest jakiś cień szansy że warto to reklamować. Ale żeby reklamować, trzeba zrobić test "certyfkowany", czyli skontaktować się z UKE i zamówić od nich odpowiednią sondę. Wykonalne, raczej nic nie da i jeśli inne "speedtesty" nie zasugerują problemu - IMHO nie warto.
4). Da się zrobić QoS w LAN który będzie niezależny od FB. Ale to wymaga kaskadowego podłączenia drugiego aktywnego elementu sieci. Najprościej dać drugi ruter i wszystko przełączyć na niego. Ale wtedy masz podwójny NAT. Gry tego najczęściej nie lubią, a skoro orientujesz się w sieciach "tak sobie" to nie wiem czy chcesz się w to bawić. IMHO to jest jakaś opcja.
5). ONT + własny ruter. No tak, to by pewnie pomogło na bufferbloat. Ale czy aby ten wynik nie był wywołany czymś innym niż problem z ruterem? Napisałeś (dopiero teraz) że w grę wchodzi też TV i generalnie nie masz pełnej kontroli nad tym co się dzieje w LAN. Sygnał TV ma wyższy priorytet niż sygnał gier, i generalnie interakcje z innym ruchem w LAN też mogą dawać take efekty. To jest pewnie słabość mechanizmów QoS w ruterze FB. Czy TV zadziała na własnym ruterze? Owszem, ale nie na każdym. Konfigurację opisywałem wielokrotnie. Niestety nie ma jakiejś kanonicznej listy ruterów na których to zadziała a na których nie zadziała. Ogólnie można się spodziewać że ruter "z górnej półki" obsługujący VLAN po obu stronach a także IPTV/multicast/IGMPv2 poradzi sobie bez trudu. Ale to poważny koszt, no i brak wsparcia Orange w konfiguracji. Jedynie NO.
6). Kompletna egzotyka, ale jeśliby dało się na poziomie tego komputera na którym grasz podbić wartości DSCP pakietów gry, to może to by wystarczyło żeby FB je lepiej priorytetyzował. Niestety nie wiem jak i czy w ogóle da się to zrobić arbitralnie w windowsach, ale może inni coś zasugerują.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
fast.com to jest
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wzorcowo. Zero anomalii. Minimalny bufferbloat (+14ms), zupełnie niebudzący niepokoju.
Fast.com w tym teście używa infrastruktury Netflixa, tej samej która jest do streamingu wykorzystywana - serwery są tak blisko ciebie jak możliwe (co zresztą widać). Dlatego ten test i test "na ruterze" powinny dać bardzo zbliżony wynik. Jeśli faktycznie tak jest, to do stanu łącza nie sposób się przyczepić (i Orange wszelkie reklamacje odrzuci).
PS. Do zabawy w "zewnętrzne" testy iperf3 przyda ci się ta lista: https://github.com/R0GGER/public-iperf3-servers
Kiedy ostatnio coś sprawdzałem to IIRC te z wobcom faktycznie działały.